Piyasalar alev alev: Dolar 9 TL, Euro 11 TL sınırında... Altın güç topluyor

Piyasalar alev alev: Dolar 9 TL, Euro 11 TL sınırında... Altın güç topluyor
Güncelleme:

FED ve TCMB'den gelen faiz kararı açıklamaları sonrasında alevlenen piyasalardaki yükseliş devam ederken Türk Lirası'ndaki değer kaybı büyüyor. Dolar ve Euro kritik sınırda, altında ise dikkat çeken bir seyir var. İşte piyasalarda son durum...

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırma ve varlık alımını azaltma tartışmalarını başlatmasıyla dolardaki güçlenme ve TL’deki değer kaybı devam ediyor.

Haziran başında 8,88’i gördükten sonra ABD tahvil faizlerindeki gerileme ile ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki zirveye ilişkin olumlu beklentilerle 8,28’e kadar gerileyen dolar/TL, yeni haftaya 8,78 seviyesinden başladı.

Fed'in politika faizi ve varlık alım programında değişikliğe gitmemesine karşın enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlar ve varlık alımlarının azaltılmasına yönelik çalışmaların yakında tartışılmaya başlayabileceği yönlendirmesi piyasalarda ilk olumsuz tepkinin ardından karışık bir seyir izlenmesine neden oldu.

DOLAR, EURO, STERLİN

Serbest piyasada Dolar 8,76 TL'den, Euro 10,42 TL'den, Sterlin ise 12,15 TL'den işlem görüyor.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,74 lira, avronun satış fiyatı ise 10,38 lira olmuştu

TCMB Para Politikası Kurulu, piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19'da bıraktı.Ekonomistler ve stratejistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bu ay faizlerde indirimi pas geçse de ileriki aylarda parasal gevşemeye gideceğini öngörüyor.

GÜMÜŞ, ALTIN

Gümüş 7,34 TL'den işlem görürken, onsu 1.784 dolara kadar gerileyen altında, gram altın 498/502, çeyrek altın 807/824, Cumhuriyet altını ise 3.323/3.358 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

BITCOIN, ETHERIUM

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) repo hamlesi ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları sonrasında El Salvador belirsizliği ve Elon Musk ile küresel bir borsa CEO’sunun atışmasıyla satış baskısı süren Bitcoin 35,000 doların da altına, piyasalarda toplam hacim de 1.5 trilyon doların altına indi.

Gelişmelerin etkisiyle Bitcoin, 32 bin 399 dolara gerilerken, toplam piyasa hacmi de yaklaşık 641 milyar dolara geriledi.

Kripto para piyasalarının ikinci büyük birimi Ethereum da, 1.971 dolara geriledi.

Kirpto para piyasalarında Mayıs ayında 2,5 trilyon dolar sınırını aşan toplam hacim 1.0 trilyon 412 milyar dolar ile 1.5 trilyon doların altına geriledi.