Okul kantinlerinde yeni dönem başlıyor

Okul kantinlerinde yeni dönem başlıyor
Güncelleme:

Okul kantininde fast food yerine orman kebabı dönemi başlıyor

Okullara ev yemeği projesi üzerinde 3 yıldır çalışan Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, İstanbul'u pilot bölge seçti. Çorba, cacık, orman kebabı, sütlaç gibi sağlıklı besinleri içeren menüler için okullarda mekan araştırıldı. 4 kap yemek için 8 TL fiyat düşünülüyor.

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, 3 yıldır okullara yemek projesi üzerinde çalışıyor. Öğrencileri fast food alışkanlığından kurtarmayı amaçlayan projenin hayata geçirilmesi için de Sağlık, Milli Eğitim ve Maliye bakanlıklarıyla görüşmeler devam ediyor. Proje için pilot bölge olarak İstanbul'u seçen yemek sanayicileri, bazı okulların fiziki mekanlarını inceledi.

Habertürk gazetesine bilgi veren İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, proje hayata geçerse öğrencilere verilecek menülerin okulların bulunduğu yörelere göre belirleneceğini söyledi. Zincirkıran, okullara 4 çeşit yemek verileceğini kaydederek, menünün olmazsa olmazları arasında da tarhana, mercimek, tavuk suyu ve ezogelin gibi sağlıklı ev çorbalarını saydı.

Okulların fiziki alanı incelendi

Yemek konusunda en büyük eksiğin okullarda yaşandığına dikkat çeken Zincirkıran, “Okullara ilişkin iki konsept var. Dünyada çocuklara yemek yediriliyor. Çocuğun planlı bir menüyle beslenmesi lazım. Fast food tipi ya da ucuz ürünlerle çocuğun beslenmesini beklerseniz obeziteyi önleyemezsiniz, Ürünün ne olduğunu kontrol edemezsiniz. Çocuğun beslenmesinde maliyeti ikinci plana atmak lazım. Dışarıda beslenmek okulda başlıyor, üniversite çağına, askerliğe, iş hayatına, emekli olana kadar devam ediyor. Bununla ilgili 3 yıldır uğraşıyoruz" dedi. Okullarda yemek hizmeti konusunda Sağlık Bakanlığı ve diyetisyenlerle görüştüklerini belirten Zincirkıran, proje çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yemeğe kıyamayacaksınız"

“Öğrencilere vermeyi düşündüğümüz menüleri konuşacağız. 6-12 yaş arası çocukları, lise öğrencilerini nasıl besleyeceğiz? İstanbul'daki bazı okullarda araştırmalar yaptık. Bu okullar arasında yemek pişirilemeyecek ama yemek yenebilecek alanlar olduğunu gördük. Okullarda yemekhane projesi için fiziki mekânın düzgün olması ya da yeni planlamaların yapılması gerekiyor. Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarıyla görüşeceğiz. 4 kap yemek için 8 lira düşünüyoruz. Bunun bir kısmını devlet karşılayabilir. Menülerde hepimizin bildiği ev çorbalarından mercimek, tarhana, ezogelin ve tavuk suyu çorbaları olacak. Öğrencilerin yemekleri yörelere göre belirlenecek. Pilot bölge şimdilik İstanbul. Bu konuyla ilgili gerekli sunumlarımızı daha önce ilgili bakanlıklara yapmıştık."

"Çocuğunuz yemek seçiyorsa..."

Zincirkıran, Türkiye'de yemek konusunda öze dönüş yaşandığını, 5 yıl öncesine göre ev yemeği yapan mekân sayısında ciddi bir artış yaşandığını dile getirdi.

Ünlü İngiliz aşçı James Traver Oliver da önceki yıllarda okul çocukları için benzer bir kampanya başlatmıştı. Oliver'ın “Beni daha iyi besle (Feed me better)" adını verdiği kampanya, İngiltere'de büyük yankı uyandırmış ve ülkede okullar için ayrılan yemek bütçesi 280 milyon sterline çıkarılmıştı.

2 örnek menü

- Tarhana, mercimek, şehriye veya tavuk suyu çorbası, bulgur pilavlı İzmir köfte, cacık, meyve ya da şeker ilavesiz meyve kompostosu.

- Çorba, orman kebabı, peynirli sigara böreği, organik sütten yapılmış fırın sütlaç ya da öğrencilerin yaş grubuna göre kakaoyla yapılmış krem şokala.