''Petshop''larda kedi ve köpek satışı bitiyor

''Petshop''larda kedi ve köpek satışı bitiyor
Güncelleme:

Artık "petshop"larda kedi ya da köpek satışı yapılamayacak. Ayrıca hayvanlarını sokağa terk edenlere de para cezası verilecek...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın tekrar Meclis gündemine sunacağı tasarıyla pet shop’larda kedi ve köpek satışına yasak geliyor. Bu hayvanları almak isteyenler artık kataloglardan seçim yapacak. Pet Shop’lardan aldıkları kedi ve köpekleri sokağa terk edenlere ise para cezası verilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” taslağı hazırladı. Buna göre, evde bakılan kedi ve köpeğe pasaport verilecek ve çip takılacak. Bu hayvanlar 15 gün içerisinde veri tabanına kaydedilecek. Mikroçiplerin seri numaraları, hayvan sahiplerinin ad ve soyadları ile adresleri yer alacak. Evde bakımını yaptığı kedi ve köpeği sokağa atarak kaderine terk edenlere para cezası uygulanacak.

Gazete Habertürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre taslağa göre ev hayvanlarının sahip değişikliğinde bir belge düzenlenecek. Belgede, hayvanın adı, mikroçip numarası, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, türü, rengi, annesinin adı yer alacak. Söz konusu belgenin altına hayvanın eski ve yeni sahibi imza atacak. Ev hayvanını devralan kişi bu belge ile il müdürlüklerine başvuru yapacak.

SADECE BALIK VE KUŞ SATILACAK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, daha önce TBMM Çevre Komisyonu’ndan geçen ancak kadük olan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı yeniden TBMM gündemine getirmeye hazırlanıyor. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, pet shop’ta balık ve bazı kuş türleri dışında hayvan bulundurulması yasaklanıyor. Kedi, köpek gibi hayvanlar ısı ve ışık dengesi olan üretim yerlerinde kalacak. Bu hayvanları almak isteyen kişiler, pet shop’lardaki kataloglardan seçim yapacak.
 

Habertürk