Öğretmenler şokta ! Dilekçeler ne olacak ?

Öğretmenler şokta ! Dilekçeler ne olacak ?
Güncelleme:

Emeklilik dilekçelerinin alınmasından 4 gün sonra öğretmenlere rotasyon kararından vazgeçilmesi şaşırttı.

 

Okullardan alınacağını bildikleri için emeklilik hakkını dolduran öğretmenler, emeklilik dilekçesi verdi. Sürenin dolmasından 4 gün sonra kararından vazgeçti. Böylece binlerce öğretmen istemeye istemeye emekliye ayrılmış oldu.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre gözler koalisyon görüşmelerine, Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarına çevrilmişken, Milli Eğitim Bakanlığı skandal üstüne skandala imza attı. Onbinlerce öğretmeni huzursuz eden ve bulundukları okullardan alınıp başka okullara gönderilmesini kararlaştıran bakanlık, emeklilik dilekçelerinin alınmasından 4 gün sonra kararından vazgeçti. Ama olan, halen görev yapmak isteyen ancak yönetmelik gereği dilekçe verenlere oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dışında TÜRGEV, İmam Hatip Mezunları Derneği, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ile AKP’nin yan kuruluşu gibi çalışan öğretmen sendikası Eğitim Bir Sen’in hazırladığı yönetmelik taslakları, hiçbir incelemeye tutulmadan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliği’ymiş gibi yürürlüğe sokuldu. Kendilerine yakın öğretmenleri merkezi okullara taşımayı planlayanlar, istediğini tam olarak elde edemeyince yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürürlüğünü durdurdu.

ÖNCE HUZURSUZ ETTİLER

17 Nisan 2015’de çıkarılan yönetmelikle aynı okulda 12 yıl görev yapan öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesi öngörüldü. 4 Temmuz 2015’de yönetmelik değiştirildi, 12 yıl 15 yıla yükseltildi. Öğretmenlerin emekli olabilmek için 31 Temmuz Cuma akşamına kadar başvurmaları gerekiyordu. Öğretmenler, kendilerini huzursuz eden bakanlığın bu kararı üzerine emeklilik dilekçesi verdiler.

Ancak beklenmedik bir gelişme yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Ağustos’ta yönetmeliğin ilgili maddesini yürürlükten kaldırdı. Ancak bu arada binlerce öğretmen istemeyerek emekliliğe zorlanmış oldu ve dilekçeleri verildi.

EMEKLİLİKTEN VAZGEÇEBİLİRLER

AKP’ye yakınlığı ile bilinen öğretmen sendikası Eğitim Bir-Sen üyelerini merkezi okullara taşımayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin puan sistemi nedeniyle istediği amaca ulaşılamayacağını anlayınca yönetmeliğin ilgili maddesini uygulamadı. Bu arada binlerce öğretmen emekliye ayrılmış oldu.

Yapılan değişikliklerle öğretmenin psikolojisini bozduklarını belirten deneyimli bir eğitim uzmanı emeklilik için başvuru olan 31 Temmuz itibariyle emeklilik dilekçesi veren öğretmenler için şu uyarıda bulundu:

“Öğretmenlerden isteyenler emeklilik başvurularını iptal ettirme imkanına belli koşullarda sahipler. Emeklilik dilekçesi verenler, eğer kendilerine emekli edildiklerine ilişkin tebligatı imzalamamışlarsa emeklilikten vazgeçer ve aynı okullarında göreve devam edebilirler. Ama yazıyı tebliğ etmiş, bankaya yatırılan tazminatını çekmemiş olsa bile bu durumda emeklilikten vazgeçemezler.”