Ak Parti Grup Toplantısı

Ak Parti Grup Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Mardin'de, Bingöl'de, Diyarbakır'da, Silopi'de, Van'da, Cizre'de dün de Şanlıurfa'da, bizzat gördük ki halkımız artık bu şiddet...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Mardin'de, Bingöl'de, Diyarbakır'da, Silopi'de, Van'da, Cizre'de dün de Şanlıurfa'da, bizzat gördük ki halkımız artık bu şiddet şebekesini sokaklarda görmek istemiyorlar. Geçmişte terörle mücadele esnasında yapılan yanlışlar hatalar artık tarihe karışmıştır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Gerçek yüzleri günbegün ortaya çıkıyor. Halkımız geleceğin Türkiyesinde onları saf dışı bırakacak. Mardin'de, Bingöl'de, Diyarbakır'da, Silopi'de, Van'da, Cizre'de dün de Şanlıurfa'da, bizzat gördük ki halkımız artık bu şiddet şebekesini sokaklarda görmek istemiyorlar. Bütün eylemleriyle halkımızın manevi değerlerini yıkmaya çalışıyorlar. Gençleri okullardan, camilerden, Kur'an kurslarından uzaklaştırarak dağa, şiddete, silaha, ölüme, canlı bomba olmaya özendiriyorlar. Bunların iki yüzlülükleri artık net olarak görülüyor. Bölgeyi içine çekmeye çalıştıkları çatışma ve kaos ortamı herkes tarafından görülüyor. Geçmişte terörle mücadele esnasında yapılan yanlışlar hatalar artık tarihe karışmıştır. Çocuklarımızın eğitiminin aksamasına asla izin vermeyeceğiz. Her türlü tedbiri alıyoruz. Ben her hafta Mardin'de Ocak ayında söz verdiğim gibi bölgedeki şehirlerin birinde oluyorum. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da Sur'a gitmiştim" diye konuştu.

Dün Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da olduğuna değinen Davutoğlu, "Bu ziyaretimiz birçok açıdan özel ve anlamlıydı. Kahraman insanlarımızın şehri Şanlıurfa'da milletimizle kucaklaştık, hasbıhal ettik. Orada zikrettim, üç mesajı ilettim Şanlıurfa'da. Şanlıurfa geçmişte Nemrut'un küfür ateşine karşı iman aşkının yaşadığı bir şehirdir. Şanlıurfa bundan 96 yıl önce müstevlilerin istila ateşine karşı İstiklal aşkını ayakta tutmuş bir şehirdir. Şanlıurfa bugün teröristlerin, bölücülerin vatan hainlerinin fitne ateşine karşı kardeşlik aşkını ayakta tutan bir şehirdir. Ziyaretimizi özel kılan bir diğer husus ise milli mücadele esnasında Urfalı'nın vatan için, namus için, din için ölümü göze alarak göstermiş oldukları şanlı mücadelenin nişanesinin teslim edilmesiydi. İstiklal Madalyasının. Geçtiğimiz hafta Ak Parti Grubu'nun öncülüğüyle başlatılan girişimle TBMM'nin aldığı kararın sonucu olan İstiklal Madalyasını TBMM Başkanımız Sayın İsmail Kahraman ile birlikte Şanlıurfa'ya tevdi ettik" ifadelerini kullandı.

"ŞANLIURFA'DAN DA YAKINDA ERCAN'A, KKTC'YE TÜRK HAVA YOLLARI SEFERLERİ BAŞLAYACAKTIR"

Şanlıurfa ziyaretinin bir diğer önemli unsurunun ise hükümetin Ankara dışında ilk Bakanlar Kurulu'nu bu güzel şehirde gerçekleştirilmiş olması olduğunu ifade eden Davutoğlu, " Bu vesileyle Bakanlar Kurulu'nda aldığımız Şanlıurfa'ya yönelik aldığımız müjdeyi de paylaşmak istiyorum. İnşallah Diyarbakır'dan olduğu gibi Şanlıurfa'dan da yakında Ercan'a, KKTC'ye Türk Hava Yolları seferleri başlayacaktır. Erbil'e yapılacak olan seferler içinde çalışmalar başlatıldı. Bu Bakanlar Kurulu'nda terörle mücadele konusundan, ekonomiye kadar birçok konu hakkında detaylı değerlendirmede bulunduk. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgenin kalkınmasıyla alakalı yaptıklarımız ve yapacaklarımız hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapma hakkı bulduk. Karadeniz Bölgemizden Akdeniz Bölgemize, Marmara Bölgemizden İç Anadolu Bölgemize, Doğu Anadolu Bölgemizden Ege Bölgemize yapacağımız yeni yatırımları ve projelerimizi görüştük" açıklamasında bulundu.

"VAATLERİMİZİN TAMAMINI YANİ YÜZDE 100'ÜNÜ GERÇEKLEŞTİRMİŞ BULUNUYORUZ"

Hükümeti kurar kurmaz, 1 Kasım seçimlerinden önce vaat ettiklerini gerçekleştirmek üzere kolları sıvadıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Derhal milletimizin huzuruna çıktık. Tüm vaat ve reformlarımızı da her hafta burada zikrettiğim gibi takvime bağladık. Allah'a hamd olsun ki tüm Ak Parti hükümetleri olarak milletimize sözünü verdiğimiz vaatleri, reformları bugüne kadar hep tamamiyle yerine getirdik. Aynı şekilde şimdi de söz verdiğimiz takvime uygun bir şekilde yerine getiriyoruz. Üç aylık ve altı aylık hedeflerimizi açıkça milletimizle paylaştık, kendimizi bu konuda bağladık. Paylaştık ki bir gecikme olursa milletimiz bizden hesap sorsun. Vaat ve reformlarımızın tamamı milletimiz için. Biz herkesten önce sadece milletimizi düşünerek yola çıkıyoruz. Bu çerçevede geçtiğimiz Cuma günü tüm kamuoyuyla birlikte vaat ve reformlarımızın bir muhasebesini yaptık. Çok şükür alnımız ak, başımız dik bir şekilde milletimizin huzuruna çıktık ve verdiğimiz sözlerle ilgili hesabımızı onlara takdim ettik. Çiftçimize, esnafımıza, işçilerimize, öğretmenlerimize, kadınlarımıza, emeklilerimize vaatlerimizin tamamını yani yüzde 100'ünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunun için gece gündüz çalışan bakanlıklarımıza, bu yüce çatı altında gece yarılarına kadar mesai yapan milletvekillerimize, grubumuza teşekkürü borç biliyorum. Milletimizin huzuruna çıkıp, "Söz verdik yaptık" demişsem bunun arkasındaki kahramanlar Ak Parti Grubu'nun değerli milletvekilleridir. Üç aylık reformlarımızın da yüzde 70'ini tamamladık. Bu reformlarda yüzde yüzü bulacaktı. Ancak vize muafiyeti dolayısıyla bazı 6 aylık reformları öne aldık, 6 aylık reformlardan da yüzde 15'ini, 1 yıllık reformlardan da yüzde 5'ini öne almamız suretiyle toplamda yine reformlarda da 1 yıllık bazda hemen hemen söz verdiğimiz hepsini yapmış olduk. Herkes AK Parti hükümetlerinin verdiği sözü tuttuğunu bir kez daha gördü. Biz tutamayacağımız sözü vermeyiz, söz verdik mi de kesinlikle yapar milletimizin huzuruna öyle çıkarız. Özetle geçen haftanın sloganı, bundan sonra da bizim için şiar olacak şey şudur, "Söz verdik yaptık. Söz verdik yaptık. Söz veriyoruz ve yapacağız." Bizim için bundan daha büyük bir onur, gurur olamaz. Milletimize hizmet yolunda çalışmaktan geri durmayacağız" dedi.

VAATLER VE REFORMLAR

Söz verildiği gibi asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkarıldığını hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kamuda çalışan yaklaşık 720 bin taşeron işçimizi asıl iş yardımcı iş yapmadan belirlediğimiz kriterlere uymaları halinde kamuda istihdam ediyoruz. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerimize 1 Ocak 2016'dan itibaren aylık 100 TL seyyanen zam yaptık. Böylece 9,4 milyon emeklimizin rahat bir nefes almasını sağladık. 50 bin muhtarımızın 950 TL olan maaşını bin 300 TL'ye yükselttik. Ak Parti hükümetleri olarak her şeyden önce eğitim dedik. 2002'de 10 milyar lira olan eğitim bütçesini 2016'da 109,3 milyar liraya çıkardık. Böylece eğitime ayrılan kaynağın bütçe içindeki payını da yüzde 9,4'ten yüzde 19,2'ye çıkardık. Şubat ayında 30 bin öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdik. Şuan hizmet veren her iki öğretmenden biri Ak Parti iktidarları tarafından atanmıştır. Ön lisans, lisans öğrencilerinin burslarını yüzde 21 artırarak 330 TL'den 400 TL'ye çıkardık. Burs ve öğrenim kredisi tutarını yüksek lisans öğrencileri içinde 660 TL'den 800 TL'ye, doktora öğrencileri için ise 990'dan bin 200 TL'ye çıkardık. 2002 yılında 450 bin öğrenciye öğrenim kredisi verilmekte iken bugün itibariyle 1,5 milyon öğrenciye burs veya öğrenim kredisi sağlıyoruz. Askeri öğrenciler ile er ve erbaşların harçlıklarını yüzde 100 oranında arttırdık. 25 yaşının altındaki gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sildik. Bu düzenlemeyle 3 milyon 300 bin kişinin 3,7 milyar TL borcunun tahsilatından vazgeçtik. Öğrenim gören ve 25 yaşını doldurmamış gençlerimizin pasaport harcı ödemesini kaldırdık. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın askerlik bedelini 6 bin Avro'dan bin Avro'ya düşürdük. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla belirlenecek yoksul ailelere ücretsiz ve güvenli internet ulaştıracağız. Bu kapsamda Yılda 400 bin aileye internet erişim imkanı sağlamayı hedefliyoruz. KOBİ'lerin orta ölçekli üreticilerin üretim zincirinde daha etkin rol almaları ve katılmaları ve esnafımızın desteklemesini içeren düzenlemeleri hayata geçirdik. Esnafımıza makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya ham madde, sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi imkanı getirdik. Çiftçilerimizin girdi maliyeleri azalsın diye rahat rahat ekip biçsin diye yem de ve gübre de KDV'yi kaldırdık. Gerçekleştirdiğimiz reformlarda gençlerimize yönelik çok özel reformlar yaptık. Türkiye'nin en büyük potansiyeli genç nüfusudur. İstihdamı teşvik için ilk kez iş bulan gençlerimizin bir yıl süreyle net asgari ücrete tekabül edecek şekilde ücretini biz karşılıyoruz. Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin TL'ye kadar karşılıksız nakdi vermek, 100 bin TL'ye kadar kredi vermek imkanı getirdik."