Adil Gür'den kararsız seçmen açıklaması

Adil Gür'den kararsız seçmen açıklaması
Güncelleme:

Seçimlerde sonuca en yakın tahminleriyle bilinen Adil Gür, Kürt kökenli vatandaşlar ve kararsız seçmenin tercihlerini değerlendirdi.

Seçimlerde sonuca en yakın tahminleriyle öne çıkan A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür, Kürt kökenli vatandaşların tercihlerini analiz etti. Milliyet gazetesinde son referandum anketi sonuçlarını açıklayan Adil Gür, Kürt kökenli seçmenlerin 16 Nisan'da "evet" diyeceğini yazdı. CNN Türk canlı yayınına katılan Gür, kararsızların oranının söylendiği gibi çok fazla olmadığını dile getirirken, seçmenin parti aidiyetiyle sandığa gideceğini savundu.

İşte Adil Gür'ün analizinden bir bölüm:

"Benim araştırmalarda gördüğüm, muhafazakâr Kürt kökenli seçmenlerin büyük çoğunluğu 16 Nisan’da ‘Evet’ diyecek.

Bu sonucu 16 Nisan akşamı ortaya çıkacak il sonuçlarında daha doğru görme ve analiz etme şansına sahip olacağız.

Sadece Kürt kökenli seçmenler değil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan veya yurt dışında oy kullanacak tüm vatandaşlarımız, tercihleri ne olursa olsun, başta siyasetçiler olmak üzere, baş tacı edilmelidir."

Erdoğandan önemli anket yorumu!Erdoğandan önemli anket yorumu!

ADİL GÜR'DEN KARARSIZ SEÇMEN AÇIKLAMASI

CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına katılan A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür anayasa referandumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seçmenin parti aidiyetiyle sandığa gideceğini savunan Adil Gür, “Yerel seçimlerde, genel seçimlerde seçmen gündelik yaşamına bakıyor, cebine bakıyor. Referandumlarda ise seçmen ideolojik karar veriyor. 2010 referandumunda bir yıl önce yüzde 39'a düşmüştü iktidarın oyu, yüzde 58'lik bir sonuç çıktı. Yine parti aidiyeti ve ideolojik nedenlerle oy verdiklerini göreceğiz” dedi. 

2010 referandumunda sandık başında anket yaptıklarını belirten Gür, oy verme gerekçelerini sorduklarında ankete katılanların yüzde 70'den fazlasının cevap vermediğini söyledi. Gür, bu referandumda evetçilerin ve hayırcıların farklı argümanları olduğunu söyledi.

Gür, “Evet verenlerin gerekçesi iktidar icraatlarını oylamak değil. Vatandaş bir tehdit algısı hissediyor, bu algı üzerinden oy kullanıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için oy veriyor.  Hayır diyenlerin ise iki gerekçesi var. Değişiklik olursa tek adamlığa neden olur gibi gerekçeler var. Ama 18 madde var.  Sorduğumuzda 18 maddeden hangi maddeler değişiyor 2-3 madde söyler misiniz dediğimizde yüzde 80 yüzde 90 cevap veremiyor. 

 Türkiye'de çok partili hayatın olduğu hemen her dönemde seçmen davranışı kutuplaşma üzerinden yapılıyor. Merhum Demirel Ecevit nasılsa... O dönemde de kutuplaşma vardı. Rahmetli Özallı yıllarda da, daha sonraki dönemde ANAP, Doğruyol, CHP, SHP, Refahyol döneminde de böyledi. Çünkü kutuplaştırarak siyaset yapmak siyasetçilerin en kolay işi. Seçmen doğruya yanlışa bakmadan tamamıyla aidiyet duygusuyla oy veriyor" diye konuştu

Gür, bu durumun kişiler üzerinde parti aidiyeti yaratmasını ve futbol takımı tutar gibi siyasi partilere destek vermesine olanak sağladığını belirtti. 

 Gür, kararsızların oranının ise söylendiği gibi çok fazla olmadığı görüşünü dile getirdi.

Milliyet