2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

Ekonomi Bakanı Elitaş:- "Boydak'larla ilgili süreç, Boydak Holding veya Boydak'ların bünyesindeki tesislerle alakalı değildir. Aldığımız bilgi çerçevesinde paralel terör örgütüne yardım ettiklerinden dolayı iddianame hazırlanmıştır. Yargıya intikal etmiş

TBMM (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Boydak'larla ilgili süreç, Boydak Holding veya Boydak'ların bünyesindeki tesislerle alakalı değildir. Aldığımız bilgi çerçevesinde paralel terör örgütüne yardım ettiklerinden dolayı iddianame hazırlanmıştır. Yargıya intikal etmiş bir durumdur, yargının verdiği karara hepimiz saygı duyacağız" dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TBMM Genel Kurulunda bakanlıklarının 2016 bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladılar.

Ekonomi Bakanı Elitaş, Akçakale ve Karkamış gümrük kapılarından 2011 yılından sonra ithalat yapılmadığını belirterek "Akçakale gümrük kapısından 2015 yılında toplam 878 bin dolar ihracat yapılmıştır. Bu yıl da 2015 yılının en son ihracat beyanı, Mayıs 2015'te Kızılay tarafından 334 bin dolar olarak tescil edilmiştir. Giden eşya kriz hallerinde zarar görenlere gönderilen eşya olarak beyan edilmiştir" diye konuştu.

Kayıt dışı ekonomiyle ilgili soruları yanıtlayan Elitaş, "Kayıt dışıyla AK Parti iktidarları döneminde etkin bir mücadele gerçekleştirdik. Bundan önceki süreçte kayıt dışı yüzde 50'ler civarındayken şu anda yüzde 35'ler seviyesine gelmiştir. Mücadelemiz aynı şekilde devam edecektir. Ekonomiyi kayıt altına almak için büyük gayret gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Boydak Holding'in üst yönetimindeki tutuklamalarla ilgili soruya Elitaş, "Boydak'larla ilgili süreç, Boydak Holding veya Boydak'ların bünyesindeki tesislerle alakalı değildir. Aldığımız bilgi çerçevesinde paralel terör örgütüne yardım ettiklerinden dolayı iddianame hazırlanmıştır. Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Sayın Mustafa Boydak gerekli açıklamayı yapmıştır. Yargıya intikal etmiş bir durumdur, yargının verdiği karara hepimiz saygı duyacağız" karşılığını verdi.

- "Yargı süreci işliyor değerlendirme yapmam doğru olmaz"

Maliye Bakanı Ağbal da polislerin ek göstergeleri, zam ve tazminatlarına ilişkin sorular olduğunu belirterek "15 Mart'ta polis kardeşlerimizin aylıklarına yansıyacaktır. Yaklaşık 151 lira ila 450 lira arasında polislerimiz 15 Mart'tan itibaren artış alacaklardır. Bütün kamu görevlilerinin ücretlerinde son 14 yılda önemli artışlar yaptık, bunu da onların refahlarının artması için yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

Kayyum atamasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Ağbal, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve buna ilişkin yargı sürecinin işlediğini, bu nedenle bir değerlendirmede bulunmasının doğru olmayacağını söyledi.

Bir gruba ait vergi borçlarının Uzlaşma Komisyonu kararıyla silindiğine yönelik sorulara yanıt veren Ağbal, muhalefet milletvekillerinin iddialarına ilişkin kendisine gösterdikleri belgenin devletin tutanaklarındaki bir belge olduğunu, ortada gizli saklı bir durum bulunmadığını belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç da bir soru üzerine "Rıza Kayaalp, milli güreşçimiz ve 2016 olimpiyatlarındaki altın madalya ümidimiz, ırkçılık suçlamasıyla ilgili bir ceza almamıştır" dedi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2016 yılı bütçeleri ile 2014 yılı kesin hesapları oylanarak kabul edildi.

Daha sonra 2016 yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşülmesine geçildi.