2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Rize Milletvekili Ayar:- "Veteriner hekimler, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri atama bekliyor. Bu arkadaşlarımızın buradan bir haber beklediklerini ifade etmek istedim"- CHP Tokat Milletvekili Durmaz:- "AKP dönemin

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2016 yılı bütçesi görüşülüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bütçe üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım ürünlerini üretme konusunda sorunu olmadığını, coğrafyanın bu zenginliği ve verimliliği sunduğunu belirterek, "Sorun, ürettiğiniz ürünü nasıl değerlendirileceğidir" dedi.

Geçmişte sağlıklı tarım politikaları kurulduğunu, ancak bunların sürdürülmediğini savunan Temizel, tarım ürünlerinin değerlendirilmesinde atık olmaması gerektiğini, kabuğundan çekirdeğine tüm katmanların değerlendirilebileceğini belirterek, asıl değerlendirilmesi gerekenin atılan bölümler olduğunu, bunların sağlıklı bir şekilde işlenerek kullanılabileceğini ve ekonomiye kazandırılabileceğini vurguladı.

AB'nin üç temel alanda tarımsal destek verdiğini, bunların enerji bitkileri, boya ve lif bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkiler olduğunu anlatan Temizel, "Bu tren kalkmış vaziyette. Bu trenin vagonlarından birine atlanmadığı müddetçe, peşinden koşarak yakalamak mümkün olmayacak. Ülkemiz bu vagonlardan birinde kendine yer edinmek zorundadır. Çünkü bu alanda potansiyeli çok yüksektir" diye konuştu.

- "Evde yangın varken, bahçeyle uğraşmak biraz lüks geliyor bana"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da teşvikte toptancılık anlayışının doğru olmadığını belirterek, bölgelerin özelliklerine ve buna bağlı olarak üretim yapısına bakılarak teşviklerin düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Tarım ve hayvancılıkta yapısal sorunların masaya yatırılması gerektiğini vurgulayan Günal, "Sanal gündemlerden kopalım, yapısal önlemleri alalım. Evde yangın varken bahçeyle uğraşmak biraz lüks geliyor bana. Doğru olanı hep beraber yapalım. Biz doğruyu destekleyeceğiz ama yanlışı söylemek de milletin bize verdiği görev" dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar ise konuşmasında şu görüşlerini paylaştı:

"Veteriner hekimler, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri, su ürünleri mühendisleri atama bekliyorlar. 2014 KPSS puanlarıyla hiç atama yapılmamış diyebileceğimiz kadar az bir atama yapılmış. Nitekim bu sene yeni KPSS yapılacak, çok haklı olarak isterler ki yeni sınav yapılmadan, yeni puanlar oluşmadan, eski puanlarla bir atama yapılsın. Empati yapıyoruz, onların yerine kendimizi koyduğumuz zaman, konuyu buraya taşıma gereği duydum. Bu branşlar bir başka bakanlıkta ya da alanda istihdam edilebilecek alanlar değiller. Dolayısıyla planlamalarınız belki vardır ama bu arkadaşlarımızın buradan bir haber beklediklerini ifade etmek istedim."

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, tarım sektöründeki vergilerin üreticilerin üzerinde ağır yük oluşturduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Vergiler düşünüldüğünde Türkiye'de çiftçinin desteklenmediği, tersine vergilendirildiği ortaya çıkmaktadır. Ürettiği para etmeyen, gübre, mazot, elektrik, su zamlarına yetişemeyen çiftçi iflas etmekte, tarımdan kopmaktadır. Kredi, haciz, iflas kıskacına giren çiftçi tarlasını, traktörünü satmaktadır. AKP döneminde Türkiye'nin işlenen alan büyüklüğü 27 milyon dönüm azalmıştır. Başka bir deyişle çiftçi, ektikçe zarar ettiği için iki Trakya Bölgesi büyüklüğünde alanı işlemekten vazgeçmiş ve terk etmiştir."

- "Fındık kanununun çıkarılması gerekmektedir"

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, fındığın Türkiye'nin önemli ürünlerinden biri olmasına ve sürekli gündeme gelmesine rağmen, bu ürüne ilişkin bir kanun bulunmadığına işaret etti.

Öztürk, "Gerek sağladığı katma değer gerekse ilgilendirdiği aile ve kişi sayısı bakımından mutlaka dikkate almamız gereken bir ürün. Her şeyin kanunu var ama fındık hala bir zemine oturtulmamış. Bakanlığınız döneminde fındığın gündem yapılıp, özel bir zemine oturtulmasını talep ediyorum. Orta vadede fındığın yasal çerçeveye oturtulması ve fındık kanunun çıkarılması, bu yapılana kadar da alan bazlı desteklemeye devam edilmesi, bu yasa çerçevesinde Fındık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun kurulması gerekmektedir" değerlendirmelerinde bulundu.