AK Parti içinde neler oluyor ? ''Reis bu sözleri duyunca öfkelendi''

AK Parti içinde neler oluyor ? ''Reis bu sözleri duyunca öfkelendi''
Güncelleme:

Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Takan, erken seçim tartışmaları çerçevesinde AK Parti içinde yaşanan çözülmeyi köşesinden değerlendirdi.

Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Takan, AK Parti'de yaşanan çözülme sonrası Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’ne veya Ali Babacan tarafına geçebilecek milletvekilleri ile ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Takan, erken seçim ihtimalini de değerlendirdiği yazısında milletvekillerinin müktesep haklarını alacakları 7 Temmuz 2020 tarihine dikkat çekti.

Öte yandan Takan yazısında Davutoğlu ve Babacan'ın partilerine geçecek milletvekilleriyle ilgili Saray'a yakın kaynağının kendisine söylediği  "Bir milletvekili, geçenlerde, ‘Tayyip bey sayıyı çok merak ediyorsa, son bir senedir hiç görüşmediği ve randevu vermediği milletvekillerine’ baksın demiş. Reis bu sözleri duyunca çok öfkelendi" köşesine taşıdı.

Ahmet Takan'ın köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Rusya Devlet Başkanı Putin sadece dış politikada değil iç politikada da yaptığı stratejik hamlelerle dikkatleri üzerinden ayırmıyor. Radikal ve yeni bir anayasa reformunu açıklaması, parlamento ve başbakanın rolünü genişletmeyi hedeflemesi farklı yorum ve tahminlere yol açsa da bölgenin geleceğine önemli etkiler yapacağı çok açık seçik…B urada esas ıskalanmaması gereken nokta ise Türk dünyasının ak saçlı lideri Nursultan Nazarbayev’in Cumhurbaşkanlığından istifası ve sonrasında ülkesi için attığı adımlar…

Putin’in “beklenmeyen” hamlelerinin ardından doğal olarak gündeme gelen bir soru var;

Türkiye’de Tayyip Erdoğan ne yapar?.. Yakın dostunun bu hamlelerini kendisi için bir örnek teşkil edebilir mi?..

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş, referandumdan 2 gün sonra tekrar tartışılmaya açıldı ve 24 Haziran 2018 seçimlerinden bu yana hiç gündemden düşmedi. AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyon çalışmaları yapıldığını duyurdu ama iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sıkıştırmaları yüzünden sonucun ne olduğunu hala ilan edemedi.

Üstelik, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek isteyen sadece muhalefet partileri değil… İktidar partisi içinde de hiç azımsanmayacak bir grup da mevcut sistemden çok şikayetçi… Çok kısık sesle konuşsalar da iktidar içinde bazı önemli isimler, Tayyip Erdoğan’ın rahat ve kendi haline bırakılmadığını, “zincirlerinden bir kurtulabilse” ilk fırsatta güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmekte tereddüt etmeyeceğini iddia ediyor.

Bir taraftan Devlet Bahçeli diğer taraftan yeni parti oluşumları ile sıkıştırılan Tayyip Erdoğan’ın doğrusu işi pek de kolay gözükmüyor. Geçenlerde sohbet ettiğim bir saray kaynağım, Erdoğan’ın parti içinde fire tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bugünkü şartlarda AK Parti içinde mevcut milletvekillerinden istifalar olup Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’ne veya Ali Babacan tarafına geçebilirler mi?.. Siyasi kulislerde böyle bir havaya rastlamadım. Rastlayana da şahit olmadım. Ancak, AK Parti içinde mevcut bazı milletvekillerinin her iki yeni oluşum ile temasta olduğu biliniyor ve bunlar saray tarafından yakından takip ediliyor. AK Parti içindeki firecileri konuşurken saray kaynağımın şu sözleri çok ilginçti:

“Bazı milletvekillerini yeni oluşumlara katılma konusunda sağda solda yaptığı konuşmalar ve tehditler reisin kulağına geliyor. Hatta bir milletvekili, geçenlerde, ‘Tayyip bey sayıyı çok merak ediyorsa, son bir senedir hiç görüşmediği ve randevu vermediği milletvekillerine’ baksın demiş. Reis bu sözleri duyunca çok öfkelendi.”

Siyasette transferlere çok sinirlenmesi ile bilinen (!) Tayyip Erdoğan, geçen Salı günkü grup toplantısında 5 belediye başkanını partisine katmıştı. AK Parti’nin, muhalefet partilerinden yaklaşık 100 dolayında ilçe ve belde belediye başkanını transfer etmek için harekete geçtiği de haberlere yansımıştı. Acaba, Erdoğan fireci milletvekillerine “yerinizi çok kolay doldururum” mesajı mı veriyor?..

AK Parti kulislerinden gözlemlediğim; iktidar milletvekilleri tekrar önemli olmak istiyorlar. Çünkü, işleri eskisi gibi yürümüyor!.. Kendilerini önemsetmek isteyen iktidar milletvekilleri AK Parti’den kopup Ahmet Davutoğlu’nun veya Ali Babacan’ın yanına mı giderler?..

Yoksa hep birlikte hareket edip Meclis’te bağımsız bir grup kurup, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi zorlamak için yeni bir organizasyon mu kurarlar?.. Tüm bu sorulara yanıt alabilmek için 7 Temmuz 2020’nin beklenmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Neden mi?..

Çünkü; milletvekilleri müktesep haklarını o tarihte elde ediyorlar. Yani 2 yıllarını tamamlamış oluyorlar. Bizdeki mebuslar müktesep haklarını elde etmeden kolay kolay maceraya atılmazlar!.. Erken seçimi de hiç sevmezler!.."

Ahmet Takan'ın yazısının tamamı için tıklayınız