ODTÜ’de Onur Yürüyüşüne polis müdahalesi

ODTÜ’de Onur Yürüyüşüne polis müdahalesi
Güncelleme:

ODTÜ’de her yıl gerçekleştirilen ancak bu yıl rektörlük kararıyla yasaklanan Onur Yürüyüşüne polis müdahale etti. Müdahale sırasında 22 kişi gözaltına alınırken, 1 öğrenci plastik mermi ile yaralandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Verşan Kök üniversitede 8 yıldır düzenlenen Onur Yürüyüşü’nü Ankara Valiliği'nin LGBTİ+ etkinliklerine yönelik tartışmalı yasağı gerekçe gösterilerek yasaklandığını açıklamış bu kararını öğrencilere gönderdiği e-postayla duyurmuştu. Alınan kararın hukuksuz olduğunu ifade eden ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması 9. Onur Yürüyüşü’nün planlandığı gibi 10 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini açıklayarak Twitter’da #ODTÜyeRenkVer etiketiyle çağrı yapmıştı.

Yürüyüşü öncesi kampüs adeta polis ablukasına alındı. Polis sabah saatlerinden itibaren kampüs kapılarında konuşlandı. ODTÜ yönetimi gün boyunca üniversite mezunlarının kampüse girişini de engelledi. Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları ve Avukat Hakları Merkezi’nden avukatların kampüse girişine izin verilmedi. Öğlen saatlerinde kampüse giren polis ekipleri yürüyüşün yapılacağı güzergahları kapattı.

Kampüs içerisinde, Fizik Bölümü ile Rektörlük Binası arasında konuşlanan polis, Fizik çimlerinde oturan öğrencilere ve Fizik Bölümü önünde bulunan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması standına da müsaade etmedi. Bunun üzerine geçmiş yıllarda İstanbul Onur Yürüyüşünde uygulanan “Dağılıyoruz” formatını denemek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi öğrenci gözaltına alındı.

“ODTÜ’NÜN HER YERİNE YAYILIYORUZ AYOL”

Saldırı nedeniyle ODTÜ öğrencileri, Fizik Bölümü U3 amfisinde forum düzenlemeye başladı. Forumda öğrenciler adına ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Biz bir alanda bir grup değil ODTÜ’nün her yerindeyiz yayılıyoruz ayol. Kararlıyız; tüm zulmünüze rağmen ne yalnızız ne de yanlışız. Nefretin açık hedefi olmamıza rağmen, inatla gülmeye devam edecek ve bağrınacağız; dönmek var, ölmek yok! Benliğimizi, birliğimizi ve her rengimizi haykırıyoruz. Şimdi kampüsteki ve hayatın her alanındaki LGBTİ+ fobiye karşın aşkımızı, bizi silmek isteyenlere kimliğimizi, ayırmak isteyenlere ise sevgimizi göstereceğiz. Eşitlik, özgürlük, tanınma taleplerimizi dile getiriyor , birlikte olmaya, aşkı arzuyu yaşamı örgütlemeye, dayanışmayı, neşeyi, umudu büyütmeye çağırıyoruz. Herkesi coşkusu, aşkı ve benlikleriyle hem ODTÜ’nün her yerinde hem hayatın her alanında mücadeleye devam etmeye çağırıyoruz.”

AMFİ ÇIKIŞI YENİDEN POLİS SALDIRDI

Amfideki forumu da engellemeye çalışan polis ekipleri,  öğrencilerin dışarı çıkması, aksi takdirde bölüm binasına girileceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine öğrenciler amfiyi boşalttı ve binaya gökkuşağı bayrağı astı. Bina önünde bekleyen öğrencilere yeniden polis saldırdı. Saldırı sırasında biber gazı ve plastik mermiler kullanıldı. Saldırı sırasında aralarında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Memet Mutlu’nun da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Öveçler Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürülen gözaltındakilerin ifadelerinin alındı. İfade işlemleri sırasında CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da emniyet müdürlüğü önüne gelerek avukatlar ile görüştü ve gözaltılarla ilgili bilgi aldı. İfade işlemleri tamamlanan öğrenciler ardından sağlık kontrolü için Adli Tıp’a götürüldü. Sağlık kontrollerinin ardından gözaltındakiler serbest bırakıldı.

EĞİTİM SEN: VERŞAN KÖK ODTÜ’YE REKTÖR OLAMAZ
 
ODTÜ öğrencilerine dönük polis saldırısına Eğitim Sen'den tepki geldi. Eğitim Sen üyesi Memet Mutlu'nun da gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ODTÜ Rektörlüğü, Onur Haftası kapsamında ODTÜ LGBTİQ+ Dayanışması'nın çağrısı ile düzenlenen 9. Onur Yürüyüşü'ne dayanaksız gerekçeler göstererek izin verilmeyeceğini duyurmuş, hafta başından bu yana süren tehditlerinin devamı olarak bugün güvenlik önemleri adı altında yüzlerce polisin kampüse girmesine izin vermiştir. ODTÜ'de gerçekleştirilmek istenen her türlü etkinliği polis tehdidi ile baskı altına almak isteyen, Onur Yürüyüşü'nü keyfi olarak yasaklayan, kampüste adeta bir olağanüstü hal ilan eden, öğrencilere karşı üniversiteye kolluk kuvvetlerini çağıran üniversite yönetiminin tutumunu şiddetle kınıyoruz.”