AK Parti düğmeye bastı; belediye başkanlarına sınır geliyor

AK Parti düğmeye bastı; belediye başkanlarına sınır geliyor
Güncelleme:

Yerel seçimlerde istediğini alamayan ve aralarında 3 büyükşehirin de olduğu birçok kentte muhalefet karşısında kaybeden AK Parti hükümeti, yerel yönetim taslağı hazırlayarak harekete geçti.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından birçok kentte istediği sonucu elde edemeyen hükümet, seçimlerin hemen akabinde dillendirmeye başladığı yerel yönetimlerde değişikliğe gidecekleri çalışmalarını sürdürüyor.

AK Parti’nin muhalefet partilerinin de görüşünü alarak hazırladığı yeni taslakta, toplumda tepkiye sebep olan bazı konularla ilgili düzenlemeler bulunduğu belirtildi. Bu konular arasında, belediye başkanlarının birden fazla belediye şirketinin yönetimlerinde olması ve bu şirketlerin her birinden maaş alması da yer alıyor.

Yeni düzenlemeye göre, belediye başkanları belediyeye bağlı şirketlerin sadece birinde yönetim kurulu başkanı olabilecek. Belediye meclisleri kararı ile başkanın, yönetim kurulu başkanlığından alacağı maaşa da yeni sınırlar getirebilecek. Buradan alacağı maaş ise memur maaş katsayısının yüzde 25’ini geçemeyecek. 

MUHALEFETLE GÖRÜŞÜLECEK

Türkiye gazetesinden Damla Peker’in haberine göre yerel yönetimler yasası kapsamında etik başlığı dışında diğer başlıklarda da değişiklik yapılması öngörülüyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, daha önceki açıklamalarında MHP ve CHP’nin de bu konuya ilişkin taslak çalışmaları olduğunu belirtmiş, muhalefetin de çalışmaları bittikten sonra bir araya geleceklerini söylemişti.

NE OLMUŞTU?

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesini kaybeden AK Parti’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, pek çok kentte seçimi kazanan muhalefet için Ekrem İmamoğlu üzerinden “Çoğunluğu bizde. Öyle de olsa, bunlar neye dönmüş biliyor musun, bunlar topal ördek” demişti. Gündeme yansıyan haberlerde, AK Parti’nin, belediye başkanlığını kaybettiği ama belediye meclisinde çoğunlık olduğu yerlerde muhalefeti “çalıştırmama” yönünde bir tavır sergilediği ortaya çıkmıştı.

Nitekim bazı kentlerde muhalefetin sunduğu öğrenci indirimi gibi tekliflerin AK Parti’li meclis üyelerinin reddettiği gündeme yansımıştı.
 

 

Türkiye Gazetesi