İşte Org. Hulusi Akar'ın komisyona verdiği yanıtlar

İşte Org. Hulusi Akar'ın komisyona verdiği yanıtlar
Güncelleme:

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın Darbe Komisyonu tarafından kendisine gönderilen sorulara verdiği yanıtlar ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi ile ilgili olarak Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'nun sorularını yazılı olarak yanıtlamıştı.

"GECİKMELİ DE OLSA YANITLARI ALDIK"

Komisyon Başkanı Reşat Petek, konuyla ilgili NTV'ye değerlendirmelerde bulundu. Genelkurmay Başkanı'nı komisyona davet etmediklerinin altını çizen Petek, "Yani davet ettik de gelmedi gibi bir durum yok. MİT Müsteşarı'nı da davet etmedik rapor istedik. Komisyonumuzda şu anda bilgi eksikliği yok her iki cevabı da, gecikmeli de olsa, aldık" diye konuştu.

İşte Org. Hulusi Akar'ın komisyona verdiği yanıtlarİşte Org. Hulusi Akar'ın komisyona verdiği yanıtlar - FOTO-GALERİ

NTV'nin haberine göre Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın 8 sayfalık cevap metninden öne çıkanlar şöyle:

- MİT'e ihbarın büyük bir planın parçası olduğunu düşündük

- Konuşma özgürlüğümü komutan tavrı içinde sürdürdüm

- MİT'e yapılan ihbarda darbe söz konusu değildi

- MİT'e ihbarı en başından itibaren ciddi olarak ele aldık

- MİT Müsteşarı Cumhurbaşkanı'nın koruma müdürünü aradı

- FETÖ'nün darbeye cüret etmesini kimse beklemiyordu

- İlk andan itibaren hiçbir pazarlık sözkonusu olmadı

- İlk andan itibaren her şeyi göze alarak veya hiçbir kazancı-kaybı düşünmeden darbecilere şiddetle karşı çıktım

- Hatta emir subayımın, Genelkurmay makam odasında alnıma silah dayadığı anda dahi inandıklarımı ve karşı görüşlerimi tavizsiz olarak söyledim

- Bu işe son vermelerini ve teslim olmalarını defaatle telkin ettim

- Tüm uçuşların durdurulmasını emrettim

- Alınan tedbirlerle darbe öne çekildi ve akamete uğratıldı

- FETÖ/PDY'nin tarafımızdan fark edilmemesi söz konusu değildir

- Tabii ki fark edilmiş hatta en üst seviyede risk olarak tanımlanmıştır.

- Mehmet Dişli helikopterdeyken bir yerlerle irtibattaydı.

KOMİSYON BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Komisyon Başkanı Reşat Petek, Akar'ın yanıtlarını NTV canlı yayınında yorumladı. Genelkurmay Başkanı'nı komisyona davet etmediklerinin altını çizen Petek, "Yani davet ettik de gelmedi gibi bir durum yok. MİT Müsteşarı'nı da davet etmedik rapor istedik. Komisyonumuzda şu anda bilgi eksikliği yok her iki cevabı da, gecikmeli de olsa, aldık" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı'na Fethullah Gülen ile görüşme talebinde bulunulduğunu da söyleyen Petek, "Hala bu darbeye kontrollü darbe diyenler var. Özellikle dış dünyada hala FETÖ'yü masum gösterip de yalan yanlış yorumlara karşı tutarlı yanıtlarıyla Genelkurmay Başkanı darbenin arkasında Fethullah Gülen olduğunu belirtmiştir" ifadelerini kullandı. 

Petek, Hulusi Akar'ın darbeci askerlerden Mehmet Dişli ile birlikte Başbakanlık'a gelmesine yönelik eleştirileri de değerlendirdi. 

"Bunu komisyonda özellikle sorduk" diyen Petek, "Genelkurmay Başkanı'nın 'sen kal' demesine rağmen Dişli'nin Akar'ın iradesi dışında 'bir yerlerle görüşeceğim' diyerek o olayın süreçteki ve zamandaki heyecanı içerisinde helikoptere binerek beraber geldiği yorumu çıkıyor" diye konuştu.

KOMİSYON ORG. AKAR'A HANGİ SORULARI SORMUŞTU ?

Komisyon tarafından Org. Akar’a gönderilen sorular şöyleydi:

1) 15 Temmuz 2016 günü MİT'ten gelen istihbaratta MİT'e yönelik bir operasyondan söz edildiği, bunun mahiyeti üzerine MİT Müsteşarı ile görüşme yaptığınız ifade edilmektedir. Kamuoyuna intikal eden bu bilgilerden hareketle nasıl bir kanaate ulaştınız ve hangi önlemleri aldınız?

2) MİT'ten size ulaşan istihbarat bir darbe girişimi kuşkusu yönünde mi yoksa MİT'e yapılacak bir operasyon muydu?

3) Baştaki sorularla bağlantılı olarak istihbaratı bir darbe girişimi/kalkışma olarak değerlendirdiniz mi? Bu değerlendirmeyi yaptıysanız gerekli önlemlerin alınması için Kuvvet Komutanlarına bildirdiniz mi? Bu istihbarat ile ilgili Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile ya da özel kalemleri ile bir görüşmeniz oldu mu? Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için bu konuda size ulaşan bilgiler ve aldığınız tedbirlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

4) Genelkurmay Başkanlığı'nın MİT'ten gelen istihbarat üzerine alınan tedbirler kapsamında yaptığı “Türk hava sahasını askerî uçak ve helikopterlere kapatmayı ve havadakileri indirme emrinin Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi Amiri vasıtasıyla verildiği” şeklindeki açıklaması çerçevesinde, Türk hava sahasının kapatılması emrini doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanı'na ve Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Mehmet Şanver'e doğrudan ilettiniz mi? İletmedinizse niçin? Emrin, doğrudan Mehmet Şanver'e iletilmesinin önemli bir zaman kazancı olacağı ifade edilmektedir. Bu denli önemli bir olayda doğrudan sorumlu komutanların aranmaması TSK'nın hiyerarşik yapısı ve emir komuta sistemi açısından mümkün müdür?

5) Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? TSK içinde FETÖ/PDY örgüt mensupları olduğunu tespit ettiniz mi? Bu konuda istihbari çalışma için MİT'ten talepte bulundunuz mu? Bunların dışında nasıl bir girişiminiz oldu? Bu örgütle mücadele kapsamında herhangi bir girişiminiz oldu mu?

6) MİT Müsteşarı tarafından olağanüstü bir ihbar iletilmesi sonucu bazı tedbirler aldığınız değerlendirilmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Gelen ihbar neydi? Hangi tedbirleri aldınız?

7) FETÖ'nün en önemli hedeflerinden birisinin TSK olduğu kamuoyunda sürekli gündemdeydi. FETÖ'nün TSK'ya sızmasının fark edilemeyişinin sebebi kanaatinizce nedir?

8) Darbe girişiminde sizin etkisiz hale getirilişiniz, Akıncı Üssü'ne götürülmeniz ve Çankaya Köşkü'ne getirilişinizi anlatır mısınız? Zorla götürülme sırasında boğazınızın kemerle sıkılması ve görüntülere yansıyan yaralanma iddialarına ne dersiniz? Bir kurtarma operasyonuyla mı kurtarıldınız, darbecilerin başarılı olamayacaklarını anladıktan sonra sizi serbest bırakmalarıyla mı serbest kaldınız? Akıncı Üssü'nden nasıl çıktığınızı anlatır mısınız?

9) Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne geldiğinizde yanınızda darbeci general Mehmet Dişli'nin de bulunduğu görülmektedir. Mehmet Dişli, ifadesinde “Ben başından itibaren Sayın Genelkurmay Başkanı'nın yanındaydım. Bu işin tarafı değil mağduruyum. Beraber başından sonuna kadar krizi yönettik. En son, kendisiyle Çankaya'ya Sayın Başbakan'ımızın talimatıyla gittik. Oradan da krizin kapanmasını birlikte yönettik.” şeklindeki sözleriyle Sayın Başbakan tarafından çağrıldığını iddia etmektedir. Sizi taşıyan helikopter pilotu da darbecilikten tutuklandı. Bu hususlara açıklık getirir misiniz?

10) Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

 

Seçiniz...