Özel Çocuklara Arkadaşları Öğretmenlik Yapıyor

Özel Çocuklara Arkadaşları Öğretmenlik Yapıyor

Tokat'ta anaokulu bünyesinde açılan özel eğitim sınıfında "Arkadaşım Öğretmenim" adlı etkinlikle özel eğitim sınıfı çocukları ile diğer normal...

Tokat'ta anaokulu bünyesinde açılan özel eğitim sınıfında "Arkadaşım Öğretmenim" adlı etkinlikle özel eğitim sınıfı çocukları ile diğer normal eğitim gören çocuklar bir araya gelerek model alma ve akran öğretimiyle kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri amaçlanıyor.

75. Yıl Zübeyde Hanım Anaokulu'nda 3-6 yaş zihinsel engelli çocuklara yönelik olarak özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odası açıldı. Okul öncesi kurumlar içinde ilk olma özelliğine sahip olan sınıfta erken çocukluk döneminde özel eğitim konusunda farkındalık kazandırılması amaçlanıyor. Sınıfta iki otizmli iki de zihinsel engelli olmak üzere toplamda dört özel öğrenci eğitim alıyor. Özel eğitim sınıfında "Arkadaşım Öğretmenim" adlı etkinlikle özel eğitim sınıfı çocukları ile diğer normal eğitim gören çocuklar bir araya gelerek model alma ve akran öğretimiyle kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Akranları ile birlikte aynı sınıfta eğitim alan öğrenciler her geçen gün yeni bir şeyler öğrenmenin heyecanın yaşıyor. Arkadaşlarına öğretmenlik yapan öğrencilerde özel eğitim gören çocuklarla kaynaşarak eğlenceli dakikalar geçiyor. Velileri ise çocuklarının yeni bir şeyler öğrenerek kendilerini ifade etmeye başlamasından dolayı mutlu.

75 Yıl Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Sibel Yetkin, özel eğitim olmadan çağdaş eğitim olmaz anlayışıyla okulları bünyesinde 3-6 yaş çocuklarına yönelik olarak destek eğitim odası ve özel eğitim sınıfı açtıklarını söyledi. Özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odasının Tokat'ta okul öncesi kurumlar içinde ilk olma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Yetkin, "Velilerimize ilimizde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarına ve yaygınlaştırma yoluyla ulaşabileceğimiz bölge halkına erken çocukluk döneminde özel eğitim konusunda farkındalık kazandırmaya çalışmaktayız. Aynı zamanda özel eğitim sınıfı öğretmenimiz Hatice Doğu montessori eğitimi de aldığı için sınıf düzenimizi montessori mantığına göre dizayn ederek materyallerini temin ettik. Çocuklarımızın bireysel eğitim planlarını montessori materyalleriyle harmanlayarak eğitimimizi gerçekleştirmekteyiz" dedi.

ARKADAŞLARININ ÖĞRETMENİ OLUYORLAR

Özel çocukların erken tanı ve erken eğitimin onların ileriki yaşamlarında ne kadar büyük önem taşıdığını bildiklerini ve bu bilinçle hareket etmeye çalıştıklarını ifade eden Yetkin, "Erken müdahale ile özel çocuklarımızın mevcut işlevleri daha çok kullanılabilir düzeye getirilmiş ve böylelikle daha fazla kaybın önüne geçilmiştir. Okulumuzda eğitim öğretime devam eden normal çocukların özel gereksinimli çocuklarımıza olan bakış açısı değişmiş ve kabul düzeyi artmıştır. Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz "Arkadaşım Öğretmenim" adlı etkinliğimizle özel eğitim sınıfı çocukları ile diğer normal eğitim gören çocuklar bir araya gelerek; birlikte öğrenmeleri, eğlenmeleri, birbirlerini sevmeleri ve kabul etmeleri, aynı zamanda özel çocuklarımızın model alma yoluyla ve akran öğretimi ile kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri kısacası mutlu olmaları sağlanmıştır" diye konuştu.