Oecd Vergi Raporu

Oecd Vergi Raporu

En fazla vergiyi, gelirinin yüzde 55,3'ü vergi ve sosyal kesintilerine giden Belçikalı işçiler ödüyor -En az vergiyi Şilili işçiler veriyor. Şilili iki çocuğu olan bir işçinin gelirinin yüzde 7'si vergi ve kesintilere gidiyor

PARİS (AA) - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün OECD) üye ülkelerde çalışanların ödediği vergi ve sosyal kesintilerle ilgili hazırladığı 2016 Raporu yayınlandı.

Rapora göre, Belçika'da çocuksuz bir işçinin gelirinin yüzde 55,3'ü vergi ve sosyal kesintilere gidiyor. Bu oran Avusturya'da yüzde 49,5, Almanya'da yüzde 49,4, Macaristan'da ise yüzde 49.

Rapor, Şili'nin çocuksuz bir işçinin en az vergi ve kesinti ödediği ülke olarak ilk sırada olduğunu ortaya koydu. Bu bir işçinin gelirinin yüzde 7'si gelir ve sosyal güvenlik kesintilerine gidiyor. Bu oran Yeni Zelanda'da yüzde 17,6, Meksika'da ise yüzde 19.7. OECD ülkelerindeki bu klasmandaki ortalama ise yüzde 35,9. Bu oran Türkiye'de ise yaklaşık yüzde yüzde 38,3 civarında.


- Çocuklu aileler


İki çocuklu çalışan bir ailenin ödediği vergi oranınında ise Fransa ilk sırada yer alıyor. Fransa'da iki çocuklu çalışan bir ailenin gelirin yüzde 40,5'i vergi ve diğer kesintilere gidiyor. Bu oran Belçika'da yüzde 40,4, Avusturya, Finlandiya ve İtalya'da ise yüzde 39. bu sıralamada.

OECD'de iki çocuklu aile klasmanında en az vergiyi yüzde 7 ile Şili'de ödeniyor. Bu ülkeyi yüzde 9,5 ile İrlanda, yüzde 9,8 ile İsviçre izliyor. Türkiye'de bu oran yüzde 36,9. Bu klasmandaki OECD ortalaması ise yüzde 26,7.

OECD raporuna göre, geçen yıl 34 üyeli kuruluşun 24 üyesinde işçilerin ödediği vergilerin az da olsa arttı. Bununla birlikte rapor, Estonya, Yunanistan ve İspanya'da işçilerin ödediği vergilerin en az bir puan düştüğünü ortaya koyuyor.

Yine rapora göre, 2010-2015 yılları arısında OECD genelinde işçilerin ödediği vergiler bir puan artış gösterdi.