PKK taktik değiştirdi

PKK taktik değiştirdi

Darbe üstüne darbe vurulan terör örgütü PKK, yeni katılımları Kandil yerine operasyonların sürdüğü ilçelere gönderiyor.

Güvenlik kaynaklarına göre son dönemde güvenlik güçlerinin, kırsalın ardından şehir merkezlerindeki operasyonlarıyla ağır kayıplar veren PKK, varlığını sürdürebilmek için strateji değişikliğine gidiyor.
 
Yurt dışındaki kamplarına düzenlenen hava operasyonları nedeniyle  kırsalda organizasyon kabiliyetini kaybeden terör örgütü, gençleri dağa götüremiyor. Terör örgütü özellikle son dönemde yeni katılımları, operasyonların yoğun olduğu çatışma bölgelerine yönlendiriyor. Bu durum, istihbarat birimlerinin bölgedeki  duruma ilişkin raporlarına da yansımış durumda.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan siyaset, Ekonomi ve Toplum  Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun'a göre PKK'nın çatışmaları "devrimci halk savaşı" adı altında kent merkezlerine  taşımasındaki en temel gerekçenin, Suriye'deki gelişmeler olduğunu kaydetti.  Acun, PKK'nın Suriye kolu olarak örgütlenen PYD-YPG'nin elde ettiği kazanımları muhafaza edebilmek ve elinde bulundurduğu Afrin'le Ayn el Arab (Kobani) kantonunu  birleştirerek Türkiye'nin tüm Suriye sınır hattı boyunca bir kuşak oluşturmak  istediğini söyledi.
 
Acun, "Örgüt, sahip olduğu kantonları birleştirmenin önündeki en büyük engelin Türkiye olduğu bilinciyle Türkiye'nin enerjisini içeride tüketmek  istiyor. Bu bağlamda, Türkiye'de çatışmaları kentlere çekip sivil kayıplar yaşanmasını ve halkla devletin karşı  karşıya gelmesini arzuluyor. Son dönemlerde örgütün kırsalda ağır kayıplar  vermesi, güçlendirilmiş kalekollara etkili saldırılar yapamaması da bu strateji  değişikliğinde bir faktör olmuş gibi gözüküyor.
 
Örgüt ayrıca strateji değişikliğine giderek yeni katılımları dağ  kadrosuna almak yerine, doğrudan kent çatışmalarına dahil etmeye çalışıyor. Bu  durum, bir yandan örgütün kırsalda zayıfladığı ve yeni katılımları organize  edecek güce sahip olmadığını gösterirken bir yandan da kentlerde kaybettiği  güçleri ikame ederek Suriye'de sonuç alana kadar çatışmaları sürdürmek istediğini  gösteriyor"