Okul yemekhanelerindeki tehlike

Okul yemekhanelerindeki tehlike
Güncelleme:

Eğitimin her kademesinde yemekhanelerde zehirlenme vakaları yaşanıyor. Özellikle ilkokul ve ortaokullarda oldukça yaygınlaşan zehirlenmelerin ardı arkası kesilmiyor.

Eğitimin her kademesinde yemekhanelerde zehirlenme vakaları yaşanıyor. Özellikle ilkokul ve ortaokullarda oldukça yaygınlaşan zehirlenmelerin ardı arkası kesilmiyor.

Okullar başladığından beri zehirlenen birçok öğrenci hastaneye kaldırıldı. Bütün bu gelişmelere rağmen zehirlenme vakalarının önü kesilmiyor. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt ve Öğrenci Veli Derneği Başkanı İlknur Kaya Bahadır okullardaki denetimsizliğe dikkat çekti.

MÜHENDİSLER ZORUNLU OLMALI

Birgün gazetesinden Meral Danyıldız'a konuşan GMO İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt, yemekhane ve kantinlerin üç koldan denetlenmesine rağmen tüketilen gıdalar yüzünden hâlâ zehirlenmelerin devam ettiğini kaydetti. Şenyurt, sözlerine şöyle devam etti: “Tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye gidene kadar gıda hijyenine karşı dikkatli davranması lazım. Tehlikelerin kontrol altına alınması ve gıdaların kullanım amacı dikkate alınarak, gerekli her türlü önlemin alınması lazım. Okul kantin ve yemekhanelerinde ise Gıda Hijyen Yönetmeliğinin gereklilikleri yerine getirilmeli, zorunlu gıda mühendisleri olmalı.”

Satın alan kişinin tüm eksiklikleri kontrol etmesi gerektiğinin altını çizen Şenyurt, “Ürünlerin tüketime uygunluğunu, hijyen konusunda bir eksiklik olup olmadığı ve gerekli sıcaklıklara uyulup uyulmadığı konusunda kontrol edilmeli ve kayda alınmalıdır” diye konuştu.

Veli-der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır ise, denetimlerin doğru bir şekilde uygulandığı takdirde herhangi bir problem olmayacağının altını çizdi. Üretimden hazırlanmasına kadar tüm süreç takibinin yapılması gerektiğini belirten Bahadır, “Bir kere okullarda gıda zehirlenmesinin normal koşullarda olmaması gerekiyor. Okul kantinlerinin üç koldan denetlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili MEB’in hijyen yönünden değerlendirilmesi konusunda çıkardığı yönetmelik de var. Yönetmelik çerçevesinde her ay denetim yapılması gerekiyor. Normalde bu denetimler yapılıyor olsa eğer herhangi bir zehirlenme olayı yaşanmaz. Nerede aksama olduğunun tespit edilmesi lazım. Kimin görevini yapmadığının anlaşılması lazım” dedi.

AİLELER, DİKKAT!

Ailelerin çocuklarına dışardan yemek yedirmemesi konusunda dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Bahadır, sözlerini şöyle noktaladı: “Ailelerin üzerine düşen ise dışardan çocuklarına herhangi bir şey aldırmamak. Kantindeki yemeği beğenmediği için okul çevresinden de alabiliyor çocuklar. Bu da problem yaratabiliyor. Çocukların dışarıdan, kontrolsüz yiyecekler almaması gerekiyor. Ayrıca okullardaki yemekhane ve kantinlerin kontrollerinin de mevcut yönetmelikler çerçevesinde eksiksiz yapılması gerekiyor. Eğer doğru yapılırsa zaten problem olmaz. Herkesin görevini doğru yapmasını istiyoruz.”

 
 

Birgün