Orduda FETÖ'cü olmayana tasfiye !

Orduda FETÖ'cü olmayana tasfiye !

FETÖ'nün ordu içinde nasıl örgütlendiğine ilişkin detaylar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

15 Temmuz soruşturmasının ardından ortaya çıkan detaylar darbecilerin ordu içinde nasıl örgütlendiklerini gözler önüne seriyor. Çok kritik birimler FETÖ'cülerin eline geçmiş. Son iddia eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy'a ilişkin. Özsoy'un odasından 'fişleme' notlarının bulunduğu, askerlerin karşılarına 'kovuşturmaya yer yok', 'olumsuz' gibi notlar düşüldüğü belirtiliyor.

Darbe soruşturmasında FETÖ'cülerin kendilerinden olmayanları tek tek belirledikleri, pasifize etmek fişleme yaptıklarına ilişkin bilgilere ulaşılıyor.

Son iddia Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Mustafa Özsoy’a ilişkin... Darbe girişimi öncesi TSK'nın can damarlarından Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüten Korgeneral Mustafa Özsoy'a ait odada fişleme notlarının bulunduğu iddia ediliyor. Habertürk'te yer alan habere göre Özsoy'un odasında çok sayıda belge ve dosyaya el kondu. Bu belgeler arasında rütbeli subaylar hakkında tutulduğu anlaşılan “fişleme defteri” de yer aldı.

TERFİYE ‘OLUMSUZ KODLAMA’YLA ENGEL

Darbeciler tarafından hazırlanan atama listesinde Başbakanlık Müsteşarı olarak gösterilen Özsoy’un odasında ele geçirilen defterde, FETÖ ile ilişkili bazı kişilerin isimlerinin karşılarının boş bırakıldığı, bazılarının karşılarında da “Askeri savcılıklardan KYO (kovuşturmaya yer olmadığı) alınmıştır” yönünde ifadeler bulunduğu görüldü. FETÖ’cü olmayan isimlerin karşısına ise “olumsuz” kodlamaları yapıldığı belirlendi. Bu isimlerin aile yapıları, bağlantıları, çocukları, takıldıkları ortam ve kişiler, siyasi görüşleri dahil pek çok ayrıntı üzerinde de durulduğu tespit edildi. Bu kişilerin, hem ordudan tasfiye edilmesi hem de terfilerini engellenmek amacıyla “olumsuz” ibaresiyle kodlandığı belirlendi.

57a2e80f18c77358f89c2870.jpg

AKSAKALLI PAŞA’YA ‘YEĞEN’ FİŞLEMESİ

Bazı komutanlar için özel notlar alındığı görüldü. Darbenin püskürtülmesinde önemli rol üstlenen Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın adının karşısında, “Yeğeni bir dershanede öğretmen olarak çalışıyor” ibaresi yer aldı. Aksakallı’nın, “olumsuz” olarak kodlandığı tespit edildi. Aksakallı’nın yeğeninin FETÖ’ye yakın dershanede çalışmadığı için fişlendiği tahmin ediliyor.

İNTİHAR EDEN DAŞTANOĞLU SORUŞTURMASINI YÜRÜTMÜŞTÜ

Darbe soruşturmasının ardından tutuklanan Mustafa Özsoy, makyaj yaptığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında “disiplinsizlik ve ahlaki durum” gerekçesiyle ordudan uzaklaştırılan, bu gelişme üzerine de intihar eden 1 çocuk annesi Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’yla ilgili soruşturmayı da yürüten isimdi.

ÇOK KRİTİK POZİSYONLARA YERLEŞTİLER

Özsoy'un durumu TSK içindeki darbecilere ilişkin ilk örnek de değil. Özellikle Genelkurmay, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Personel Başkanlıklarına yerleşen FETÖ'cülerin kendilerinden olmayan subayların kızak görevlere, örgüt elemanlarının ise kritik görevlere tayin edilmesini sağladığı iddia ediliyor.

TUTUKLANAN İKİ İSİM...

Korgeneral Metin İyidil uzun yıllar Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı ve Genelkurmay Personel Başkanlığı'nı yürüttü. İyidil, darbe sonrası tutuklanan isimlerden. 2014 YAŞ'ından sonra İyidil’in yerine bu kez Korgeneral İlhan Talu geldi. İlhan Talu da 15 Temmuz sonrası tutuklanan ve ordudan ihraç edilen askerlerden.

DARBE GİRİŞİ OLMASA O LİSTE HAYATA GEÇECEKTİ

Darbe girişimi öncesi Şura’da durumları görüşülecek dosyaları, darbecilikten tutuklanan Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu ileGenelkurmay Personel Plan Yönetim Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç hazırlamıştı. Yeni heyet ise dosyaları ayıkladı.

"NOT ALAN FETHULLAHÇI..."

Birkaç gün önce emeklilik dilekçesi veren Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın odasında yaşanan olayı şöyle anlatmıştı:

“Komuta kademesinde kimin ne olduğunu çok iyi biliyorduk. Darbe girişimi sonrası da bu konuda yanılmadık. Bu yıl terfi listesinde olan albay, tuğgeneral, tümgenerallerle ilgili değerlendirmemi Genelkurmay Başkanımız'la paylaşmıştım. Darbe girişimi sonrası da bir kişi hariç, diğerleriyle ilgili değerlendirmemde de haklı olduğum ortaya çıktı.Ben değerlendirmelerimi aktarırken, Genelkurmay Başkanımız'ın yanındaGenelkurmay Personel Başkanımız bulunuyordu. O da söylediklerimi not alıyordu. Personel Başkanı da, Genelkurmay Karargahı'nda yaşananlarda en önde olan ve tutuklanan kişidir.Fethullahçıları, Genelkurmay Başkanımız'a anlatırken Fethullahçı general de söylediklerimi not alıyordu. İşte, orada deşifre olduklarını anladılar. Askeri Şûra'yı beklemeden, böyle bir şeye kalkıştıklarını değerlendiriyorum"... Şanver'in söz ettiği ismin de Talu olduğu belirtiliyor.

Partigöç, kendilerine 'Yurtta Sulh Konseyi' adını veren cuntacıların 'Yıldırım' darbe planını Albay Cemil Turhan'la birlikte kaleme almakla suçlanan isim. Partigöç'ün sıkıyönetimle ilgili atamalar ve listeleri hazırlayan isim olduğu iddia ediliyor.

PEŞ PEŞE GÖREV YAPAN İKİ KRİTİK İSİM

Darbe girişiminde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir Subayı Levent Türkkan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Ali Yazıcı'nın da çok kritik rol oynadığı ortaya çıkmıştı. Kritik noktalara yerleştirilen isimler bununla da sınırlı değil.

57a2e76718c77358f89c286e.jpg

TANJU POSHOR:

Albay Tanju Poshor da Cumhurbaşkanlığı eski Muhafız Alayı Komutanı'ydı. Poshor'un, Kosova’daki NATO birliğinden 14-17 Temmuz’da izin kullandığı, darbe girişimine katılıp TRT baskınını yapan grubu yönettiği iddia ediliyor. Poshor'un en yakın arkadaşlarından, Balyoz mağduru Emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel, Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Komutanlığı'ndaki seminerde koordinatör olarak görev yapan Tanju Poshor'un kariyer yükselişine dikkat çekti. Önsel, "Özellikle Kara Harp Okulu'nda FETÖ yapılanmasını 2008'den sonra dizayn etti. 1. Ordu'daki seminere katılan, katılmayan herkes tutuklandı, Poshor tutuklanmadı. Aksine görev yerleri yükseltilerek değiştirildi. Evime gelen, evine gittiğim, soframda ekmeği birlikte bölüştüğüm Poshor'a çok güveniyordum. Ancak darbe gecesi Poshor'un, çift kişilikli bir canavar olduğunu gördüm" dedi.

Poshor'un FETÖ'cü olmayanları elemek için kullanılan 'şok mangaları'nı kuran isim olduğu da iddia ediliyor.

57a2e70418c77358f89c286a.jpg

MUHSİN KUTSİ BARIŞ:

Darbede yine önemli isimler arasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış da var. Muhafız Alayında görevli rütbeli askerler ifadelerinde, 15 Temmuz’da Muhafız Alay Komutanı Kutsi Barış’ın “Genelkurmay’a IŞİD saldırısı var” diyerek kendilerini, Genelkurmay Karargahına gönderdiğini belirtti. Askerler ifadelerinde, ‘Muhafız Tabur’ isimli whatsApp grubuna “Pars” şeklinde şifrenin paylaşılmasının ardından harekete geçtiklerini de ifade ettiler.

AKSAKALLI "ATAMAYIN" DEMİŞTİ

Darbenin yine kritik isimlerden Kurmay Albay Fırat Alakuş ile Kurmay Albay Fatih Yarımbaş...

Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı'nın bu iki isim hakkında olumsuz görüş bildirdiği ve alay komutanlıkları için başka iki kurmay albayın ismini verdiği belirtiliyordu. Ancak Fırat Alakuş ve Fatih Yarımbaş Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın iki alayının komutanı olarak atandılar.

Habertürk