Plakası Çalınan Araca Yeni Plaka Verilecek

Plakası Çalınan Araca Yeni Plaka Verilecek

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, plakası çalınan araçlara Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen listelerdeki harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre yeni bir tescil plaka sıra numarası tahsis edilecek- Tescil kaydı silinen araç

ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından plakası çalınan araçlara harf ve rakam grupları farklı yeni bir plaka verilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde, plakaları çalınan araçların durumlarına ilişkin yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tescil plakasının biri veya ikisinin çalınması ya da her ikisinin kaybolması halinde, aracın kayıtlı olduğu veya araç sahibinin yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşu tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen listelerdeki harf ve rakam gruplarından sıra esasına göre yeni bir tescil plaka sıra numarası verilecek.

Ayrıca, plakaları tescil kaydından silinen araçlar, çalıntı tarihinden itibaren 10 yıl süreyle araç tescil bilgisayar sisteminde plaka ve çalıntı kaydıyla muhafaza edilecek. Bu süre sonunda bulunamayan araçların bilgisayar plaka kayıtlarının düşüm işlemi yapılacak ve durum Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise en geç 15 iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilecek. Bu araçların çalıntı bilgisi, şasi ve motor numarası üzerinden takip edilerek boşa çıkan plakalar, diğer araçlara tescil plakası olarak verilebilecek.

- Plakanın bulunması halinde

Karayolları Trafik Yönetmeliğine eklenen ek madde ise çalıntı plakaların bulunmasını içeriyor.

Buna göre, bir veya iki tescil plakası çalınan ya da kayıp olarak bildirilen araç plakaları, bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra, araç sahibine yapılacak tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen listelerdeki harf ve rakam grupları ile değiştirilecek. Bu süre içinde tescil plakalarının bulunduğunun yazılı beyanı halinde, başka bir işleme gerek kalmaksızın sistemden çalıntı/kayıp şerhi kaldırılacak.