Para da kayıp 15 Temmuz Dayanışma Vakfı da kayıp !

Para da kayıp 15 Temmuz Dayanışma Vakfı da kayıp !
Güncelleme:

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla CHP 15 Temmuz darbe girişimi sonrası şehit yakınları ve gaziler için başlatılan dayanışma kampanyasında toplanan paralar hakkında bilgi almak istedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehit yakınları ve gaziler için başlatılan dayanışma kampanyasında toplanan paraların peşine düştü. CHP’li Emir’in yaptığı araştırmaya göre vakıf hiçbir zaman resmi adreste bulunmadı. Yardım kampanyasının sona erip ermediği de belli değil.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan dayanışma kampanyası kapsamında 16 Ocak 2016 tarihi itibarıyla toplandığı açıklanan 309 milyon TL’nin değerlendirileceği Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın kayıtlı adresinin boş olduğunu tespit etti. Söz konusu adreste yapılan görüşmelerde vakfın hiçbir zaman ilgili yerde bulunmadığı da ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdar-oğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehit yakınları ve gaziler için başlatılan dayanışma kampanyasında toplanan para konusunda araştırma yapılması talimatı verdi. CHP Ankara Milletvekili Emir’in yaptığı araştırmaya göre kampanyanın devam edip etmediğinin belli olmadığı belirlendi. Kampanya kapsamında toplanan paranın değerlendireceği vakıfla ilgili de ilginç sonuçlara ulaşıldı. Emir’in yaptığı araştırma kapsamında dayanışma kampanyasıyla ilgili şu bilgilere ulaşıldı:

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın başlattığı kampanyaya SMS ya da belirlenen banka hesapları üzerinden destek verildi.

Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan, 27 Ocak 2017’de yaptığı açıklamada 20 Ocak 2016 itibarıyla kampanya kapsamında 309 milyon TL toplandığını açıkladı.

Kampanyanın ne zaman sona erdiği ya da sona erip ermediği konusunda açıklanan resmi veri olmadığı görüldü. Bazı GSM şirketlerinde kampanyayla ilgili verilerin hala güncel olduğu belirlendi.

24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan KHK’de merkezi Ankara’da olan Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruluyor.

Vakfın kurulmasının üzerinden 1 yıl 6 ay 20 gün sonra 13 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de ise mal varlığı 10 milyon TL olarak belirlenen Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın tescil kararı yayımlandı.

Vakfın bir internet sitesi ve telefon numarası olmadığı belirlendi.

Söz konusu vakıfla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan vakıf senedinde verilen adreste herhangi bir vakıf olmadığı tespit edildi.

Söz konusu adreste yer alan işletmelerle yapılan görüşmelerde Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı adlı bir vakıfın hiçbir zaman ilgili adreste yer almadığı belirtildi.

299 MİLYON TL OKTAY'A SORULDU

CHP’li Emir, vakıfın adresinde olmaması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Emir, kuruluşunun ilan edilmesinden sonra 1.5 yıldan fazla süre geçmesine karşın vakfın neden faaliyete başlamadığını sordu. 20 Ocak 2016 tarihi itibarıyla toplanan 309 milyon TL’nin ardından kampanyanın devam edip etmediğini öğrenmek isteyen Emir, “Toplandığı açıklanan 309 milyon TL’nin neden 10 milyon TL’si vakfın mal varlığı olarak belirlenmiştir; geriye kalan 299 milyon TL’nin akibeti ne olmuştur” sorusunu da yöneltti.

‘VAKFIN ADRESİ NİYE YOK?'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dünkü grup konuşmasında “15 Temmuz şehitlerimiz için paralar toplandı. 309 milyon lira. O dönemin parası ile 100 milyon dolar. Uzun süre ne oldu bu paralar diye sorduk. Sonunda Resmi Gazete’de bir açıklama yapıldı. ‘Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kuruldu’ denildi. Yaklaşık 1.5 yıl sonra. Resmi Gazete 13 Temmuz 2019 tarihli. Şimdi vakfın ikametgâhına bakıyoruz: Adres yok, sadece Ankara deniyor. Arkadaşlarımız sormuşlar Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, bir adres verilmiş. Verilen adrese gidildi, öyle bir vakıf yok orada. o iş hanında da böyle bir vakıf yok, Ulus’ta. Malı götürdüler herhalde. Bu vakfın adresi niye yok? Parayı yürüttüler ondan mı?” diye konuştu.

Cumhuriyet