2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

Maliye Bakanı Ağbal: - "Üniversite hastanelerinin kapasitelerinin ve personelin artırılması, ortaya çıkan maliyetlerin daha etkin ve verimli şekilde karşılanması için bir çalışma yürütüyoruz"

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, üniversite hastanelerinin kapasitelerinin ve personelin artırılması, ortaya çıkan maliyetlerin daha etkin, verimli şekilde karşılanması için bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 7. maddesi üzerinde görüşmeler tamamlandı.

Ağbal, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, vatandaşın sosyal hizmet, sağlık, eğitim alanlarında ihtiyaç duyduğu hizmetlere yönelik bütçeden daha fazla kaynak ayırmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.

Son 14 yılda, devlet bütçesinde önemli artışlar yapıldığını dile getiren Ağbal, vatandaşın ihtiyaç duyduğu hizmetleri daha kaliteli almasının sağlandığını belirtti.

Ağbal, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin de yıllar itibariyle artış gösterdiğine işaret ederek, din hizmetlerinin daha etkin, verimli şekilde verilmesi için bütçeden gerekli ödeneğin ayrıldığını bildirdi. Ağbal, yasaların belirlediği sınırlar içinde bütçeleri hazırladıklarını dile getirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde, sağlık hizmetlerine erişimin artırılması, yaygınlaştırılması için önemli mesafeler alındığını vurgulayan Ağbal, üniversite hastanelerinin sağlıkta hizmet sunumunda önemli rol üstlendiğini bildirdi.

Ağbal, daha önce vatandaşların üniversite hastanelerine kolayca ulaşamadığını, şimdi rahatlıkla bu hastanelerden hizmet alabildiğini ifade etti.

Artan hizmetlerin, üniversite hastanelerinin mali konularda bir takım sıkıntılarla karşılaşmasına neden olduğunu vurgulayan Ağbal, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, üniversite hastanelerinin sorunlarına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü, bu çerçevede sabah bir toplantı yapıldığını anlattı.

Maliye Bakanı Ağbal, üniversite hastanelerinin kapasitelerinin ve personelin artırılması, ortaya çıkan maliyetlerin daha etkin ve verimli şekilde karşılanması için bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Ağbal, üniversiteler ve YÖK ile de istişare ederek, sorunların üstesinden geleceklerini vurguladı.

PKK terör örgütü tarafında Doğu ve Güneydoğu'daki terör olayları sonucunda vatandaşların büyük mağduriyetler yaşadığına işaret eden Ağbal, devletin, bu mağduriyetleri azaltmak, ortadan kaldırmak için yoğun çaba harcadığını belirtti. Ağbal, barınma, gıda, ulaşım, eğitim, sağlık hizmetleri alanlarında çok yoğun çalışmaların sürdüğünü, bakanlıkların, valilerin yoğun mesai yürüttüğüne işaret etti.

Bakan Ağbal, devletin, bütün gücüyle vatandaşın yanında olduğunu dile getirerek, vatandaşın ihtiyaçlarının sonuna kadar karşılanacağını, terörle sonuna kadar mücadele edileceğini, kökünün kazınacağına dikkati çekti.

-"Sizin ve CHP milletvekilleri, bölgede bu tarz taziyelere gidiyor"

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, bölücü terör yanlısı öğrencilerin üniversitelerde yapılanmasına göz yumulduğunu, üniversitelerin terör üssü haline getirildiğini savundu.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'ın, "Hükümet sürekli istikrardan bahsediyor. Şehit sayısında da istikrar sağladınız. 7 Haziran'dan beri kaç ananın yüreği yandı? Teröristlerle işbirliği yaptınız, iktidarınız uğruna terör örgütünün sırtını sıvazladınız. Taziye ziyaretine giden milletvekilinin, Meclis çatısı altında olmasını ise içime sindiremiyorum" sözlerine, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

İnceöz, "Teröristlerle işbirliği yaptınız" ifadelerinin, "çok ağır, çirkin ithamlar olduğunu, bunu reddettiğini ve aynen iade ettiğini" ifade etti.

İnceöz, 35 yıldır süren terör karşısında irade ortaya koyduklarını dile getirerek, bu konunun temcit pilavı gibi getirildiğini söyledi. İnceöz, bütün partilerin, terörle mücadele konusundaki net duruşunun ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

Arık'ın, "Külliye, gayrimillidir" sözlerine ise İnceöz, "Külliye, milletin külliyesidir. Bu alanda sıkışmaktan kurtulun, asıl gündemimize dönelim" karşılığını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de İnceöz'e, "Külliye milletin deniliyor, külliyen yalan; kaçak saray. Maliyeti ne kadar cevap veremiyorsunuz, Kaddafi'den aldığınız paralar ne oldu cevap veremiyorsunuz. Önce bunlara cevap verin" diye yanıt verdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ankara'da bomba patlıyorsa sorumluluğun hükümete ait olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:

"HDP üzerinden gündem yaratarak bu işin içinden sıyrılamazsınız. Deklarasyonla sıydırıldınız, sonra da taziye linci üzerinden sıyrılmaya çalışıyorsunuz. Taziyenin, dinen, ahlaken, vicdanen, insani açıdan ne anlama geldiğini sizlerle paylaşacak değilim. Ölen kişiyle kurulan hukuk, yaptığını onaylamak değil; geri kalanların yasını paylaşmak, ritüellerdir, fazla konuşmayın bu konuda. Sizin ve CHP milletvekilleri bölgede bu tarz taziyelere gidiyorlar doğru da yapıyorlar, olması gereken de budur. Bizi takip edeceğinize, aynı şekilde doğru olanı yapan, insani davranan vekillerinizin durumuyla ilgilenen, sonra buraya gelin."