2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:- "Hazırladığınız bütçe ile sadece arazi satışlarını artırırsınız, köylüde arazi el değiştirir, şirketler köylünün arazisine el koyar, beş yıl sonra köylerde insan bulamazsınız. Bu bütçenin, bu ülkenin tarımına hiçbir katkı

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, iktidarın tarım alanındaki uygulamalarını ve bütçesini eleştirerek, "Hazırladığınız bütçe ile sadece arazi satışlarını artırırsınız, köylüde arazi el değiştirir, şirketler köylünün arazisine el koyar, beş yıl sonra köylerde insan bulamazsınız. Bu bütçenin bu ülkenin tarımına hiçbir katkı getirmeyeceğini paylaşmak isterim" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi üzerinde devam ediliyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bakanlık bütçesine ilişkin konuşmasında, tarımın Türkiye için stratejik bir alan olduğuna işaret ederek, "Tarım serbest piyasa koşullarıyla çiftçilerin kendi kendilerine alacakları kararlarla yabancı şirketlerin egemenliğiyle ve onların değirmenine su taşıyan bir yapıyla yürüyemez" ifadesini kullandı.

Sarıbal, iktidarın tarım politikalarını eleştirerek, şu görüşleri dile getirdi:

"Meracılığa dayanmayan, çiftçinin kendi kaba yemini üretip hayvanına yedirmediği, küçük aile işletmesinin bitirildiği, işin konvansiyonel tarım ve şirketlere bırakıldığı, 'faizsiz kredi' diye savurduğunuz paraların hiçe gittiği bir düzende siz 32 liraya kıymayı, 34 liraya kuşbaşını satamazsınız. Kısaca gerçekten küçük üreticiden, bu ülkenin gerçek değerlerinden yana kısa, orta, uzun vadeli sürdürülebilir gerçek bir tarım politikasına ihtiyaç vardır. Bu hazırladığınız bütçe ile sadece arazi satışlarını artırırsınız, köylüde arazi el değiştirir, şirketler köylünün arazisine el koyar, beş yıl sonra köylerde insan bulamazsınız. Bu bütçenin bu ülkenin tarımına hiçbir katkı getirmeyeceğini paylaşmak isterim."

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, gıda ve tarım sektörünün önemine işaret etti.

Arazi toplulaştırmasında çalışmaların artırılması gerektiğini belirten Cevheri, örtü altı tarım uygulamalarının da yaygınlaştırılabileceğini söyledi.

- "4. Murat yöntemiyle çözdünüz gibi görünüyor ama durum öyle değil"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da et fiyatlarındaki tartışmalara değindi.

"Son günlerde et spekülatörleriyle bir tartışmaya girdiniz. Şimdilik 4. Murat yöntemiyle çözdünüz gibi görünüyor ama durum öyle değil Sayın Bakanım" diyen Bekaroğlu, fiyatların istenen noktaya gelmesi için hayvancılık sektöründe sürdürülebilir, kapsamlı düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise Türkiye'nin coğrafi konumuyla bağlantılı olarak tarım açısından potansiyeline işaret ederek, tarım ürünleri ithalatındaki artışın bu durum ile çeliştiğini dile getirdi.

Tarım arazilerinin korunması gerektiğini belirten Yıldırım, "Tarımsal arazi varlığımız plansızca kentleşmelere açılmaktadır. Her geçen gün tarım arazisi kaybetmekteyiz. Ne olursunuz bu ülkenin tarım alanlarını koruyan önleyici tedbirler geliştirmeye çalışalım. Ovalarımızı ve tarımsal arazi varlıklarımızı koruyalım. Kentleşmenin çarpık, düzensiz ve sınır tanımayan gelişmelerine karşı tedbirler geliştirelim" diye konuştu.

Yıldırım, kırsal nüfus ile kentsel nüfus arasındaki denge gözetilemezse, ülkenin geleceğinde tarımsal ürünler bakımından açığın giderek daha da artacağını söyledi.

- "Tarlasını eken çiftçi, ekmeyenden daha büyük zorluk içinde"

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok da süt üreticilerinin büyük sıkıntı içinde olduklarını belirterek, bakanlığın, bu kesimin sorunlarına en kısa sürede el atacağına inandığını belirtti. Ok, süt üretiminde yaşanan krizin çözülmesi için devletin okullarda öğrencilere ücretsiz süt dağıtımı yapabileceğini de belirtti.

Hükümetin ciddi miktarda tarımsal destek verdiğini, ancak buna rağmen sektörün sorunlarla boğuştuğunu, girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçi sayısının giderek azaldığını, tarlasını eken çiftçinin, ekmeyenden daha büyük zorluklarla mücadele ettiğini aktardı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, aile işletmelerinin desteklenerek tarımsal üretimde daha etkin hale getirilebileceğini dile getirdi.

Fındığın Türkiye'nin en stratejik ürünlerinden biri olduğuna dikkati çeken Çaturoğlu, yalnızca fındık üretiminin değil, katma değerli ürünlerinin de desteklenmesi, buna yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Çaturoğlu, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması gerektiğini de söyledi.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, 2002 yılından bu yana Türkiye'nin bir atılım süreci yaşadığını, bunun en güzel örneklerinden birinin de tarım alanındaki değişim ve dönüşüm olduğunu söyledi. Aydemir, geçmişte kırsal kesimin bir istismar alanı olarak görüldüğünü belirterek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuyla bu olumsuz yaklaşımdan uzaklaşıldığını söyledi.

"AK Parti iktidarıyla kırsal kesime bakış açısı değişmiştir" diyen Aydemir, iktidarın kırsal kesime yönelik vizyon çizen, desteklerle de verimliliği öne çıkaran yaklaşımı olduğunu anlattı.