PKK'lılar neden teslim olmaya başladı ?

PKK'lılar neden teslim olmaya başladı ?

İşte son 3 gündür 75 PKK'lı teröristin teslim olmasının perde arkası...

PKK'nın şehir savaşı stratejisi çöküyor. Bunun sonucunda teslim olmalar ve örgüt içi kavgalar da arttı. Nusaybin'de teslim olan terörist sayısının 75'e ulaşmasının ardından güvenlik birimleri durumu nasıl değerlendiriyor?

CNN Türk bu sorunun yanıtlarına ulaştı. İşte o haber:

Nusaybin'de önce 25, ardından 42 ve son olarak 8 terörist teslim oldu. Güvenlik birimleri bu durumu bir dönüm noktası olarak yorumlanıyor. Peki Nusaybin'deki terörle mücadele neden büyük önem taşıyor? Güvenlik birimlerine göre sorunun yanıtı sınır ötesinde...

Nusaybin Suriye sınırına bitişik ve telin diğer tarafı PYD kontrolünde. Buradan kaçakçılık, silah ve terörist transferi yapılabiliyordu. Bunun için, örgüt büyük hazırlık yapmış, kilit taşlarının altına bile bomba döşemişti.

Görülmemiş düzeyde terörist teslim oldu ama hala ilçede 130'a yakın dağ kadrosundan PKK'lı bulunuyor. Bunlarla birlikte, PKK'ya şehir savaşı için katılan yaklaşık 100 YPS'li de var. Teslim olan 75 kişi de YPS'den.

İstihbarata göre PKK'nın hedefi dağ kadrosundan 130 teröristin mümkün olan en az zaiyatla ilçeden kaçırılması. Bunun için sivil kıyafetle teröristlerin kaçırılabileceği bilgisi güvenlik birimlerine ulaştı. Bu duruma karşı da her türlü tedbir alınıyor.

Murat Karayılan, kentlerde savaşın milis gücü olan YPS'li teröristlerle kazanılacağını savunuyordu. Ancak şu anda Nusaybin'de kavgalılar. Çünkü örgüt sözleri tutmadı ön saflara hep gençleri sürdü.

Sonuç olarak 100 kadar YPS'li gencin Nusaybin'de dağ kadrosu tarafından rehin gibi tutulduğu belirtiliyor. Yani örgüt, halk desteğinin ardından silahlı genç teröristleri de kaybetmiş oldu. Güvenlik kaynaklarınca bu durum, operasyonlarda bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Buna karşın örgüt çöktü demek için erken. Güvenlik güçleri terörle mücadelenin sona ermediğini, kararlılıkla süreceğini vurguluyor. Çünkü şimdi asker, kırsalda harekete geçebilecek örgüt üyeleri için yoğun bir hazırlık içinde.

Güvenlik kaynakları terörle mücadelenin uluslararası boyutuna da dikkat çekiyor. "ABD askerlerinin PYD'ye verdiği her türlü destek kısa zamanda doğrudan PKK'ya aktarılacak" diyorlar.

Rakka operasyonundan yansıyan görüntüler sorulduğunda ise askeri kaynaklar, ABD güçlerinin ağır bir şekilde sahada görev yaptığını belirtiyor.

fft16_mf7102416.jpeg

Kaynaklara göre Amerika'nın amacı, IŞİD'e karşı başarı sağlandığı zaman uluslararası kamuoyunun bunu PYD başarısı olarak görmesini sağlamak. Çünkü Ankara'da Amerika'nın bir sonraki hedefinin Cerablus olacağı belirtiliyor.

Yani bu strateji ile Amerika, "Türkiye sınırındaki Cerablus ve civarının IŞİD'den temizlenmesinde PYD başrol oynamalı " görüşünü yeniden gündeme getirecek.

Etiketler PKK terör örgütü