Adaylar hem Cumhurbaşkanı hem de milletvekili olamayacak

Adaylar hem Cumhurbaşkanı hem de milletvekili olamayacak
Güncelleme:

2019 yılında yapılacak olan seçimler öncesinde Anayasadaki boşluk, uyum yasalarıyla giderilecek.

Hükûmetin, yılbaşından önce Meclis’ten geçirmeyi planladığı yeni hükûmet sistemine ilişkin uyum yasaları kapsamında, Cumhurbaşkanlığına aday olan kişinin aynı zamanda milletvekilliğine aday olup olamayacağı konusundaki boşluğu giderecek adım atılacak.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilmesi ile birlikte, iki seçimin (milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı) bir arada yapılacak olması nedeniyle, bir kişinin hem cumhurbaşkanlığına hem de milletvekilliğine aday olup olmayacağı tartışılıyor. Anayasa değişikliklerine yönelik hazırlık çalışması sırasında da bu konu AK Parti yönetiminin gündemine gelmiş ve bu konuda bir boşluk oluşması durumunda uyum yasası ile giderilmesi kararlaştırılmıştı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini düzenleyen yeni Anayasada, bir kişinin hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliğine aday olmasının önünde yasaklayıcı bir hüküm bulunmuyor.

Adalet Bakanlığı ile AK Parti’nin hukukçu kurmaylarının hazırlıklarını yürüttüğü uyum yasaları çalışması kapsamında, ‘Çifte adaylık’ konusu bir kez daha gündeme geldi. Anayasadaki boşluğun giderilmesi için uyum yasalarına bu konuda açıklayıcı bir hüküm konulması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Üzerinde çalışılan formüle göre, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve milletvekilliği seçimleri aynı anda yapılacağı için, çifte adaylığı engelleyen bir hüküm getirilecek. Bu kapsamda, cumhurbaşkanlığına aday olan bir parti genel başkanı aynı anda milletvekilliğine aday olamayacak. Cumhurbaşkanı adayı olan kişi, seçilememesi durumunda milletvekili de olmadığı için Meclis dışında kalacak.

Türkiye Gazetesi