Park arazisine kültür merkezi, kültür merkezi arazisine AVM

Park arazisine kültür merkezi, kültür merkezi arazisine AVM
Güncelleme:

Samsun'un Atakum ilçesinde 'bölge parkı' yapılması şartıyla izin verilen alana kültür merkezi yapıldı. Kültür merkezi alanı için ayrılan alanında ise AVM inşaatına başlandı.

Samsun’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz zamanında, DSİ’den ‘bölge parkı’ yapılacağını belirtilerek alınan ve ağaçların bulunduğu denize sıfır olan araziye, kültür merkezi yapıldı. Mimarlar Odası Şube Başkanlığı bu durum üzerine konuyu yargıya taşıdı. Yargı süreci sonunda kültür merkezinin inşaat ruhsatı iptal edildi.

KÜLTÜR MERKEZİ ALANINA İSE AVM!

Belediye tarafından kültür merkezi olarak ayrılan 10 bin metrekarelik başka bir alana ise AVM yapılması kararı alındı.

BU DA YARGIYA TAŞINDI

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanlığı inşaatı bitme aşamasına gelen AVM binası için de dava açtı. Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, imarda yaşanan garipliklere dikkati çekti.

AVM inşaatının bulunduğu yerin 2017 öncesi Atakum imar planlarında kültür alanı olarak ayrıldığını hatırlatan Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, “Revizyon imar planı değişikliği yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi DSİ'nin kent parkı yapılması karşılığında verdiği alana yapıldı. Ama önceki imar planında kültür alanı yapımı devam eden AVM'nin olduğu yerdeydi. Büyükşehir Belediyesi o alana plan notu düşerek ticaret alanına çevirdi. Danıştay'ın vermiş olduğu kararın anlamı kültür alanı AVM'in olduğu yerdir” diye konuştu.

DAVA İDARE MAHKEMESİNDE SÜRÜYOR

2017 Atakum revizyon imar planının iptali için de davaya müdahil olduklarını belirten Memişoğlu, “Revizyon imar planında birçok park ve sağlık alanı konut alanına çevrilmiş. Yeşil alan metrekaresi aynı şekilde korunmuş olmasına rağmen nüfusun yoğun olduğu yerlere düşük metrekarelerde yeşil alanlar bırakılmış. Birçok alan rant için kullanılmaya çalışılmış. Kültür sanat etkinlikleri için kullanılması planlanan alanın plan notu değiştirilerek şu anda yapımı devam eden AVM'nin yapılmasına zemin hazırlamış. Bunun iptali için bir vatandaşımızın Büyükşehir ve Atakum Belediyesi'ne açtığı davaya müdahil olduk. Gerekçelerimizi açıklıyoruz. Dava İdare Mahkemesi'nde sürüyor” diye konuştu.
 
 

Sözcü