2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

CHP'li Yüceer: - "Kadın saikiyle işlenen cinayetlerde hepimizin vicdanlarını sızlatan iyi hal ve haksız tahrik indirimleri muhakkak kaldırılmalıdır"- CHP'li Bozkurt: - "Sayın Davutoğlu, lider olmak belli sayıda insana lafını dinletmek değildir, bunu asker

TBMM (AA) - CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadın saikiyle işlenen cinayetlerde, iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinin kaldırılmasını istedi.

CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda, Adalet Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçeleri üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun, bütçenin, sosyal yardımların, sığınma evlerinin sayısının artırdığından, AB destekli yüksek bütçeli projelerden bahsedeceğini söyledi. Yüceer, ancak "Kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü azalttık, kadın cinayetlerini önledik", "Artık Türkiye'de kadınlar ayrımcılığa maruz kalmıyor", "Çocuk evliliklerini, cinsel istismarı, çocuk işçiliğini azalttık, kız çocuklarının okullaşma oranını artırdık", "Engelli yurttaşlarımız artık insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşıyor" diyemeyeceğini savundu.

Her kadın cinayetinde, "Bu son olsun" demenin çözüm olmadığını ifade eden Yüceer, devletin görevinin, sadece üzüntü bildirmek ya da davalara müdahillik olmadığını kaydetti. Yüceer, "Eğer önlemeyi gerektiren bir durum varsa önlem almak, eğer kadınların korunması gerekiyorsa korumak. Eğer koruma altındaki kadınlar hala katlediliyorsa, bunun adı beceriksizliktir, basiretsizliktir. Kadın saikiyle işlenen cinayetlerde hepimizin vicdanlarını sızlatan iyi hal indirimleri ve haksız tahrik indirimleri muhakkak kaldırılmalıdır" diye konuştu.

Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na, "Kadın-erkek eşitliğine inanıyor musunuz? Eğer eşittir diyebiliyorsanız mensubu olduğunuz partinizin, hükümet temsilcilerinin kadınları ikinci sınıf gören sözlerine neden tepki göstermiyorsunuz?" dedi.

CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, kadın cinayetlerinin, her gün bir yenisi eklenen, eklendikçe önemsenmeyen, önemsenmedikçe çığ gibi büyüyen bir utanç tablosu haline geldiğini söyledi. Uslupehlivan, kadınlara yapılanların, artık şiddetten çıkıp adeta bir vahşete dönüştüğünü ifade etti.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Kalkınma Bakanlığı ve TÜİK bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, artık yatırımsız ve cari açık veren bir ülke haline geldiğini öne sürdü.

Karabıyık, "Sizin enkaz dediğiniz, kalkınmayı başlatan, iktidarın kolay bulmuş gibi satıp savdığı değerleri yaratan cumhuriyet dönemidir. Siz enkaz mı arıyorsunuz? İşte şehitler, ağlayan analar, milyonlarca işsiz, borçlular, yıkılmış yuvalar, uyuşturucu bağımlıları; işte size enkaz" dedi.

- "Hepimiz bu milletin vekilleriyiz"

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Türkiye'nin, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de dediği gibi, cumhuriyet tarihinin en zor günlerini yaşadığını söyleyerek, "Bölgemizde sıkıntılar yaşıyoruz. Dostsuz ve yalnız bir ülkeyiz. İç barış sorunu var. 9 aylık milletvekilliğimiz süremizde en istikrarlı yaptığımız iş şehit cenazelerine koşuşturmak oldu" dedi.

Genel Kurul'da yaşanan gerginliğe işaret eden Bozkurt, "Az önce birbirimize girdik. Ne sizler Recep Tayyip Erdoğan'ın ya da Ahmet Davutoğlu'nun vekillerisiniz. Ne biz Kılıçdaroğlu'nun ne siz Bahçeli'nin ne de siz Demirtaş'ın vekillerisiniz, hepimiz bu milletin vekilleriyiz" diye konuştu.

Türkiye'de çok ciddi yönetim sorunu olduğunu iddia eden Bozkurt, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Ben grubuma hakimim, sen değilsin" dediğini anımsattı. Bozkurt, "Sayın Davutoğlu, lider olmak belli sayıda insana lafını dinletmek değildir, bunu askerdeki çavuş da yapar. Lider olmak, sözünü dünyaya dinletebilmektir. Sen konuştuğun zaman karşında ABD Dışişleri sözcüsünün muhatap olmaması demektir, sen konuştuğun zaman, birilerinin elinde beyzbol sopasıyla sana ayar vermemesi demektir. Lider olmak devlet adamı olmak demektir. Her Cumhurbaşkanı, Başbakan, devlet adamı, milletvekili, devlet adamı da olduğu zaman değer kazanır" değerlendirmesinde bulundu.

- CHP'li Pekşen

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ise "Anayasa ve Anayasa Mahkemesi'ni tanımadığınızı söyleyebilirsiniz. Yüce Divan merdivenlerini çıkarkan dizleriniz titrer ya, işte o zaman Anayasa'yı tanırsınız. Hatta alnınızdan boncuk boncuk terler geldiği zaman, işte o terleri alnınıza getiren Anayasadır. Mübaşir, (sanık ayağa kalk) diye bağırdığında, karşınızdaki Anayasa Mahkemesi'dir" dedi.

Adalet Bakanlığının, hakimlerin tarafsızlığının teminatı olduğunu belirten Pekşen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili sözlerini üzüntüyle karşıladığını kaydetti. Pekşen, "Bakanın bu konuda büyük bir hassasiyet içerisinde olmasını beklerdim. Diğer bakanlar söyleyebilirler, sınırı aşabilirler ama Adalet bakanı devam eden yargılamaya ilişkin görüş söyleyecekse, bunu son derece temiz ve dikkatli bir dilde söylemesi gerekirdi. Umuyorum düzeltecektir" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevlerinin had bildirme aracı olarak kullanıldığını iddia ederek, 2002'de cezaevlerinde 59 bin kişi varken, şimdi bu sayının 181 bine ulaştığını anlattı.

Türkiye'nin dünyada en çok mahkum barındıran dokuzuncu, Avrupa'da ise ikinci ülke olduğunu savunan İlgezdi, iktidarın, insanların cezaevine girme nedenlerini sorgulamak yerine yeni cezaevleri inşa ettiğini söyledi.