Polise biber gazı atan hava aracı

Polise biber gazı atan hava aracı

ABD'de bir eyalet, polisin biber gazı ve plastik mermi atabilen insansız hava araçları kullanmasına izin verdi..

ABD’nin Kuzey Dakota Eyalet Meclisi, kolluk kuvvetlerinin şüphelilere ya da göstericilere karşı silahlı insansız hava aracı (İHA) kullanmasına imkan tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

‘HB 1328’ numaralı yasa tasarısı polise, ‘gerekli durumlarda zanlılara karşı ölümcül olmayan silah yüklü İHA’larla müdahale’ hakkı tanıyor. Yasaya göre Kuzey Dakota polisi bundan böyle toplumsal olaylarda ya da şüpheli takiplerinde plastik mermi ve ses bombası atabilen, biber gazı sıkabilen ya da elektro şok tabancası kullanabilen İHA’lar kullanabilecek.

Temsilciler Meclisi üyesi Rick Becker tarafından sunulan tasarının ilk halinde İHA’ların kesinlikle silahsız olması öngörülüyordu. Ancak yerel basında çıkan haberlere göre eyaletin önde gelen İHA üreticisi firmalarıyla yakın ilişkileri olan polis sendikasının baskısıyla tasarıda değişikliğe gidildi ve İHA’ların ‘silahlandırılmasına’ onay verildi.

Ölümlere yol açabilir

Sivil toplum kuruluşları, her ne kadar ‘ölümcül olmayan’ silah grubuna da sokulsa polis tarafından kullanılan elektro şok tabancalarının 2015’in ilk 7 ayında ülke genelinde 35 sivilin ölümüne yol açtığını, aynı şekilde plastik mermi ve biber gazı tüplerinin de ciddi yaralanmalara yol açtığını vurguluyor.

Polisin sivillerle karşı karşıya kaldığında ne gibi bir güç uygulayacağına karar verebildiği, buna karşın İHA’yla yukarıdan bakıldığında ‘güç kullanımının daha makul görüleceği’ yorumları yapılıyor.