Panama Belgeleri sızıntısında yeni gelişme

Panama Belgeleri sızıntısında yeni gelişme

Mossack Fonseca' da çalışan bir bilgisayar uzmanın çok sayıda gizli belgeyi sızdırdığı iddialarıyla gözaltına alındı.

Panama merkezli dünyanın en büyük "off-shore" hukuk danışmanlık şirketlerinden Mossack Fonseca' da çalışan bir bilgisayar uzmanın çok sayıda gizli belgeyi sızdırdığı iddiaları üzerine İsviçre'nin Cenevre kentinde gözaltına alındığı bildirildi.

İsviçre'nin Fransızca yayın yapan Le Temps gazetesi, ismini açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, çok sayıda gizli belgeyi sızdırmakla suçlanan bilgisayaruzmanının geçici olarak gözaltına alındığını yazdı. Cenevre Kantonu Başsavcılığı'nın ise konuyla ilgili soruşturma başlattığı belirtildi.

hh-004.jpg

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ), birçok kişi ve şirketin off-shore yatırım faaliyetlerini ortaya çıkaran "Panama belgeleri" ni yayımlaması, birçok ülkede yolsuzluk soruşturmalarının açılmasına ve bazı üst düzey istifalara sebep olmuştu. 

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla "off-shore" şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor. 

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore" şirketlere dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.