AK Parti şimdi barajı düşürme peşinde !

AK Parti şimdi barajı düşürme peşinde !

Partide seçim barajının %5 ya da %7’ye düşürülerek erken seçime gitme seçeneği tartışılıyor.

HDP’nin “emanet” oylarla beklentilerin üstünde oy alıp barajı yıkmasından rahatsız olan AKP, seçim barajını yüzde 5 ya da yüzde 7’ye düşürerek erken seçime gitme seçeneğini tartışmaya başladı. Cumhuriyet'ten Türey Köse'nin haberine göre CHP ve HDP de koalisyon pazarlıklarında yüzde 10 barajının düşürülmesini masaya koymaya hazırlanıyor.

Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı Erol Tuncer “Baraj yüzde 5’e düşmeli. Bu, normalleşmeyi sağlar. AKP’nin aklı varsa ders alır, barajı düşürür” dedi.

HDP’nin “barajı aşamaması AKP’ye yarar” diye verilen “emanet” oylarla beklentilerin çok üstünde oy alması özellikle AKP’yi tedirgin etti, hesaplarını altüst etti. Kulislerde, AKP’nin “erken seçim” kararı vermesi durumunda barajın yüzde 5 ya da yüzde 7’ye düşürülmesinin gündeme gelebileceği konuşulmaya başlandı.

MHP barajın düşürülmesine sıcak yaklaşmıyor ancak, HDP’nin yüzde 13’ü aşmasından çok büyük rahatsızlık duyan MHP’nin, “HDP’nin gerçek gücüne gerilemesi” için barajın bir miktar düşürülmesi noktasına gelebileceği konuşuluyor.

CHP: Baraj düşsün

CHP de koalisyon pazarlıklarında baraj konusunu gündeme getirmeye hazırlanıyor. Son MYK toplantısında “Seçimlerde baraj nedeniyle bizden HDP’ye oy gitti. Her parti kendi gerçek gücüyle TBMM’de temsil edilmeli” değerlendirmesi yapıldı.

AKP tuzağa düştü

TESAV Başkanı Tuncer, HDP’nin beklenenin üstünde oy almasından AKP’nin de şikâyetçi olduğunu vurgularken, “Tuzak kurdular, kendileri o tuzağa düştüler. Şimdi barajın yüzde 7’ye düşürülmesi telaffuz ediliyor, doğru olmaz. Yüzde 5’e inmeli. AKP’nin aklı varsa barajı düşürür. Bir ders aldı. Adam olana bir ders yeter” görüşünü dile getirdi.