Ab Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar:

Ab Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar:

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, "Avrupa Parlamentosu raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz...

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, "Avrupa Parlamentosu raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor geldiğinde Avrupa Parlamentosu'na iade edilecektir" dedi.

Gülpınar, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, Avrupa Parlamentosu Türkiye İlerleme Raporu'nu eleştirdi. Gülpınar, Türkiye Avrupa Birliği göç öve terör konusundaki ortak sınamalar karşısında işbirliği yaptıklarını hatırlatarak, "Özellikle 18 Mart Türkiye- AB zirvesinden bu yana bu çabanın somut sonuçları alınmaya başlamıştır. Böyle bir dönemde kabul edilen raporun ne yazık ki olduğu gibi bu senede temel amacından saptırıldığını, ön yargılarla dolu olduğunu müşahede ediyoruz. Avrupa Parlamentosu'nun raporu esas olarak Ekim 2015 AB Komisyonu'nun yayınladığı Türkiye İlerleme Raporu ilişkin görüşlerini açıkladığı ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan siyasi nitelikte bir karardır. Bununla birlikte AB kurumu tarafından yayınlanan raporun objektif olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Raporun objektiflikten uzak olduğunu belirten Gülpınar, Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan 2015'te kabul ettiği talihsiz karara atıf yapıldığını ifade etti. Gülpınar, "15 Nisan 2015 tarihinde yapılan atıf, sadece tarihi çarpıtmakla kalmamış, Türkiye-AB ilişkilerinin ivme kazandığı dönemin ruhuna ve dinamizmine aykırı düşmüştür. Bu nedenle Avrupa Parlamentosu raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor geldiğinde Avrupa Parlamentosu'na iade edilecektir" diye konuştu.

Güneydoğu'daki terör olaylarının raporda tek taraflı bahsedildiğini söyleyen Gülpınar, Türkiye'nin sivil halkın korunmasına yönelik çalışmalar yaptığını kaydetti.