2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulu'nda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulu'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Çakır:-"CHP'nin anayasa masasından kalkma ısrarı olursa, 3 partiyle bu çalışmayı sürdüreceğiz. Ama herkes kalkarsa biz kendi anayasamızı yapacağız, huzurunuza getireceğiz"

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, CHP'nin yeniden anayasa çalışması için masaya oturmasını beklediklerini belirterek, "Masadan kalkma ısrarı olursa üç partiyle bu çalışmayı sürdüreceğiz. Ama herkes kalkarsa biz kendi anayasamızı yapacağız" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Adalet Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2016 yılı bütçe görüşmelerinde, anayasa çalışmaları gündeme geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Çakır, CHP heyetinin yeniden masaya oturmasını umduklarını ifade ederek, "İnanıyoruz ki tekrardan, dört partinin temsiliyle icraata başlar. Çünkü bir anayasada katılım ne kadar çok olursa o kadar meşruiyeti yüksek olacaktır. CHP'nin masadan kalkma ısrarı olursa 3 partiyle bu çalışmayı sürdüreceğiz. Ama herkes kalkarsa biz kendi anayasamızı yapacak, huzurunuza gitireceğiz" diye konuştu.

-"Çocuk gibi mızıkçılık yapmamak lazım"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 4 partinin bulunması gereken bir komisyon olduğunu, bu görüşlerini ikinci kez Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a ilettiklerini anlattı.

Daha komisyon kurulmadan, çalışmalarına başlamadan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yapılacak yeni anayasayla ilgili görüşlerini empoze etme gayretine girdiğini ileri süren Akçay, "AKP iktidarı, AKP Grubu halen Cumhurbaşkanı'nın vesayeti altındadır. Maksat üzüm yemekse iyi, düzgün anayasa yapmaksa hep birlikte net, tutarlı şekilde ortaya koymak gerek. Sonradan çocuk gibi mızıkçılık yapmamak lazım" ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üzerinde sarayın vesayeti bulunduğunu ileri sürerek, vesayet kalkmadığı sürece masadan bir şey çıkmayacağını savundu. Baluken, masanın, TBMM Başkanı tarafından keyfi şekilde devrildiğini iddia ederek, "Talimat da daha önce çözüm masasını, sonra koalisyon masasını deviren Cumhurbaşkanı tarafından verilmiştir. Bu masanın kurulması lazım ama kurulması için Cumhurbaşkanı'nın vesayet anlayışının devreden çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun CHP'li üyesi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, komisyonu sonlandıran kişinin, Meclis Başkanı olduğunu ileri sürerek, "Lüften kamuoyunu yanıltmayalım. 10 dakikalık bir ara vardır. Arada kiminle görüşüldüğünü de herhalde sizler takdir edersiniz" dedi.