Piyasalar alev alev ! Dolar ve euro fırladı

Piyasalar alev alev ! Dolar ve euro fırladı
Güncelleme:

Kuzey Irak'taki referandumun ardından dolar ve euro yükselişe geçti.

Kuzey Irak'ta oy verme işlemi başlayan referandumun jeopolitik riskleri artırması ve Fed'in açıklamaları ile geçen hafta 3.50 seviyesini aşan dolar/TL'de referandum süreci, Almanya seçim sonuçları ve küresel piyasalar izleniyor.

Cuma gününü 3.50 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 3.5015/3.5030 seviyesinde başladı. Dolar kuru saat 11.00 itibariyle 1.5 ayın zirvesi olan 3.53 lirayı geçerken, euro/TL'de 4.20 lirayı aşarak 2 aynı zirvesine çıktı. Borsa İstanbul'daki kayıp ise yüzde 2'yi geçti.

Almanya'daki seçimi Başbakan Angela Merkel önderliğindeki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,5 oy ile kazandı. Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokratlar (SPD) yüzde 20 oyla sandıktan ikinci parti olarak çıkarken, 3'üncü parti konumundaki aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 13,5 oy oranı ile 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez meclise girdi.

Analistler, koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD'nin 2013'te yapılan son seçimlere göre oylarında 9 puan düşüş yaşandığına dikkati çekti.

Bugün Almanya'daki seçimin ardından siyasi gelişmelerin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı konuşmanın izleneceğini belirten analistler, dolar/TL'nin 3,52'nin altında kalması durumunda 3,46 seviyelerinin gündeme gelebileceği dile getirdi.

ALTIN DÜŞÜŞTE

Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 145,9 lira seviyesinde dengelendi.

Cuma günü 146,1 seviyelerine kadar yükselen gram altın, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,25 artışla 145,8 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,07 azalışla 145,9 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 240 lira, Cumhuriyet altını da 977 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise 2 haftalık düşüşünü bu haftaya da taşımasının ardından şu dakikalarda yüzde 0,42 azalışla 1.292,36 dolardan alıcı buluyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararından sonra düşüş trendine giren altın fiyatlarının, yeni haftaya da değer kaybıyla başladığını ifade ederek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararının bölgedeki jeopolitik riski artırdığını söyledi.

Dolar/TL'deki yukarı yönlü hareketlerin altının gram fiyatında yükselişlere neden olduğunu belirten Memiş, teknik açıdan altının gram fiyatında 145,2 liranın destek, 146,2 liranın ise direnç olarak izleneceğini kaydetti.

AA