2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Bakanlık bütçesini sunan İçişleri Bakanı Ala: (1)- "Güvenlik hizmetlerinin daha süratli ve etkin bir biçimde sağlanması için, başta zırhlı araçlar olmak üzere, insansız hava aracı, helikopter gibi ihtiyaç duyulan tüm araç ve malzemeler, hükümetimiz tarafı

TBMM (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Güvenlik hizmetlerinin daha süratli ve etkin bir biçimde sağlanması için, başta zırhlı araçlar olmak üzere, insansız hava aracı, helikopter gibi ihtiyaç duyulan tüm araç ve malzemeler, hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır" dedi.

Ala, 2016 yılı bakanlık bütçesini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Burada konuşan Ala, bakanlık olarak, görevli ve sorumlu oldukları alanlarda yaptıkları çalışmalar ve aldıkları sonuçlarla ilgili bilgi verdi.

Jandarma Genel Komutanlığında 147 bin 671, Emniyet Genel Müdürlüğünde 273 bin 3, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığında 92 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda 5 bin 673 personelin görev yaptığını belirten Ala, Türkiye'nin alan olarak yüzde 93'ünün jandarmanın, yüzde 7'sinin ise polisin görev ve sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

Toplam nüfusun yüzde 86'sının polis, yüzde 14'ünün ise jandarma bölgesinde yaşadığını vurgulayan Ala, 378 bin kilometrekarelik deniz yetki alanının güvenliğini ise Sahil Güvenlik Komutanlığının sağladığını anlattı.

Suçlarla mücadelede, önleyici tedbirlere ağırlık verdiklerini, 81 ilin tamamında ve büyük ilçelerde MOBESE altyapısının kurulduğunu, Sahil Gözetleme Radar Sisteminin kurulumuna ise Marmara ve Ege bölgelerinde başlandığını dile getiren Ala, güvenlik teşkilatının, her türlü teknolojik imkana ve uluslararası akrediteye sahip, modern kriminal laboratuvarlarda faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Organize suç örgütlerine yönelik planlı operasyonlarla, bu örgütlerin birçoğunun etkisiz hale getirildiğini, bu sayede vatandaşların devlete olan güveninin pekiştiğini vurgulayan Ala, "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" gereğince, kadınların daha etkin biçimde korunmasına yönelik tedbirlerin, hassasiyetle yerine getirildiğini, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliğinin kurulduğunu ifade etti.

Bakan Ala, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile "Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi" kapsamında 81 ilde 500 eğitici yetiştirerek, personele hizmet içi eğitim verileceğini belirtti.

Sentetik uyuşturucuların kullanımının önüne geçmek için Türk Ceza Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle cezai yaptırımların daha caydırıcı hale geldiğine işaret eden Ala, "Toplum Destekli Polislik Projesi"nin uygulandığı 81 ilde, her mahalleden sorumlu en az bir polis memurunun görevlendirildiğini, vatandaşların sorunlarını mail yoluyla, sorumlu memura ulaştırabilmesinin imkanının sağlandığını söyledi.

-"887 bin 107 kişiye özel güvenlik kimlik kartı"

Kamu güvenliğinin tamamlayıcı bir unsuru olan özel güvenlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla, her türlü idari düzenlemenin yapıldığını vurgulayan Ala, özel güvenlik şirketlerinin ve bu kapsamdaki eğitim kurumlarının faaliyetlerine İçişleri Bakanlığı'nca izin verildiğini hatırlattı.

Ala, 2015'te, 491 özel güvenlik şirketi, bin 365 eğitim kurumu ile 30 bin 482 özel güvenlik izni alan yer olmak üzere toplam 32 bin 338 denetleme yapıldığını söyledi.

Özel güvenlik hizmetleri kapsamında, 80 bin 845 yerin özel güvenlik personeli çalıştırma izni aldığını aktaran Ala, polis sorumluluk bölgesinde 753 bin 377 ve jandarma sorumluluk bölgesinde 133 bin 730 olmak üzere toplam 887 bin 107 kişiye özel güvenlik kimlik kartı verildiğini ifade etti.

Bakan Ala, özel güvenlik kimlik kartı verilenlerden 302 bin 557'sinin güvenlik sektöründe istihdam edildiğini belirtti.

- "Terfide liyakate dayalı sistem benimsendi"

Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda yapılan düzenleme ile polis amirlerinin terfilerinde kıdem yerine liyakata dayalı bir sistemin benimsendiğini, üst rütbelerde yığılma sonucunda bozulan personel piramidinin görev ve hizmet gereklerine uygun hale getirilmesinin sağlandığını, her rütbede yer alacak amir sayısının, memur sayısına oranla belirlendiğini anlatan Ala, polis akademisinde, değişen şartlara uyum sağlamak amacıyla, 2015'te yeniden yapılanma sürecine gidildiğini bildirdi.

Ala, 2015'te toplam toplam 14 bin öğrencinin polis memuru, 2 bin öğrencinin ise komiser yardımcısı olarak yetiştirilmek üzere polis akademisi ve bağlı eğitim birimlerine alındığını kaydederek, özel harekat branşında polis yetiştirilmek üzere, polis meslek eğitim merkezlerine, üniversite mezunları arasından 5 bin öğrencinin alındığını ifade etti.

Bakanlık olarak, güvenlik personelinin eğitim düzeyi ve hizmet içi eğitimine büyük önem verdiklerinin altını çizen Ala, "2015 yılında mezun olan öğrencilerin yüzde 60'ı üniversite mezunu iken, bu yılki alımlarla birlikte 2016 yılında mezun olacak öğrencilerin yüzde 80'i üniversite mezunu olacaktır" dedi.

Bakan Ala, uluslararası polis işbirliği alanında Emniyet Genel Müdürlüğünce 114 farklı ülke ile 934 hukuki metin, eğitim işbirliği alanında ise 14 ülke ile 14 hukuki metnin imzalandığını bildirdi.

- "40 ülkenin personeline eğitim"

İlk 10'u Pakistan, Kazakistan, Kosova, Makedonya, KKTC, Suudi Arabistan, Moğolistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tunus olmak üzere 2014-2015 yılı içerisinde, toplam 40 ülkeden 5 bin 556 personele eğitim verildiğine işaret eden Ala, Polis Akademisi öncülüğünde, dünyada polis temel eğitimi veren ülkelerin akademilerinin bir araya gelerek, güvenlik sorunlarına ortak çözüm bulabilmek amacıyla, 2011'de Uluslararası Polis Akademileri Birliğini (INTERPA) kurduğunu hatırlattı.

Ala, 2015'te üye sayısı yeni katılımlarla 47 ülkeden 58 üyeye ulaşan INTERPA'nın, uluslararası arenada tanınan büyük bir birlik haline geldiğini belirterek, Avrupa Polis Akademileri Birliğine (AEPC) 2006'da üye olan ve 2014'te başkan yardımcılığı görevine seçilen Türk Polis Akademisinin, bu kapsamdaki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığında ise personel yapısının uzmanlaştırılması çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Ala, "Bugün itibariyle, Jandarma Genel Komutanlığı personelinin yüzde 58'i profesyonel görevlilerden oluşmaktadır. 2016 ve sonrasında uzman personel alımına devam edilerek, profesyonelleşme oranı yükseltilecektir" ifadesini kullandı.

Jandarma Genel Komutanlığı personelinin eğitim çalışmalarının etkin bir şekilde sürdüğünü, uluslararası alanda diğer jandarma teşkilatlarıyla işbirliği faaliyetlerine önem verildiğini anlatan Ala, Avrupa ve Akdeniz Jandarmalar ve Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliğinin asli üyesi olan Jandarma Genel Komutanlığının, kriz bölgelerinde asayişin sağlanması amacıyla kurulan Avrupa Jandarma Kuvvetinde ise 2010'dan itibaren gözlemci üye statüsünde yer aldığına değindi.

- "İnsan hak ve özgürlüklerine önem veriyoruz"

Jandarma Genel Komutanlığının 37 ülke ile ikili ilişkilerinin bulunduğunu belirten Ala, bu kapsamda, 2015-2016 eğitim ve öğretim döneminde, 7 ülkeden 45 misafir askeri personelin, Jandarma Genel Komutanlığı eğitim kurumlarında öğrenim görmesinin palanlandığını aktardı.

Bakan Ala, yurt dışı geçici görevler kapsamında, Bosna Hersek, Kosova, Azerbaycan, Afganistan, Gürcistan, Irak, Kuveyt ve Ürdün'de halen 305 jandarma personelinin görev yaptığını söyledi.

Sahil Güvenlik Komutanlığında 2014-2015'te 2 bin 243 personelin göreviyle ilgili çeşitli kurslardan geçirildiğini ifade eden Ala, ikili askeri anlaşmalar kapsamında, 2014'de 5 ülkeden 31 personele, 2015'te ise 6 ülkeden 49 personele Sahil Güvenlik Eğitim Öğretim Komutanlığında eğitim verildiğini ifade etti.

Hükümet olarak, insan hak ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Ala, son 13 yılda devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yaptıklarını hatırlattı.

Ala, suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilerek, ihlal iddialarına ilişkin adli ve idari işlemlerin, hiçbir müsamahaya yer vermeyecek şekilde yürütüleceğini bildirdi.

- "İhtiyaçların zamanında karşılanmasına önem veriyoruz"

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki İnsan Hakları İhlalleri İnceleme Bürosuna intikal eden iddialarının, bu konuda kurs görmüş mülkiye müfettişlerince incelendiğini belirten Ala, güvenlik personeli ile ilgili şikayetlerin daha etkin soruşturulması ve izlenmesi için hazırlanan "Genel Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulmasına İlişkin Kanun Tasarısı"nın, 2012'de TBMM'ye gönderilmesine rağmen yasalaşmadığını, tasarının, 18 Aralık 2015'te yeniden Başbakanlığa sunulduğunu anımsattı.

Vatandaşların insan hakları ihlalleri ile ilgili başvurularının, bağımsız bir birim tarafından soruşturulmasının sağlanması, güvenlik birimleri hakkındaki yersiz iddiaların önüne geçilmesi, vatandaşların kolluk birimlerine olan güveninin artırılmasını amaçladıklarını vurgulayan Ala, jandarma personelinin insan hakları konusunda eğitimden geçirildiğini söyledi.

Hükümet olarak, vatandaşlara sunulan güvenlik hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla, iç güvenlik birimlerinin her türlü bina, araç, gereç ve diğer ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasına önem verdiklerini belirten Ala, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkelerdeki güvenlik güçleri hangi fiziki şartlara, hangi imkanlara sahiplerse, biz de aynı imkanları güvenlik güçlerimize sağlıyoruz. Güvenlik hizmetlerinin daha süratli ve etkin bir biçimde sağlanması için, başta zırhlı araçlar olmak üzere, insansız hava aracı, helikopter gibi ihtiyaç duyulan tüm araç ve malzemeler, hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, emniyet teşkilatımızın halkımıza hizmet sunduğu binalarda, vatandaş ve personel memnuniyetini esas alan iyileştirme ve yeniden yapılandırma çalışmaları da devam etmektedir."

-"Mobil Karakol Projesi"

Bakan Ala, Jandarma Genel Komutanlığınca, "Mobil Karakol Projesi" kapsamında, sorgulama, ifade alma gibi bir karakolda icra edilebilecek faaliyetlerin tamamının gerçekleştirilebileceği bir aracın tasarlandığını, bu kapsamda 25'i 4x4 olmak üzere toplam 120 aracın hizmete sunulduğunu belirtti. Ala, jandarmanın ihtiyaç duyduğu havacılık desteğinin arttırılması, doğal afetler, arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere genel maksat helikopteri alımına yönelik projenin 2025'te tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Jandarma hizmetlerinin daha güvenli ve fonksiyonel bir ortamda yürütülmesi amacıyla, 2014'te toplam 59 tesisin inşa edildiğine değinen Ala, 2015'te ise 15 tesisin hizmete açıldığını, muhtelif tiplerde toplam 71 tesisin inşa faaliyetine devam edildiğini, 38'inin ise ihale hazırlık aşamasında olduğunu ifade etti.

Sahil Güvenlik Komutanlığınca 10 Kasım 2010'da imzalanan "25 Tonluk Sahil Güvenlik Botu Tedarik Projesi" kapsamında, 2015 içinde 4 botun teslim alındığını hatırlatan Ala, 2015 yılı içerisinde 4 adet SAR-33 sınıfı botun da modernize edilerek, geçici teslimlerinin yapıldığını ifade etti.

Bakan Ala, ihtiyaç duyulan hafif ve orta sınıf sahil güvenlik uçağı, arama-kurtarma maksatlı helikopter, sahip güvenlik gemisi, arama-kurtarma botu, kontrol botu ile deniz yetki alanlarının gözetlenmesi kapsamında ihtiyaç duyulan insansız hava aracı teminine yönelik projelere devam edildiğini kaydetti.

(Sürecek)