Özel okul için para desteği şartı değişti

Özel okul için para desteği şartı değişti
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul için ''devlet desteğinden yararlanma şartlarını'' değiştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl başlattığı ve çocuğunu anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede özel okulda okutmak isteyen velilere verilen 'devlet desteğinden yararlanma şartlarını' değiştirdi. Buna göre destekten yararlanmak için başvurular Ağustos ayında yapılacak. Sonuçlar Eylül ayında açıklanacak. Sağlık veya başka nedenle nakil yaptırmak isteyenler destekten yararlanma hakkını kaybedecek. Milli Eğitim Bakanlığı personeli olan veliler, ilave 70 puan kazanacak. Okul notlarındaki başarı ilave puan getirmeyecek. Ancak olimpiyat ile ülke ve il genelindeki yarışmalardan elde edilen başarılar puanları artıracak.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik yaptı. Bugünkü Resmi Gazete'te yayımlanan değişiklikle; eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okullar ve öğrenciler Ağustos ayı içinde MEBBİS ve e-Okul üzerinden başvuruda bulunacak. Geçen yıl başvurular Ağustos'un ilk haftasında yapılmıştı.

YEDEK ÖĞRENCİ YOK
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, Bakanlık, daha önce destek verilecek öğrencileri Eylül ayının ilk iş gününe kadar açıklarken; bu kez Eylül ayı içinde tespit edip açıklayacak. Ancak geçen yıl destek verilecek asil öğrenciler ile bunların yüzde 10'u kadar yedek öğrenci tespit edilerek ilan edilmişti. Bu yıl ise sadece asil öğrenciler açıklanacak. Yedek öğrenci olmayacak.

ZORUNLU NEDENLE NAKİL OLAMAYACAK
Destek almaya hak kazanan öğrenciler, eski yönetmelikte ile ayrılan eğitim ve öğretim desteği alacak öğrenci sayısının tamamının kullanılmaması durumunda, ailesi sağlık veya zorunlu bir nedenle nakil olan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlandırılabiliyordu. Yeni değişiklikle bu olanak ortadan kalktı. "Eylül ayı içinde başka bir okula nakil olmaları halinde eğitim ve öğretim desteği hakkını kaybederler" hükmü getirildi.

BURSLU ÖĞRENCİ DE DESTEKTEN YARARLANABİLECEK
Eski yönetmelikte burslu okutulan öğrencilere eğitim-öğretim desteği verilemeyeceği hükmü bulunuyordu. Yapılan değişiklikle; özel okullarda yüzde 51'in altında burslu okuyan öğrencilerin de devlet desteğinden yararlanmalarının önü açıldı.

DESTEKTEN KİMLER YARARLANACAK?
Bakanlık, destekten yararlananları belirlemek üzere kullandığı 'tespit formunda' da değişiklik yaptı. Formda yer alan kriterlere göre en fazla puan toplayanlar özel okul desteğinden yararlanacak. 

Buna göre olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden; Türkiye geneli ve il genelinde yapılan yarışmalarda birinci, ikinci ve üçüncülük alan çocukların puanı artırıldı.

2 ÇOCUK KRİTERİ, 3 OLARAK DEĞİŞTİ
Ailede öğrenim gören çocuk sayısı, 2 çocuğa kadar puan getirirken; yeni değişiklikle çocuk sayısı 3'e çıkarıldı. Ayrıca açık öğretim veya askeri okul öğrencisi kardeşler de puanlama sistemine dahil edildi.

MEB PERSONELİNE AYRICALIK
Anne veya babası Milli Eğitim Bakanlığında çalışan çocuklara 70 puan ilave verilmesi yönünde değişiklik yapıldı.  

167 BİN ÖĞRENCİ YARARLANDI
Geçen yıl başlatılan özel okul desteği için 250 bin kontenjan ayrılmış ancak bunun8  167 bini kullanılmıştı. Okul öncesi eğitim kurumuna gidenlere 2500; ilkokula gidenlere 3000;  ortaokula gidenlere 3500 ve liseye gidenlere okul türüne göre 3 bin ila 3500 lira destek verilmişti.

350 BİN İÇİN DESTEK TALEBİ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 4 Haziran'da yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı'ndan bu yıl özel okul desteklerinden yararlandırılacak öğrenci sayısının 350 bine çıkarılması talebinde bulunduklarını açıklamıştı.