''Binali Yıldırım aday olacak'' iddiasının perde arkası !

''Binali Yıldırım aday olacak'' iddiasının perde arkası !

Bugün yapılacak AK Parti kongresi öncesinde yaşanan en kritik gelişme eski Bakan Binali Yıldırım’ın adaylık niyetini ortaya koyması oldu.

AK Parti kulislerinde konuşulanlara göre her şey Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hazırladığı Merkez Karar Yönetim Kurulu listesine Binali Yıldırım’ı koymamasıyla başladı. Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in haberine göre Yıldırım, duruma tepki gösterdi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a duyduğu rahatsızlığı iletti.

YOKSAM RAKİP OLURUM

Yıldırım, ardından, kurmaylarıyla yaptığı görüşmede bu duruma karşı kendi MKYK listesi ile Genel Başkanlığa aday olmaya karar verdi. Durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da iletti. Aynı zamanda Nurettin Canikli gibi isimler, delegelerle temasa geçti.

Erdoğan da Davutoğlu’nun listesinde görmek istediği isimleri göremeyip, görmek istemediği bazı isimleri görünce listeye vize vermedi. Bu konudaki görüşlerini, Davutoğlu’na açık bir şekilde iletti. Davutoğlu’na Yıldırım’ın da listede olması gerektiğini söyledi. İki listeli bir yarış istemeyen Erdoğan, önce Davutoğlu, ardından Yıldırım ile görüştü. Görüşmelerde, MKYK listesi sil baştan hazırlandı. Davutoğlu’nun hazırladığı listenin yüzde 60’ından fazlası değişti. Binali Yıldırım, listeye dahil oldu.

ERDOĞAN’IN İSTEDİĞİ GİBİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği bütün isimler MKYK listesine girdi. Bülent Arınç, Beşir Atalay gibi önemli isimler listede yer almadı. Hürriyet’e bilgi veren önemli bir yetkili son durumu şöyle anlattı:

“Sayın Davutoğlu listesinde partinin önemli niteliklerini yansıtan isimlere yer vermemişti. Dolayısıyla liste sadece Sayın Yıldırım’ın değil Sayın Cumhurbaşkanı’nın da tepkisini çekti. Haliyle ya listede diretip, Erdoğan’ın desteğini alan Binali Yıldırım’la yarışacaktı ve hem genel başkanlığı hem MKYK’yı kaybedecekti ya da genel başkanlığı garantileyip, önemli adamlarının da yer alacağı MKYK listesini kabul edecekti. O da ikinci seçeneği tercih etti. Eğer kararından vazgeçer de mutabakat dışında bir adım atarsa, Sayın Yıldırım aday olur. O nedenle kongre anına dek her sürprize hazır olmak lazım.”