Ordunun zirvesinde sıcak toplantı

Ordunun zirvesinde sıcak toplantı

TSK'nın komuta kademesini değiştirecek olan yüksek Askeri Şura başlıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde komuta kademesini önemli ölçüde değiştirecek olan Yüksek Askeri Şura Pazartesi çalışmalarına başlayacak. YAŞ toplantısı, 5 Ağustos gününe kadar devam edecek ve alınan kararlar Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek.

ÖZEL’İN YERİNE AKAR

Sözcü'nün haberine göre bu yıl Genelkurmay Başkanı ile 4 Kuvvet Komutanı değişiyor. Deniz ve Hava Kuvvetlerinde ise sürpriz yaşanma ihtimali bulunuyor. 30 Ağustos’ta görev süresi dolacak Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın gelmesi bekleniyor.

Bu görevde 4 yıl kalacak olan Akar’ın yerine ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler olmak üzere üç aday bulunuyor.Mendi’nin Abdullah Atay’ın emekli olmasıyla boşalacak Jandarma Genel Komutanlığına atanması da olasılıklar arasında bulunuyor.

HAVA İÇİN ORGENERAL ÜNAL

Görev süresi dolacak olan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün yerine de, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın atanması bekleniyor. Ancak 1952 doğumlu olan Akın Öztürk’ün, görev süresinin uzatılma ihtimali de var.

Bu yıl görevini tamamlayacak olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın yerine ise, Ege Ordu Komutanı Galip Mendi’nin getirilmesi güçlü ihtimal olarak görülüyor. Mendi bu görevde bir yıl kalabilecek.

DENİZDE SIKINTI VAR

Bu yıl Ağustos ayı başında yapılacak olan Yüksek Askeri Şura’da, en kritik değerlendirme ise, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için olacak. Deniz Kuvvetlerinde halen Komutan olan Bülent Bostanoğlu dışında başka bir Oramiral bulunuyor. Oramiral kadrosundaki Donanma Komutanlığı görevini de, Koramiral Veysel Kösele yürütüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için iki ihtimal bulunuyor. İlk ihtimal Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresinin uzatılması… İkinci ihtimal ise Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin Or rütbesine yükseltilmesi ve Deniz Kuvvetlerinin başına geçmesi… Kösele temdit alır ve Bostanoğlu emekliye ayrılırsa, bu kez Kösele’nin Koramiral rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanı olması gündeme gelecek.