Öğretmen seçiminin ücreti 3 bin TL

Öğretmen seçiminin ücreti 3 bin TL
Güncelleme:

Bazı okullarda velilere 3 bin TL karşılığında öğretmen seçimi yaptırıldığı iddia edildi.

2015- 2016 eğitim- öğretim yılının başlamasına günler kala, okul hazırlıkları hem öğrencileri hem de velileri sarmaya başladı. Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, kentte özellikli olarak nitelendirilebilecek bazı okullarda velilere 2 bin 500- 3 bin TL karşılığında öğretmen seçimi yaptırıldığını öne sürdü.

Antalya’da eylül ayında başlayacak eğitim ve öğretim döneminde yaklaşık 450 bin öğrenci okulla buluşacak. Okulların açılmasına sayılı günler kalırken, velileri de yeni bir masraf dönemi bekliyor. Okul kıyafetinden servis ücretine, kırtasiye malzemesinden birçok kalemde oluşacak giderler arasında, iddialara göre bir de ’öğretmen seçme ücreti’ bulunuyor. Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, kentte özellikli bazı okullarda velilere para karşılığında öğretmen seçme fırsatı sunulduğu iddiasını ortaya attı. Balık, ismini açıklamadığı bu okullarda, velilerin istediği ve ’daha iyi’ olarak nitelendirilen öğretmenin sınıfında çocuğunun ders alabilmesi için okula 2 bin 500 ile 3 bin TL gibi bağış istendiğini kaydetti.

’BANKA HESAPLARI KONTROL EDİLSİN’

Uygulamaya tepki gösteren Balık, öğretmen seçimi için velilerden fahiş rakamlar talep edilen okullara yönelik İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve çağırdı. Okulların banka hesapları ve bağış makbuzları kontrol edildiğinde bu paranın alındığı okulların tespit edilebileceğini dile getiren Balık, "Çocuklar zaten kayıtlı olduğu mahallenin okullarına gitmek durumunda. Otomatik olarak kayıt hakkı kazanmıştır. ’Öğretmen seçiyorum’ adı altında veliden 2- 3 bin lira talep edilmekte. Bunların araştırılarak, yapanlar hakkında idari işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi.

Eğitim sisteminin tamamen paralı hale dönüştürülmeye çalışıldığını savunan Mehmet Balık, devletin eğitim yükünü üzerinden atmaya çalıştığını da kaydetti. İlgili tedbirlerin bir an önce alınması ve parasız zorunlu eğitimin gerektirdiği şekilde hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Balık, "4+ 4+ 4 sisteminden sonra okul giderleri tamamen velilerin üzerine bırakıldı. Maalesef bu nedenle okullarımızda eğitim, milli eğitim programına göre değil de parayı veren velinin talebine göre şekilleniyor. Bütün çocuklarımızın okulda eşit imkanlarda eğitim-öğretimden yararlanması gerekiyor" diye konuştu.