Peru Devlet Başkanlığı Seçimleri

Peru Devlet Başkanlığı Seçimleri

Oyların yüzde 82,6'sının sayıldığı seçimlerde Fujimori önde gidiyor

LİMA (AA) - Peru'da Devlet Başkanlığı seçimlerinin ilk turunda Keiko Fujimori önde gidiyor.

Peru resmi haber ajansı Andina'ya göre, devlet başkanlığı seçimi için 5 adayın yarıştığı ülkede, sandıkların yüzde 82,6'sı açıldı. Sayılan oyların yüzde 39,55'ini Keiko Fujimori, yüzde 22,11'ini ise Pedro Pablo Kuczynski, yüzde 18,27'sini Veronika Mendoza, yüzde 7,19'unu Alfredo Barnechea, yüzde 5,92'sini de Alan Garcia aldı.

Adaylardan ilk turda yüzde 50 oy alan devlet başkanlığı seçiminin galibi olacak. Ancak hiçbir adayın yüzde elli barajını aşamaması durumunda, ikinci tur düzenlenecek.

Peru’da devlet başkanlığı seçimleri beş yılda bir yapılıyor. Seçimde devlet başkanının yanı sıra 2 başkan yardımcısı ve 130 milletvekili de belirleniyor.

Güney Amerika ülkelerinden Peru'da dün düzenlenen devlet başkanlığı seçimi öncesinde eski devlet başkanı Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin adaylığı protesto edilmişti.

Başkent Lima'da, ellerinde "Bir daha Fujimori yok" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 2 bin 500 kişi, Fujimori'nin devlet başkanı adaylığına karşı çıkmıştı. Ülkedeki muhalifler de seçmenlere hediye dağıtarak oy satın aldığını öne sürdükleri Fujimori'nin seçimlerden men edilmesini talep etmişti.

Fujimori'nin babası Alberto Fujimori, geçen yılın ocak ayında hapishanede olduğu sırada, 2000 yılındaki seçim kampanyasında devlet fonlarından 40 milyon doları rakiplerini karalamaları için gazetelere vermekten suçlu bulunarak 8 yıl hapse ve 1 milyon dolar para cezasına mahkum edilmişti.

Rüşvet skandalının ardından 2000'de Peru'dan kaçan ve 2007'de Şili'de tutuklanarak ülkesine iade edilen eski devlet başkanı, daha önce de görevde olduğu 1990-2000 yıllarında 25 kişinin ölüm emrini vermekten 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Alberto Fujimori'ye, 2009'da da zimmetine para geçirmekten 7,5 yıl, rüşvetten 6 yıl hapis cezası verilmişti.