Abdullah Gül bombası ! Başka partiye mi geçiyor ?

Abdullah Gül bombası ! Başka partiye mi geçiyor ?

Abdullah Gül'e yakın isimlerden, ''Abdullah Gül ile 12 Yıl" kitabının yazarı Ahmet Sever, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Periscope söyleşileri ile başarılı bir gazetecilik sergileyen Habertürk yazarı Ruşen Çakır, bugün de "Abdullah Gül ile 12 Yıl" kitabının yazarı gazeteci Ahmet Sever ile konuştu.

Çakır, Abdullah Gül'ün yakın çalışma arkadaşı ve uzun süre başdanışmanlığı ve sözcülüğü görevini üstlenen Sever'e kitabı, Abdullah Gül ile Erdoğan'ın ilişkisi, gerilimleri üzerine pek çok çarpıcı soru sordu. Bir o kadar dikkat çeken yanıtlar aldı.

GÜL'E 12 YIL EN YAKINDA DURAN İSİMDEN ÇARPICI NOTLAR

Çakır'ın soruları arasında Gül'ün tekrar siyasete dönüp dönmeyeceği, yeni parti kurma girişiminde olup olamayacağı, Erdoğan ile yollarının tamamen ayrılıp ayrılmadığı, Gül'ün neden daha aktif bir cumhurbaşkanı olmadığı, hatta Cemaatçi olup olmadığı bile vardı.

İşte Çakır'ın soruları ve Ahmet Sever'in yanıtları:

KİTAP YAZMA FİKRİ KİMDEN ÇIKTI?

Kitap yazma fikri benden çıktı, Bana kimse kitap yaz demedi. Fikrimi tabi ki kendisi ile paylaştım, biraz tedirgin oldu. Bana yazma demedi, ama farklı mahallelerden olduğumuz için Ahmet Sever’e kitap yazdırdı denilmesinden çekindi. Sana verdiğim röportajda da benzer bir durum yaşamıştık geçmişte. Bana ve kendisine geçmişte de parti içinden tepkiler gelmişti. Ama yazma demedi. Kendisi de okudu kitabı. Okutmadan yazmazdım, etik olarak doğru olmazdı Ama bir coşku sezmedim, hatta yazmasam daha memnun olacaktı. Ama kitaba farklı anlamlar yüklemek büyük haksızlık olur.

ahmet-sever-rusen-cakir-periscope.jpg

KİTABIN YAYINLANMA TARİHİ

Seçimden önce çıkacaktı kitap hazırdı, basılmıştı… Ama Abdullah Gül seçimden önce polemiğe yol açar dediği için bekledik. Daha önce de söyledim, manidar olmayan bir zaman bulunmuyor. Ne zaman yapsak manidar oluyor.

ŞUAN ABDULLAH GÜL HALA AK PARTİLİ Mİ?

Ak Parti’yi çocuğu gibi görüyor. Ama bugünkü AK Parti’den çok ilk 5-6 yılki Ak Partiyi çocuğu gibi görüyor. Zaman içinde partinin bir değişime uğradığını, kimlik değiştirdiğini düşünüyor. Buna da çok üzülüyor. Biraz önce yarım kaldı. Bir geri dönüş yaşandı. Dış politikanın ötesinde içeride de sorunlar aşılıyordu. Birden… Bu Gezi ile başladı büyük ölçüde, peşinden bir sürü faktör yüklendi. Yeni Türkiye adı altında eski Türkiye’nin gerisine gidildi. bu kadar adım atılmışken, birden geri dönmek Türkiye açısından da üzücü oldu tabi.
 

GÜL AK PARTİ İÇİNDEKİ DENGELERİ YENİDEN ŞEKİLLENDİREBİLİR Mİ?

Ben partinin içini tanımıyorum. Ama beraber yola çıktığı isimler ile yakındı. Şimdi yeni isimler devreye girdi. Onları tanımıyor olabilir Sayın Gül.

GÜL İLE ERDOĞAN'IN YOLLARI KESİN OLARAK AYRILDI MI?

Siyasette yollar kesin olarak ayrıldı denilemez. Ayrılır yollar sonra yine kesişir…

GÜL SİYASETE DÖNER Mİ?

Bu ülkenin pek çok sorunu var. Ama en büyük katkı kutuplaştırmayı giderici adımlar olabilir. Çok geriliyor ülke. Bir de toparlayıcı, birleştirici bir kimliği var. Hoşgörülü bir insan. Bir de gerçekten demokrat bir insan. En belirgin iki özelliği hoşgörü ve demokrat olması. Bir rahatlamaya yol açacağına kesin inanıyorum. Kitapta da yazdım. Ben aşağı inersem diye başlayıp sıraladığı şeyler var. Ne diyor Ben aşağı inersem o dört bakanı Yüce Divan’a gönderirim diyor. O yolsuzluk ile ilgili. Aşağı inersem dış politikada yanlışlar var onları düzeltirim diyor. Avrupa’da reform süreci bitti, onu yeniden canlandırırım diyor. Ülke çok gerildi kutuplaştı, kutuplaşmayı giderici adımlar atarım diyor. Demokratikleşmeye ağırlık veririm diyor. Bunlar uygulamaya geçilse, ülke hakikaten ilk dönemine dönebilir.

AK PARTİ YILDÖNÜMÜNE DAVET EDİLMEYİNCE GÜL NE HİSSETTİ?

Herhalde beklediği bir şeydi ama ben üzüldüğünü gözlemledim. Konuştuk tabi, kurucusu olduğunuz bir partinin kutlamasına davet edilmemek…

ABDULLAH GÜL CEMAATÇİ Mİ?

Gül’ü bırak, beni bile cemaatçi, paralelci yaptılar. Bunun ciddiye alınacak bir tarafı kalmadı. Beni sen tanıyorsun.Benim cemaat ile ilişkim olmadı. Bu kitap cemaatin de işine gelmedi. Onlar da beğenmedi.

Ben şunu söyleyebilirim. Cemaate yakınlığı diye birşey kesinlikle yok. Benim verdiğim örnekler çok somut örneklerdi. Nedim ile Ahmet ile ilgili açıklamasını yazdım.