Piyasalar gözü Merkez'de... Dolar, 7,90 seviyesinin altına geriledi

Piyasalar gözü Merkez'de... Dolar, 7,90 seviyesinin altına geriledi
Güncelleme:

Kritik seviyeye ulaşan piyasalarda dolar/TL 7,89 TL'den, euro/TL'den 9,25 TL'den, sterlin/TL ise 10,25 TL'den işlem görüyor. Altının gram fiyatı ise 485 TL'den işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı faiz kararı haftanın en önemli yön belirleyici verisi olarak izleniyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Avro Bölgesi inşaat üretimi ve ABD'de NAHB Konut Piyasası Endeksi verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı çalışmaları, ABD'de teşvik paketi ve başkanlık seçimlerine ilişkin haber akışının gündemin ön sıralarındaki yerini koruduğuna işaret eden analistler, jeopolitik gelişmelere ilişkin gelişmelerin de izlendiğini söyledi.

Kritik seviyeye ulaşan piyasalarda dolar/TL 7,89 TL'den, euro/TL'den 9,25 TL'den, sterlin/TL ise 10,25 TL'den işlem görüyor.

ONS'u 1.903 dolardan fiyatlanan altında, çeyrek altın 779/795, gram altın 480/485, Cumhuriyet altını ise 3.205/3.238 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler ise ABD seçimleri, Brexit gelişmeleri, koronavirüste küresel artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç yer alıyor.

Asya borsaları, ABD canlandırma paketine dair umutlardan ve Coronavirus aşısının yıl sonuna kadar çıkabileceği beklentilerinden destek bularak 2,5 yılın zirvesine yaklaşırken Çin'de beklentilerden zayıf gelen ekonomik büyüme verisi kazanımları sınırladı. 

Konut metrekare fiyatları tarihi zirvesini gördü

Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı, yükselişini 17 aydır sürdürerek ağustos sonunda 3 bin 530 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü.

İstanbul'da metrekare fiyatı bir yılda 1.000 lirayı geçti

Türkiye'nin mega kenti İstanbul'da konut metrekare ortalama birim fiyatı, 2018'in ekim ayında 5 bin 123 lira ile tarihi zirvesini görmüştü. Nisan 2019'a kadar gerileyen metrekare fiyatı, 4 bin 632 liraya kadar inmişti. Metrekare fiyatı, geçen yılın mayıs ayından bu yana yükselişini sürdürerek ağustos sonu itibarıyla 5 bin 767 lira ile rekor kırdı.

Başkentte fiyatlar yaklaşık yüzde 20 arttı

Başkent Ankara'da konut metrekare fiyatları 2 yıldır 2 bin liranın üzerinde seyrediyor. 15 aydır yükseliş eğilimini sürdüren metrekare fiyatları, ağustos sonu itibarıyla 2 bin 641 lira ile en yüksek seviyesini gördü.

İzmir'de fiyatlar 4 bin lirayı aştı

Türkiye'nin en büyük üçüncü şehri İzmir'de son yıllarda markalı projeler ve A plus konutların artması fiyatlara da yansıdı. İzmir'de üst üste 14 ay artan konut metrekare fiyatları, ağustosta 4 bin 120 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü.

Seçiniz...