2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda

2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda

AK Parti'li Savaş: - "Nükleer santrallerin çevre ve insana zarar verecek şekilde kaza yapma riski, kullandığımız diğer teknolojik ürünlere göre yok denecek kadar az"- HDP'li Aydoğan: - "İstanbul'da 20 milyon insan yaşıyor. Bunların önemli bir kısmının kaç

TBMM (AA) - AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, "Nükleer santrallerin çevre ve insana zarar verecek şekilde kaza yapma riski, kullandığımız diğer teknolojik ürünlere göre yok denecek kadar az" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, (EPDK) Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) 2016 yılı bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Türkiye'nin kendi öz kaynaklarına dönmesinin tek yolunun, devlet gelirlerini, enerji kullanımındaki yüksek vergilere bağlamaktan vazgeçmesi olduğunu belirtti.

Nükleer enerjinin Türkiye için doğru çözüm olup olmadığını soran Temizel, Türkiye'nin bu sektörde bir şeyler yapması, sürekli kullanmasa bile bir atom santrali olması gerektiğini vurguladı.

Zekeriya Temizel, ancak Türkiye'nin iki incisinde, atom santrali konusunda kötü sicili olan Japonya ve Rusya'nın santral yapacağını kaydetti.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Soma ve Ermenek facialarından sonra yaşamını yitiren madencilerin yakınlarına iş imkanı sağlandığını anımsatarak, bu imkanın, özellikle Zonguldak taş kömürü havzasında madencilik faaliyetini yürütürken şehit düşen madencilerin yakınlarına da sağlanmasını istedi.

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, nükleer enerji konusunda bilgi birikim alt yapısının hazır olmadığını, çok fazla bilgi kirliliği bulunduğunu, bu konuda toplumu bilinçlendirme çalışması yapmaları, farkındalık yaratmaları gerektiğini belirtti.

Nükleer enerjinin, çevre dostu olduğunu ifade eden Savaş, nükleer santrallerin çevre ve insana zarar verecek şekilde kaza yapma riskinin, kullandıkları diğer teknolojik ürünlere göre yok denecek kadar az olduğunu ifade etti.

Savaş, dünyada 30 ülkede 440 işleyen nükleer reaktörün, enerji talebinin yüzde 17'sini karşıladığını anlattı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, bakanın sunumunda "insanın" olmadığını, madenlerde hayatını kaybedenlerle ilgili tek cümlenin bulunmadığını savundu.

Son 30 yılda bin 600 işçinin madenlerde öldüğünü anımsatan Çam, özelleştirme, sendikasızlaştırma, denetimsizlik ile işçi ölümleri arasında bağ bulunduğunu vurguladı.

Çam, Samsun'dan İskenderun'a kadar onlarca termik santral lisansı verildiğini, sahillerin çöplüğe dönüşeceğini, canlıların yaşayamayacağını öne sürdü.

- "Kaçak elektrik kullanacak"

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, kaçak elektrik kullanımında Diyarbakır, Siirt gibi bölge illerine yüklenildiğini belirterek, "Bölgede işsizlik oranı yüzde 60, 70'lerde, işsizlik oranı çok yüksek. Ne yapacak bu adam, tabii ki kaçak elektrik kullanacak. İstanbul'da 20 milyon insan yaşıyor. Bunların önemli bir kısmının kaçak elektrik kullandığını biliyorum" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "kömür madenlerinin devredilmesinin, işletilmesinin, devredilen madenlerden ihalesiz ve fahiş fiyatlarla kömür alınmasının yolsuzluk, hukuken ise suç olduğunu" ileri sürdü.

Erdoğdu, "Cumhurbaşkanının damadı çok iyi enerjiden anlıyor olsa bile geçmişte enerji işiyle uğraşmış bir şirketin yöneticiliğini yapmıştır. Atamayı yapan birinin, kendi damadının atamasını yapmasını doğru görmüyorum. Enerji işini bilecek çok nitelikli milletvekili vardır" dedi.