2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Bakanlık bütçesini sunan İçişleri Bakanı Ala: (5)- "Bilgi teknolojilerinin ortaya koyduğu, kendisi sanal, sonuçları gerçek olan siber dünyada, failleri ve mağdurları her geçen gün artan suçlarla birlikte, siber risk ve tehditler ile mücadele adına yasal b

TBMM (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bilgi teknolojilerinin ortaya koyduğu, kendisi sanal, sonuçları gerçek olan siber dünyada, failleri ve mağdurları her geçen gün artan suçlarla birlikte, siber risk ve tehditler ile mücadele adına yasal boşlukları giderme çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Ala, 2016 yılı bakanlık bütçesini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Burada konuşan Ala, yolsuzluk suçları, vergi kaçakçılığı, parada ve belgede sahtecilik, tefecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla mücadele kapsamında, 2014'te 12 bin 178 operasyonda 29 bin 417, 2015'te 14 bin 638 operasyonda ise 28 bin 933 kişi hakkında işlem yapıldığını söyledi.

Suçlarla daha etkili mücadele yapılması amacıyla "Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü"nün kurulduğunu anımsatan Ala, "2014 yılında kaçakçılık, mali, narkotik ve organize suçlarla mücadele kapsamında gerçekleştirilen 2 bin 573 operasyonda; 2 milyon 800 bin lira suç gelirine, 2 bin 443 araç ve 8 gayrimenkul değere el konulmuştur. 2015 yılında ise 2 bin 645 operasyonda; 6 milyon 600 bin lira suç gelirine, bin 728 araç ve 43 gayrimenkul değere el konulmuştur" ifadesini kullandı.

Fikri mülkiyet suçlarıyla mücadele kapsamında, emniyet teşkilatı tarafından, kişisel hakları doğrudan tehdit eden, vergi kaybına sebep olan, haksız kazanç elde eden suç örgütleri ile etkin mücadele edildiğini vurgulayan Ala, bu çerçevede, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2015 içerisinde 8 bin 232 operasyonda, 8 bin 866 kişiye işlem yapıldığını, piyasa değeri yaklaşık 500 milyon lira olan,14 milyon 615 bin adet korsan veya taklit ürünün ele geçirildiğini bildirdi.

Kaçakçılık suçlarıyla mücadeleye yönelik de bilgi veren Ala, şöyle devam etti:

"Toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden alkollü içki kaçakçılığı ve sahteciliği ile ilgili olarak, yasa dışı içki imalathanelerinde üretilen ve yurt dışından illegal yollardan ülkemize getirilen alkollü içkilerin piyasaya sürülmesinin engellenmesine yönelik mücadele çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Bakanlığımızca; 2014 yılında ele geçirilen 149 milyon 245 bin paket kaçak sigaranın yaklaşık piyasa değeri 898 milyon lira, 2015 yılında ele geçirilen 187 milyon 324 bin paket kaçak sigaranın yaklaşık piyasa değeri ise 1 milyar 266 milyon liradır. 2014 yılında ele geçirilen 143 bin şişe kaçak içkinin yaklaşık piyasa değeri 7 milyon lira, 2015 yılında ele geçirilen 252 bin şişe kaçak içkinin yaklaşık piyasa değeri 15 milyon liradır. 2015 yılında 77 adet kaçak/sahte içki imalathanesi tespit edilerek işlem yapılmıştır."

- Siber suçlar

Bakan Ala, kolluk kuvvetlerinin etkin denetimleri ve operasyonları sonucunda, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede önemli başarılar sağlandığını bildirdi. Ala, "2015 yılında yakalanan 7 milyon 125 bin litre kaçak akaryakıtın yaklaşık piyasa değeri 30 milyon liradır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kültürel mirasının korunmasına yönelik, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığına karşı yürütülen çalışmaların da başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Ala, 2014'te meydana gelen 2 bin 246 olayda 60 bin 590 adet eser ve sikke, 2015 yılında ise 2 bin142 olayda 72 bin 207 tarihi eser ve sikke ele geçirildiğini dile getirdi.

Gelişen teknolojiyle her geçen gün artan ve yaygınlaşan bilişim suçları ile daha etkin mücadele edebilmek amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve illerde de Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerinin kurulduğunu anımsatan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilgi teknolojilerinin ortaya koyduğu, kendisi sanal, sonuçları gerçek olan siber dünyada, failleri ve mağdurları her geçen gün artan suçlarla birlikte, siber risk ve tehditler ile mücadele adına yasal boşlukları giderme çalışmalarımız devam etmektedir. Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanan 'Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesi'nin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun' 22 Nisan 2014 tarihinde TBMM'de kabul edilerek yasalaşmıştır. Bu Sözleşme, siber ortamda işlenen suçlarla mücadele alanında da ülkemizin Avrupa Konseyi çerçevesinde oluşturulan ortak hukuk sistemine dahil olmasını sağlayacaktır. Sözleşmenin 35'inci maddesinin 1'inci paragrafına istinaden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 7 gün, 24 saat esasına göre Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığını temas noktası olarak görevlendirmiştir. Hükümet olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da siber suçlar alanındaki kararlı mücadelemiz devam edecektir."

-"4 bin 471 organizatör yakalandı"

Son yıllarda önemi gittikçe artan göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları ile mücadelede, uluslararası alanda faaliyet gösteren suç organizasyonlarının irtibatlarının ortaya çıkarılması amacıyla, uluslararası işbirliği çalışmalarına ağırlık verildiğini aktaran Bakan Ala, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü çatısı altında bulunan, İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Dairesi Başkanlığının, Genel Müdürlüğün kuruluşundan beri aktif olarak faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Ala, son yıllarda göçmen kaçakçılığı sorununun giderek tırmanması ve transit geçiş güzergahındaki Türkiye'nin hedef ülke konumuna gelmesi nedeniyle, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadelenin ulusal ve uluslararası alanda daha etkin şekilde yürütülmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 4 Şubat 2016'da Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı kurulduğunu dile getirdi.

Ala, şunları ifade etti:

"İnsan ticareti mağduru olan şahısların bir kısmı ülkemizde sığınma evlerinde barındırılarak mağdur destek hizmetlerinden yararlandırılmış, bir kısım mağdurlar ise güvenli ve gönüllü geri dönüş programından yararlandırılarak ülkelerine geri dönüşleri sağlanmıştır. Bu kapsamda, 'İnsan Ticareti' suçu ile mücadele faaliyetleri sonucunda 2014 yılında 50 mağdur, 2015 yılında ise 108 mağdur tanımlanmış ve mağdur destek hizmetlerinden yararlanmaları sağlanmıştır. Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova, Pakistan ile birlikte Türkiye'nin de katılımcı olduğu 'İnsan Ticareti ile Mücadele-Aşama II Projesi' ile AB fonlarından 'İnsan Ticareti Mağdurlarının Korunması Projesi' Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ayrıca diğer bir proje kapsamında 150 kişi kapasiteli 3 adet sığınma evi yapımı planlanmaktadır. Bakanlığımızca göçmen kaçakçılığı suçu kapsamında son 5 yıl içerisinde yapılan operasyonlarla 11 bin 930 organizatör yakalanmıştır. 2015 yılında yakalanan organizatör sayısında 2014'e göre 3 kat artış olmuş, 4 bin 471 organizatör yakalanarak gözaltına alınmış, bu organizatörlerden bin 650'si tutuklanmıştır."

- "Türkiye'de yaklaşık 3 milyon göçmen var"

Türkiye'nin, Avrupa göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle jeopolitik açıdan son derece hassas bir konumda olduğuna dikkati çeken Ala, "Ülkemiz, düzensiz göçe karşı ulusal düzeyde etkin tedbirler alarak bu konudaki kesin tavrını ortaya koymuştur. Düzensiz göçle mücadele alanında, Türkiye Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı yürürlüğe konularak, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde düzensiz göç ortak veri tabanı oluşturulması çalışmalarına başlanmıştır. Bakanlığımız verilerine göre ülkemizde yaklaşık 3 milyon göçmen bulunmaktadır. Bunların 422 bin 90'ü yasal olarak ikamet eden yabancılardan oluşmaktadır" diye konuştu.

Bakan Ala, Türkiye'de yasal olarak ikamet edenlerden 33 bin 202'sinin Irak, 32 bin 578'inin Suriye, 32 bin 476'sının Azerbaycan, 22 bin 891'inin Türkmenistan, 22 bin 377'sinin Rusya Federasyonu, 19 bin 242'sinin Gürcistan, 16 bin 951'inin Ukrayna, 14 bin 927'sinin Özbekistan, 14 bin 421'inin Libya, 14 bin 276'sının İran ve 199 bin 554'ünün diğer ülke vatandaşı olduğunu bildirdi.

Ala, Türkiye'de son 5 yılda, yıllık ortalama 50 bin yasa dışı göçmen yakalanırken, sadece 2015 yılında yaklaşık üç kat bir artışla 146 bin 485 yasa dışı göçmen hakkında işlem yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin uluslararası terörizmle bağlantılı yabancı terörist savaşçılarla da etkin bir şekilde mücadele ettiğini vurgulayan Ala, "Bugüne kadar çatışma bölgeleriyle bağlantısı olduğu düşünülen 125 farklı ülkeden 37 bin 266 yabancıya giriş yasağı kararı alınmış olup, ülke sınırları içerisinde yakalanan 94 farklı ülkeden 3 bin 140 yabancı sınır dışı edilmiştir" dedi.

-"Göçmenlerin hayatları için üstün gayret"

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, düzensiz göçün önlenmesi ve deniz yolu ile gerçekleştirilen düzensiz göç faaliyetleri sırasında göçmenlerin hayatlarının kurtarılması için üstün bir gayret sarf edildiğini vurgulayan Ala, şu görüşlere yer verdi:

"2014 yılında toplam 574 düzensiz göç olayında 14 bin 961 düzensiz göçmen ve 106 organizatör/mürettebat yakalanmıştır. 2015 yılında, 2 bin 430 düzensiz göç olayında 2014 yılının altı katından fazlası olacak şekilde 91 bin 611 düzensiz göçmen ve 190 organizatör yakalanmıştır. Düzensiz göçle mücadele alanında en önemli caydırıcı unsurlardan birisi de geri kabul anlaşmalarıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan Geri Kabul Anlaşması süreciyle, eş zamanlı olarak 'Vize Muafiyeti Diyaloğu Süreci' de başlamıştır. AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın yanı sıra hali hazırda 8 ülke ile (Suriye, Yunanistan, Kırgızistan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Belarus, Moldova) geri kabul anlaşması imzalanmış, 5 ülke ile ise (Pakistan, Nijerya, Bosna-Hersek, Yemen, Karadağ) anlaşma imzalanmış olup henüz yürürlüğe girmemiştir. Geri kabul anlaşmalarını yürütmekle yetkilendirilen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, bu alanda kapasite artırma çalışmalarına devam etmektedir."

Bakan Ala, Geri Gönderme Merkezleri kapasitesinin Haziran 2016 itibariyle toplam 13 bin 560 kişiye ulaşacağına dikkati çekti. Ala, karada icra edilen asayiş faaliyetlerine ilave olarak, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yarısına yakın bir alanını kaplayan denizlerde güvenliğin tesis edilmesi amacıyla, ulusal mevzuatın ve uluslararası hukuk uyarınca taraf olunan mevzuatın etkin olarak uygulandığını söyledi.

- "185 kişiye tıbbi tahliye"

Yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi, balık çiftliklerinin kontrolü, gemilerden kaynaklı deniz kirliliği tespit ve denetim faaliyetlerinin, Türkiye sahillerinde 66 farklı üs, limanda konuşlu Sahil Güvenlik Komutanlığı yüzer ve hava unsurları tarafından yerine getirildiğini ifade eden Ala, şunları kaydetti:

"2015 yılında, 43 bin 182 deniz aracı, denizde can emniyeti ve güvenliği hususlarında kontrol edilerek 8 bin 718 adedi yetkili makamlara sevk edilmiştir. Ayrıca; 2015 yılında deniz kirliliği ve yasa dışı su ürünleri denetimleri kapsamında 3 bin 76 olaya 7 milyon 187 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.

Denizlerimizde tehlikeye maruz kalan kişilerin kurtarılması faaliyetleri kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2014 yılında 12 bin 901 kişi, 2015 yılında ise 59 bin 377 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Ayrıca; adalarımızda ve çevre denizlerimizde seyretmekte olan gemilerde hastalanan, yaralanan ve tıbbi tahliye ihtiyacı olan şahısların en yakın sağlık kuruluşuna intikal ettirilmesi faaliyetleri çerçevesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2014 yılında 208 kişi, 2015 yılında ise 185 kişinin tıbbi tahliye işlemi gerçekleştirilmiştir."

(Bitti)