50 başkente yeni büyükelçi !

50 başkente yeni büyükelçi !

Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçiler kararnamesiyle bakanlık bürokrasisinde kadro değişikliği yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun birlikte onay verdiği büyükelçiler kararnamesi hazırlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, atanacak olan büyükelçilere görev yerlerini tek tek arayarak tebliğ cumartesi günü tebliğ etmeye başlamıştı. bugün itibariyle bütün büyükelçilere yapılan tebligat tamamlandı.Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sınirlioğlu'nun BM Daimi Temsilciliği'ne getirilmesi kararlaştırılmıştı. Bunun dışındaki isimlere görev yerleri tebliğ edildi. Yeni atanan büyükelçiler için atanacağı ülkelerden agreman istenecek. Bu sürecin tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu kararı ile atama yapılacak. Türkiye'nin yurt dışındaki toplam 50 büyükelçiliğine yeni atama yapılacak. Bu yerler içinde Moskova, Berlin, Paris, Roma ve Atina öne çıktı.

Rusya'nın tavrı merak ediliyor

Türkiye'nin geçen yıl 24 Kasım'da Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden SU24 tipi Rus uçağını düşürmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde gerginlik meydana gelmişti. Bu gerginlik Türkiye’nin yanı sıra Rusya ile NATO arasındaki gerilim konularından birini oluşturmuştu.

Büyükelçiler kararname taslağında yeni Moskova Büyükelçisi olarak Hüseyin Diriöz’in adı üstünde karar kılınması dikkat çekti. Diriöz, 2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Başdanışmanı olarak görev yaptı. Diriöz, bu görevinin ardından 2010 yılında NATO Genel Sekreter yardımcısı oldu. Diriöz, Türkiye’deki atama sisteminin dışında NATO çerçevesinde bu göreve getirilen ilk Türk oldu.

Diriöz, bu görevinin ardından 2013 yılında Brezilya’ya atandı.

Ümit Yardım’ın yerine Diriöz’ün Moskova Büyükelçisi olarak atanması öngörüldü. Ancak NATO’daki geçmiş görevi nedeniyle Rusya yönetiminin agreman konusunda nasıl bir tavır takınacağı merak konusu oldu.

MİT’ten Paris’e

Dışişleri kökenli MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa, yeniden bakanlığa dönüyor.Hakan Fidan’ın istifası sürecinde MİT Başkanvekilliği görevinde de bulunan Musa, Paris Büyükelçisi olacak. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği için ise Halit Çevik ismi belirlendi.

Alman Federal Meclisi'nin 1915 olaylarıyla ilgili kararı nedeniyle ilişkilerin gerildiği Berlin'e, Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın büyükelçi olarak gidecek. Önemli merkezlerden biri olan Roma'ya da Müsteşar Yardımcısı Murat Salim Esenli gönderilecek.

Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül'ün dış politika başdanışmanlığını yapan Gürcan Türkoğlu, Kudüs başkonsolosu olarak atanacak. Dışişleri'ndeki teamüller ve Kudüs önemi nedeniyle bu başkonsolosluğa büyükelçi seviyesinde atama yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirilecek isim ise henüz belirlenmedi.