Ak Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu

Ak Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (5)- "(Karaman'daki istismar iddiası) Bizim hiçbir kötü eylemin, sözün yanında durmamız mümkün değil. Hal böyle olmasına rağmen CHP'nin başındaki hasta adam, olayı bıraktı, sapığı da bıraktı, bize saldırmaya, Bakan'ımız

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman'daki istismar iddiaları kapsamında hiçbir kötü eylemin, sözün yanında durmalarının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Hal böyle olmasına rağmen CHP'nin başındaki hasta adam, olayı bıraktı, sapığı da bıraktı, bize saldırmaya, Bakan'ımıza saldırmaya, hızını alamayıp sağa sola, her yere saldırmaya başladı. Dünkü konuşmalarıyla bir kez daha tedaviye muhtaç, patolojik bir vaka olduğunu gösterdi." dedi.

Davutoğlu, partisinin ATO Congresium'da düzenlenen 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Karaman'daki istismar haberlerine değinerek, olayın herkesin vicdanını derinden yaraladığını söyledi.

İlk günden itibaren parti ve hükümet olarak bu konunun üzerine gittiklerini vurgulayan Davutoğlu, "600 yıl hapisle yargılanan aşağılar aşağısı bu sapığın hak ettiği cezanın mevcut ceza yasamızda bulunmayışından duyduğumuz üzüntüyü paylaştık. Şimdi diyor ki Kılıçdaroğlu, 'Niye sesiniz çıkmadı?' Açsın baksın konuşmalarıma, olay ortaya çıktığı anda kamuoyuna hitap ederek 'Bu sapık, alçaklar alçağıdır, aşağılıkların en aşağısıdır' diye ilk konuşan benim. Bizim hiçbir kötü eylemin, sözün yanında durmamız mümkün değil." diye konuştu.

"Hal böyle olmasına rağmen CHP'nin başındaki hasta adam olayı bıraktı, sapığı da bıraktı bize saldırmaya, Bakan'ımıza saldırmaya, hızını alamayıp sağa sola, her yere saldırmaya başladı. Dünkü konuşmalarıyla bir kez daha tedaviye muhtaç, patolojik bir vaka olduğunu gösterdi." diyen Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun önce tıbbi bir muayeneden sonra ahlaki bir dersten geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun girdiği tüm seçimleri kaybettiğini, birtakım sermaye ve medya çevrelerinin parlatmasıyla bugüne geldiğini söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son zamanlarda da bulunduğu koltuğu muhtaç olduğu paralel yapının sözcülüğüne soyunmuş, paralel yapıya partisini teslim etmiş bu kişinin seviyesizliği had safhaya ulaştı. Türkiye ile ilgili bir hayali, bir vizyonu olmadığı için gündeme gelmek amacıyla maalesef hakaret ve iftira gibi çirkinliklere yöneliyor. Sarf ettiği nezaketsiz, çirkin sözlerle gündem olmak maalesef bu seviyesiz şahsiyeti rahatsız etmiyor. Yıllardır kendi partisinin seviyesini ısrarla dibe çeken bu şahıs artık Türk siyasetinin de seviyesini dibe çekme gayretinde. Eminim Türk siyasetinde hakaretleri, iftiraları derleyen bir çalışma, bir döküm yapılsa bu nezaketsiz kişi birinci olur. Ne siyaset kurumu ne milletimiz ne de CHP'ye oy veren vatandaşlarımız bu hasta adamı hak etmiyor. Kirli ve çirkin sözlerle siyaset yapanlar sadece kendilerini kirletir, kendilerini çirkinleştirirler. Bizim ahlakımız da üslubumuz da o seviyeye inmemize müsaade etmez. Hakaret ve küfür ona, haya ve edep bize, AK Parti kadrolarına yakışır."

Herkesin nasibinin gönlü kadar olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Biz ikazımızı yaparız, dinleyen dinler, dinlemeyen de sonucuna katlanır. Biz işimize bakacağız, söz verdiğimiz her şeyi yapacağız. Nasıl vaatlerimizin yüzde 100'ünü geçtiğimiz hafta gururla, söz verdiğimiz şekilde yaptığımızı ilan etmişsek. İşte 'Acaba olur mu?' diyenlere cevap olarak da dün son imzayı bizzat kendim attım, 316 milletvekilimiz, tek bir yürek olarak 'Biz buradayız, biz Meclis'imizin huzurundayız, biz milletimizin huzurundayız, hodri meydan dokunulmazlıkları kaldıralım' dedi. Neticeyi göreceğiz inşallah." dedi.

- "Nerede başınız ağrır, eksiklik olursa hükümetimiz yanınızdadır"

Belediye başkanlarına seslenen Davutoğlu, geçen Hükümet olarak 3 aylık eylem planı kapsamında vaat ettiklerini yüzde 100 yaptıklarını ve millete hesap verdiklerini belirterek, "İnşallah sizler de 2014 seçimleri öncesi söz verdiğiniz her şeyi yapacaksınız. Nerede başınız ağrır, eksiklik olursa Hükümetimiz yanınızdadır. Söz verdiğiniz her şeyi yapacaksınız" diye konuştu.

Davutoğlu, seçimler öncesinde 'Onlar konuşur, AK Parti yapar' sloganını kullandıklarını hatırlatarak, şimdi ise 'Söz verdik, yaptık' dediklerini vurguladı. Milletle kurdukları gönül bağını her gün biraz daha güçlendireceklerini dile getiren Davutoğlu, milletin teveccühüne, Allah'ın lütfu ve rızasına layık olabilmek için canla, başla çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

- "AK Parti kurulduğu günden beri milletimizin yegane umudu"

Başbakan Davutoğlu, 30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti bayrağını yine ülkenin bir başından diğer başına diktiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Sizin eserleriniz ve sizin hizmetleriniz sayesinde her mahalli seçimde milletimizin bize olan teveccühü artıyor. Sağ olun var olun. Belediye başkanlarına hitaben söylüyorum, döndüğünüzde bu hizmetlere katkıda bulunan bütün belediye çalışanlarına da selamlarımızı iletin. Alınlarından öpüyoruz, onların terli alınlarını milletimizin önünde iftihar vesilesi olarak gösteriyoruz. Allah sizlerden ve bu hizmette emeği geçenlerden razı olsun. Şimdi 2023 hedeflerimize doğru giderken şehirlerimizi ve medeniyetimizi yeniden ihya projesini sizinle birlikte hayata geçireceğiz. Yeni Türkiye'yi inşa yolunda adım adım ilerlerken sadece merkezi yönetimde değil yerel yönetimlerimizde de hedeflerimizi sürekli büyütüyoruz.

AK Parti kurulduğu günden beri milletimizin yegane umududur. Biz çok ağır, aynı zamanda da çok mübarek bir emaneti omuzlarımızda taşıyoruz. Sadece hükümet olarak Türkiye'nin yönetiminde değil şehir şehir, ilçe ilçe, belde belde yerel yönetimlerde de milletimizin yegane umudu biziz. Milletimizin umudu sizlersiniz, AK Parti kadrolarıdır. Bu şuurla hareket etmek, bu aziz emanetin hakkını vermek durumundayız. Bu şuurun oluşması, oturması, topyekün bir zihniyet değişimi yaşanması için çok çaba sarf ettik."

- "Yönetimin yapılandırılması noktasında çok önemli çalışmaları yaptık"

Türkiye'de yönetimin yapılandırılması kapsamında 2002'den beri çok önemli çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Davutoğlu, yerel yönetimler alanında kanunlar çıkarıldığını, reformlar gerçekleştirildiğini belirtti.

Davutoğlu, büyükşehir belediyesi, belediye, il özel idaresi, mahalli idare birlikleri kanunlarının bazılarının yenilendiğini bazılarının ise sıfırdan çıkarıldığını söyledi.

İl özel idareleriyle belediyelere genel bütçe gelirlerinden pay verilmesinin sağlandığını anlatan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle 6360 sayılı Kanun ile çok köklü değişiklikler, yenilikler getirdik. Büyükşehir belediyelerinin sınırlarını, il sınırlarına genişlettik, 16 olan büyükşehir sayısını 30'a çıkardık. Büyükşehir belediyesi kurulan illerde, il özel idarelerini, belde belediyelerini ve köylerin tüzel kişiliğini kaldırdık. Oralardaki yerel hizmetlerin büyükşehir ve büyüşehir ilçe belediyeleri tarafından yapılmasını sağladık. Yerel yönetimler alanında yaptığımız bütün reformlarla merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki vesayet yetkisini daralttık. Yerel yönetimlerin merkezi bütçeden aldığı payları artırdık. Yerel yönetimlerde katılımcılığı ön plana çıkardık. Yerel yönetim meclislerini güçlendirdik, denetim yetkilerini artırdık, yerel yönetimlerin karar ve işlerini kamuoyunun bilgisine açtık. Şeffaflığı yaygınlaştırdık. Personel istihdamına esnek bir yapı getirdik. Yerel yönetimlerin kendi aralarında ve yabancı mahalli idarelerle işbirliği yapmalarını teşvik ettik. İl özel idareleriyle nüfusu 50 bin ve üzeri olan belediyelerde stratejik plan yapma ve performans esaslı bütçe hazırlamayı zorunlu hale getirdik."

- "Orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları"

Merkezi yönetim birimlerinde çalışan uzman personele geçici olarak belediyelerde çalışma imkanı sağlandığına işaret eden Davutoğlu, "Yerel yönetimlerin idari yapılarıyla ilgili temel çerçeve çizildi ve bunlara meclislerinin kararına bağlı olarak yeni idari birim kurma yetkisi verdik. Valilerin, il genel meclislerinin başkanı olması uygulamasına son vererek meclislere kendi başkanlarını seçme imkanı getirdik. Meclislerin her ay toplanmalarına imkan getirerek daha etkin çalışmalarını sağladık. Encümeni fiilen karar organı olmaktan çıkararak icracı bir yapıya kavuşturduk. 2014 yılında belediye kanununda yapılan değişiklikle belediyelerin orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapabilmesine imkan tanıdık. Bu da bizim gençlerimize belediyelerimizden bir ikramdır." dedi.

Davutoğlu, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere ve spor kulüplerine, ayni ve nakdi yardım yapılmasının, önünü açtıklarını, büyükşehir ve nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyelere kadınlar ve çocuklar için konukevi açma zorunluluğu getirdiklerini, belediyelerin mabetlere indirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu sağlamalarına imkan verdiklerini, mabetler için bina ve tesisler yapmak, bu hizmetlerle ilgili bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını gerçekleştirmek ve gerekli malzeme desteğini sağlamak için imkan verdiklerini dile getirdi.

Büyükşehir ve ilçe belediyelerine tarım ve hayvancılığı desteklemeleri için fırsat tanıdıklarını, şöyle devam etti:

"65 yaş ve üzeri mübarek, yaşlı büyüklerimizin, vatandaşlarımızın, belediyelerin hizmetlerinden ücretsiz yararlandıklarından dolayı bu hizmeti veren özel toplu taşıma araç sahiplerine hizmetlerinin karşılığı olarak maddi destek sağladık. Belediyelerin borçlarına mahsuben genel bütçe vergi gelirinden yapılan kesintiler 2015 yılı sonuna kadar durduruldu. 2016 yılında ise belediyelerin borçlarına mahsuben yapılacak kesinti oranlarını yeniden belirledik. Belediyelerin kamu kurum ve kuruluşlarına olan vergi sigorta primi gibi borçlarını belediyelerle yine olacak şekilde yeniden yapılandırdık. Ayrıca ihtisas komisyonları, kent konseyi, hemşehri hukuku, gönüllü katılım, kamuoyu yoklaması gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesine ağırlık verdik. Halkın belediye faaliyetlerine katılmasını önceledik. Bütün bu düzenlemelerle yerel yönetim sistemimiz mahalli olarak güçlendirilmiş ve daha demokratik, daha şeffaf, daha katılımcı, daha hesap verebilir bir yapıya kavuşmuş oldu."

- "Belediye başkanlarına eşit mesafedeyiz"

Davutoğlu, bugüne kadar hizmet üretirken, yatırım yaparken, kaynak dağıtırken nasıl adaleti gözettilerse, ayrımcılığa tevessül etmedilerse bundan sonra da aynı hassasiyetle yola devam edeceklerini vurguladı.

Hükümet olarak tüm belediyelere, belediye başkanlarına eşit mesafede olduklarına işaret eden Davutoğlu, "Hepsini kendi belediyemiz olarak görüyoruz ve uyum içinde milletimize hizmet etmenin hissiyatını taşıyoruz. Hiçbir zaman ayrıştırıcı siyasetin tuzağına düşmedik, hizip siyasetini, zümre siyasetini, kavim, kabile, bölge siyasetini cahili adetidir diyerek elimizin tersiyle reddettik. 'Türkiye bir bütündür, bu vatan bir bütündür, bu millet bir bütündür' diyerek herkese hizmeti şiar edindik." diye konuştu.

Davutoğlu, milleten aldıkları güç ve enerjiyle yola aşkla, heyecanla devam edeceklerini belirterek, tüm illerin, ilçelerin, beldelerin, köylerin daha çok kalkınması, gelişmesi, güzelleşmesi; imkanların ve kaynakların artıp, adaletle paylaşılması, ülkenin güçlenerek, dünya ile rekabet edebilmesi için koşacaklarını kaydetti.

- "İslam dünyanın nabzı İstanbul'da atacak"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin kaderinin artık mazlum coğrafyanın ve dünyanın kaderiyle eş olduğuna işaret etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi kapsamında, İslam dünyasının nabzının İstanbul'da atacağını bildiren söyleyen Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ev sahipliğinde İslam İşbirliği Teşkilatının bütün liderleriyle İstanbul'da buluşacağız. İstanbul'a, dünya başkentine, İslam dünyasının medarı iftiharına bir kez daha hayırlı mübarek olsun." ifadesini kullandı.

Davutoğlu, "Bu ülkede yaşayan kimse aç ve açıkta kalmasın diye koşacağız. Bütün evlatlarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın yüzü gülsün diye koşacağız. Marka şehirlerimizin, dünya şehirleriyle rekabet eden şehirlerimizin sayısı artsın diye koşacağız. Demokrasi, adalet, merhamet herkesi ama herkesi, her kesimi, her şehri, her bölgeyi kuşatsın diye koşacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bu kutsal yürüyüşte, bu kutsal menzile ulaşmak için ter döken, emek veren bütün kardeşlerime AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığımıza, tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

- Dereceye girenlere ödül verdi

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca belediyeler arasında düzenlenen "Gençlik" temalı yarışmada, projeleriyle dereceye girenlere ödüllerini dağıttı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de aralarında bulunduğu belediye başkanları, ödüllerini Davutoğlu’nun elinden aldı.

Başbakan Davutoğlu, ödül alan belediye başkanlarıyla platformda toplu fotoğraf çektirdi. Belediyelerin açtığı stantları da gezen Davutoğlu, daha sonra belediye başkanlarıyla öğle yemeği yedi.

ATO Congresium'dan AK Parti Genel Merkezi'ne yürüyerek geçen Davutoğlu, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı. Vatandaşlarla bir süre sohbet eden Davutoğlu, bazılarıyla da hatıra fotoğrafı çektirdi.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Gül Demet Sarı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Mehmet Özhaseki ile partililer katıldı.

(Bitti)