Ak Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu

Ak Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (2)- "Bizler Medine'yi, Şam'ı, Kahire'yi, Bağdat'ı, Buhara'yı ve Semerkand'ı inşa etmişiz. Batılıların karanlık olarak niteledikleri Ortaçağ'da biz Kurtuba'yı, Granada'yı Tuleytula'yı, yani Toledo'yu, inşa etmişiz. Anca

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizler Medine'yi, Şam'ı, Kahire'yi, Bağdat'ı, Buhara'yı ve Semerkand'ı inşa etmişiz. Batılıların karanlık olarak niteledikleri Ortaçağ'da biz Kurtuba'yı, Granada'yı Tuleytula'yı, yani Toledo'yu, inşa etmişiz. Ancak medeniyet tasavvuru olmayan, geçmişten beslenip geleceği inşa etmek yerine, köksüzlükten beslenip, açlıkla, hırsla, tamahla betonlar dikenler yüzünden bizim neslimiz gerçekten viran bir miras devraldı." dedi.

Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen AK Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'na katıldı.

Partisinin 7 bölge, 81 vilayette 78 milyon vatandaşa hizmet ürettiğini belirten Davutoğlu, AK Parti'li belediyelerin ülke nüfusunun yaklaşık 53 milyonuna doğrudan hizmet verdiğini, diğer belediyelerin ise Türkiye'nin bütününe hizmet veren AK Parti hükümetleri sayesinde hizmet ürettiklerini ifade etti.

AK Parti'li belediye başkanlarının 18 büyükşehir, 30 il, 589 ilçe ve 231 beldede "halka hizmet Hakka hizmet" şiarıyla millete hizmet ettiğini belirten Davutoğlu, "Bu sayısal veriler AK Parti belediyeciliğinin, yerel yönetimlerde bir marka haline geldiğinin ispatıdır. Bu güzel bir tablo ama inanıyorum ki daha yapacak çok işimiz, kat edecek çok yolumuz var. İnşallah bir sonraki yerel seçimlerde, 2019'da bu sayıyı daha da artıracak ve daha birçok ilçede, ilde, beldede vatandaşımızın gerçek belediyecilikle tanışmasını sağlayacağız." diye konuştu.

"Bu hareketin mayalandığı yer belediyelerimizdir, yerel yönetimlerimizdir" vurgusu yapan Davutoğlu, "Bu hareketin, bu siyasetin millet nezdinde kabulünün sebebi 81 vilayetimizdeki eserlerimizdir. Bu başarı hikayesinin temelinde AK Parti'nin şehirleri ihya eden belediyecilik anlayışı vardır. Bu anlayışı kurucu genel başkanımız, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığındaki efsanevi başarılarından sonra AK Parti siyasetinin temeli haline getirdik. Bu alanda tarih yazdık, dünyaya örnek olacak hizmetleri hayata geçirdik." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yerel yönetimlerde devrim niteliğinde işler yaptık"

AK Parti yönetimindeki illere bakıldığında, Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin açık şekilde ortaya koyulduğunu anlatan Davutoğlu, "Yerel yönetimlerde devrim niteliğinde işler yaptık, sorunları yerinde çözmek için yereli güçlendirme anlayışını hakim kıldık. İdeolojik retoriklere sapmadan, hayatın ihtiyaçlarını karşılamayı öne çıkaran yerel yöneticilik anlayışımız Elhamdülillah çeyrek asra yaklaştı." dedi.

Davutoğlu, 20 yılı aşkın süredir belediye başkanlığı yapanların da salonda bulunduğunu belirterek, onların eser ve hizmetleri sayesinde, her mahalli seçimde milletin AK Parti'ye olan teveccühünün artarak devam ettiğini bildirdi.

Belediye başkanlarının her türlü alt ve üst yapı sorunlarına çözüm üretebilmek için büyük gayret sarf ettiklerini, kendilerinin de kent hayatının kalitesine katkı sağlayabilmek ve millete hizmet götürmek adına ürettikleri projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Davutoğlu, 2002 yılında bütçeden belediyelere ayrılan 4 milyar 700 milyon liralık payın geçen yıl 46 milyar 400 milyon liraya ulaştığını, 2002'de yüzde 1,35 olan mahalli idarelere aktarılan payın gayrı safi yurt içi hasıla içindeki oranının da 2015'te yüzde 2,37'ye yükseltildiğini ifade etti.

Davutoğlu, 2002'de İlbank'tan belediyelere 360 milyon lira kredi verildiğini anımsatarak, bu rakamın geçen yıl 7 milyar 150 milyon liraya yükseldiğine dikkati çekti.

Belediyelere tahsis edilen uzun vadeli kredini miktarının da 26 milyar lirayı bulduğunu dile getiren Davutoğlu, sadece kredilendirme yapmadıklarını, 14 yıl önce İller Bankası üzerinden belediye ve il özel idarelerine 70 milyon lira hibe verildiğini, geçen yıl kendilerinin 650 milyon lirayı yerel yönetimlere hibe ettiklerini kaydetti. Davutoğlu, "Hangi rakamı alırsanız alın bu rakamlar 2002'ye göre 10 misli artmıştır. Bu da AK Parti farkıdır, AK Parti'nin getirdiği bereketin hizmetin farkıdır." dedi.

- "Milletimizin yerelde aldığı hizmetlerin kalitesi yükseldi"

2003-2015 yılları arasında da yaklaşık 3 milyar 600 milyon liralık hibe işlemi gerçekleştirdiklerini söyleyen Davutoğlu, İller Bankası aracılığıyla 2003 yılı sonrasında, 14 milyar lira harcama yapılarak 4 bin 441 işin bitirildiğini aktardı.

Davutoğlu, "Böylece içme suyu, kanalizasyon, imar planı, üst yapı, harita ve benzeri sayısız hizmetle milletimizin yerelde aldığı hizmetlerin kalitesi yükseldi, vatandaşlarımızın memnuniyeti arttı. İller Bankamız, belediyelerimize destek olmak ve altyapısız hiçbir belediyemizin kalmaması adına çalışmalarını kesintisiz devam ettiriyor." şeklinde konuştu.

Çözüm mekanizmalarındaki çeşitliliği artırdıklarını, su ve kanalizasyon altyapı projeleri başlattıklarını, SUKAP'ta bin 67 işe 2 milyar 570 milyon lirası hibe, 4 milyar lirası da kredi olmak üzere yaklaşık 6,6 milyar lirayı yerel yönetimlere kullandırdıklarını anlatan Davutoğlu, benzer yaklaşımla, belediyelerin içme suyu sorunlarını çözüme kavuşturmak için de BELDES'i devreye soktuklarını, bu projeyle 69 işe 129 milyon lira harcadıklarını bildirdi.

- "Bizim medeniyetlerimizin şehirleri vahdet üzerinedir"

Başbakan Davutoğlu, "Bizim medeniyetimiz bir şehir medeniyetidir. Bizim şehirlerimiz insanların aynasıdır. Evet, şehir kendini mimarisiyle gösterir lakin şehrin mimarisi insanı anlatır, bizi anlatır. Bizim medeniyetlerimizin şehirleri vahdet üzerinedir. Bizim şehirlerimizin meydanlarının merkezinde ulu camilerimiz vardır ve diğer her şey onun etrafında inşa edilir. Tıpkı evrenin merkezindeki Kabe gibi. Medeniyetlerimizin inşa ettiği şehirlerde evlerin camları mahremiyet gereği birbirine bakmaz, bizim medeniyetimizde şehrin doğal görünüşüne aykırı mekanlar yapılmaz." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da Mimar Sinan Günü dolayısıyla şehirlerle ilgili kanaatlerini paylaştığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Değerli belediye başkanlarımız her birinizin en asli görevi şehirlerimizi Rabbimizin lütfettiği doğayla uyumlu hale getirmektir. Yine her birimizin görevi tarihi dokuyu korumaktır. Bizler Medine'yi, Şam'ı, Kahire'yi, Bağdat'ı, Buhara'yı ve Semerkand'ı inşa etmişiz. Batılıların karanlık olarak niteledikleri Ortaçağ'da biz Kurtuba'yı, Granada'yı Tuleytula'yı, yani Toledo'yu, inşa etmişiz. Ancak medeniyet tasavvuru olmayan, geçmişten beslenip geleceği inşa etmek yerine, köksüzlükten beslenip, açlıkla, hırsla, tamahla betonlar dikenler yüzünden bizim neslimiz gerçekten viran bir miras devraldı. Bizler AK Parti olarak sahip olduğumuz medeniyet tasavvuruyla hareket edip şehirlerimizi yeniden imar etmenin, yeniden inşa etmenin mücadelesini verdik ve buna uygun bir belediyecilik anlayışını hayata geçirdik. Bu konuda emeği geçen bütün belediye başkanlarımıza huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum."

(Sürecek)