ÖSYS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler

ÖSYS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Yaklaşık 800 bin kişinin, 176 yükseköğretim kurumunun içinden tercih yapması bekleniyor.

‘Üniversiteli olabilmek için doğru tercihi nasıl yapmalıyım’ diye soran tüm üniversite adayları, bugünlerde geleceklerine yön verecek bölüm ve okul seçimiyle meşguller. Yaklaşık 800 bin kişinin, 176 yükseköğretim kurumunun içinden tercih yapması bekleniyor.
Geleceğin meslekleri nelerdir?

Yükselen sektörler hangileridir?
Üniversite mi önemlidir, bölüm mü?
İş bulabileceğim doğru meslekler nedir?... şeklinde ki sorular adayların en çok merak ettiği sorular arasında.

Lise sonrası mesleki eğitim uygulamalarıyla tanınan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, içinden geçtiğimiz ÖSYS tercih döneminde, asıl tercihin A veya B üniversitesi arasındaki tercih değil, ‘bilim yapmak’ ile doğrudan hayata, mesleğe, kariyere dönük eğitim görmek arasında yapılması gerektiğini savunan bir yükseköğretim kurumu!
Önceki yıl %96, geçen yıl %97 ile son iki yıldır Türkiye’nin doluluk oranı en yüksek vakıf meslek yüksekokulu!
Kapadokya MYO Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Başkanı ve Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğretim Görevlisi S.Taylan Kapucu, üniversite adaylarının tercihlerini yaparken dikkat etmeleri gerekenleri şöyle özetledi:
· Tercihlerinizi, istediğiniz meslekleri göz önünde bulundurarak yapınız. Üniversite ya da şehir seçmek yerine, meslek/sektör analizi yaparak program seçiniz.

· Kişilik yapınıza, beklentilerinize, yeteneklerinize ve yaşam tarzınıza en uygun bölüme yönelerek, idealinizde ki mesleği yapabileceğiniz bir programı tercih ediniz.

· Seçeceğiniz okulda uygulama imkânının bulunmasına ve yaparak yaşayarak okuyabileceğiniz programların olmasına dikkat ediniz. Güçlü sektör bağlantıları olan, stajda ve mezuniyet sonrasında sizi yalnız bırakmayacak yükseköğretim kurumlarına öncelik veriniz.

· Meslek yüksekokullarını tercih ederken meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin ‘sınavsız geçiş’ haklarını kullanarak önceliklerinin olduğunu, fakat 140 baraj puanını aşan her adayın –alan dışı da olsa- tercih edebileceğini unutmayınız.

· Tercih edeceğiniz okulların akademik kadrolarını iyi araştırınız; sektör deneyimi olan profesyonellerle çalışmaya özen gösteriniz.

· Mutlaka bir uzmandan yardım alarak tercih listenizi oluşturunuz.”

Resmi işsizlik rakamlarının %10’lardan aşağı düşmediği ülkemizde meslek edindiren yükseköğretim kurumlarının önemi giderek artıyor. Öğrenci adayları iş garantili programlara yöneliyor.

“İş hayatının nitelikli elemana, gençlerin ise istikrarlı bir işe ihtiyaçları olduğunu” söyleyen Kapucu, Kapadokya Meslek Yüksekokulunu bu iki dinamiği eğitimde birleştiren öncü bir yükseköğretim kurumu olarak tarif ediyor ve “günümüzde gerçekçi kariyer planlamasının daha da önem kazandığını”nın altını çiziyor.

Tercihleriyle ilgili danışmanlık desteği almak isteyen adaylar, Kapadokya MYO tarafından düzenlenen ve 18 Temmuz 2013 tarihine kadar sürecek olan ‘Tercih Günleri’nden yararlanabilecekler.