Adil Gür olası referandumun sonuçlarını açıkladı

Adil Gür olası referandumun sonuçlarını açıkladı

Başkanlık sistemi tartışmaları sürerken ünlü anketçi Adil Gür'den olası referandum için çarpıcı bir yorum geldi.

Türkiye MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "TBMM'ye getirsinler, Türkiye'nin önündeki bu tartışma ortadan kalksın" açıklamasıyla yeniden Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa çalışmalarının içine girdi.

AK Parti hükümeti dört koldan yeni anayasa ve Başkanlık sistmei için tekliflerini hazırlamaya devam ederken, Türkiye'nin önde gelen anket firmaları da peş peşe açıklamalar yapıyor.

Kuşkusuz piyasadaki araştırma şirketleri arasındaki en önemli yere sahip olanlardan biri de Adil Gür'ün sahibi olduğu A&G Araştırma Şirketi.

A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür bugün Milliyet gazetesinden Tunca Bengin'in sorularını yanıtladı. Gür bu pazar günü yapılacak olası bir referandumda halkın oyunun rengini de açıkladı.

İşte Adil Gür'ün o açıklamalarından dikkat çeken bölümler:

“Her iki kişiden biri diyor ki; ben başkanlık sistemiyle ilgili hiçbir bilgi sahibi değilim. Yani toplumda yüzde 50’ye yakın başkanlık sistemiyle ilgili bilgi sahibi olmayanlar var. ‘Başkanlığı destekler misiniz?’ sorusuna bakıldığında da yüzde 15-20 gibi ‘önce içeriğini bekleyelim görelim; nedir, ne değildir, hiç bilmiyorum, ona göre karar vereceğim’ diyenlerin yanı sıra, bilmediği halde parti aidiyetiyle ‘Evet ya da hayır diyeceğim’ diyenler var. Şimdi bunlara baktığınızda bana göre bu hafta sonu başkanlıkla ilgili bir referandum yapılsa evetler hayırlardan fazla ama böyle söylendiği gibi yüzde 60’ların üzerinde değil.”

15 TEMMUZ SONRASI "EVET"LER ARTTI

15 Temmuz’dan önce başkanlıkla ilgili kamuoyu araştırmalarında hayırlar evetlerden fazla çıkıyordu, 15 Temmuz sonrası ve yakın tarihlerde yapılan araştırmalarda ise evetler hayırlardan fazla. Cumhurbaşkanına halkın sempatisi, başarılı bulma oranında da 15 Temmuz öncesine göre ciddi bir artış var. Yani Erdoğan’ın oyu partiden daha fazla.

Adil Gür olası referandumun sonuçlarını açıkladı - Resim : 1

MUHALEFET ERDOĞAN'IN OYUNU ARTTIRABİLİR

Muhalefet partileri başkanlık kampanyasını Erdoğan karşıtlığı üzerine kurarlarsa başkanlığa destek çok daha yukarılara doğru çıkacaktır. Ama bu sistemi anlatırlarsa, sistem üzerine kurulursa başkanlığa hayır çıkar anlamında değil. Çünkü FETÖ ve PKK’yla mücadele ile sınır ötesindeki operasyonlara destek inanılmaz yüksek. O nedenle başkanlık sisteminden dolayı ulusal güvenliği gerektiren alanlarda daha hızlı hareket edilir şeklindeki bir söylemde evetlere desteği artıracaktır.

Beş altı aylık bir süre içerisinde 55 milyon seçmene başkanlığı ve Anayasa’yı anlatmak çok da mümkün değil. İnsanlar sistemi çok iyi anladığı için oy vermeyecek, yine büyük bir bölümü parti aidiyetiyle tarafgirlik duygusuyla evet ya da hayır diyecekler.

Elbette sistemi anlayacak, bu sistem Türkiye için daha faydalıdır ya da doğru değildir diye de oy kullanan seçmenler olacaktır. Ama bu birkaç puan etkileyecektir. Yani hayır düşünenler ikna olacak da 10-15 puan yer değiştirecek evetler artacak ya da tam tersi olacak anlamında değil. Tabii bunda da konjonktürel gelişmeler etkili olacaktır.

"REFERANDUM TARİHİ: HAZİRAN"

"Olursa referandum oylamasının nisan değil haziranda yapılacağını düşünüyorum. Çünkü halkın hem ekonomik olarak rahatladığı hem de güneş enerjisiyle psikolojisinin daha iyi olduğu bir dönemde yapmak daha doğrudur."

Milliyet