Ak Parti'nin Dokunulmazlıklarla İlgili Anayasa Değişikliği Teklifi

Ak Parti'nin Dokunulmazlıklarla İlgili Anayasa Değişikliği Teklifi

CHP Grup Başkanvekili Altay:- "CHP'li üyeler, teklifin komisyonda daha makul, adil, anayasanın eşitlik ilkesine uygun bir hale gelmesi için çalışma yürütecekler"- "Genel Kurul'a geldiğinde eksik, yanlış, yetersiz de olsa 'hayır bu kalkmasın, bu yanlış, şö

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'li üyelerin, AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'nda, "Daha makul, adil, anayasanın eşitlik ilkesine uygun" bir hale gelmesi için çalışma yürüteceğini belirterek, "Genel Kurul'a geldiğinde eksik, yanlış, yetersiz de olsa 'hayır bu kalkmasın, bu yanlış, şöyle olursa kalksın, böyle olursa kalkmasın' gibi bir anlayış içinde olacağımızı zannetmiyorum." dedi.

Altay, Meclis'te, gazetecilerin, AK Parti’nin dokunulmazlık teklifine CHP’nin destek verip vermeyeceğine ilişkin sorusunu yanıtladı.

CHP'nin 2002'den beri kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istediğini anımsatan Altay, "AKP'nin teklifinin bizim için önemi yoktur. Bizim için önemli olan teklifin görüşüleceği komisyonda oluşan son halidir. Anayasa Komisyonu'nda CHP'li üyeler teklifin bizim bugüne kadar iddia ettiğimiz çerçevede daha doğru, makul, adil, anayasanın eşitlik ilkesine uygun bir hale gelmesiyle ilgili bir çalışma yürütecekler." diye konuştu.

CHP'nin komisyonda makul olan metnin ortaya çıkması için katkı vermeye çalışacağını vurgulayan Altay, şunları söyledi:

"Sonrasında Genel Kurul'a geldiğinde eksik de yanlış da yetersiz de olsa dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında 'hayır bu kalkmasın, bu yanlış, şöyle olursa kalksın, böyle olursa kalkmasın' gibi bir anlayış içinde olacağımızı zannetmiyorum. AKP'nin bir parti disiplini içerisinde dokunulmazlıkların kaldırılması için bir anayasa değişikliği teklifine milletvekillerinden imza alması çok kolay bir iştir ama gizli oylamada AKP milletvekillerinin bu konudaki samimiyetini Türkiye görecek. 1 Mart tezkeresini hatırlayın. Bu sefer de bu tek adam mantığına, bu keyfi tutum ve uygulamalara 'hayır' diyecek milletvekilleri çıkabilir, dokunulmazlığın ruhuna ve özüne ilişkin demiyorum. AKP’liler diyor ki 'biz devleti soyanların dokunulmazlığını kaldırmayacağız'. Biz de 'hem devleti bölenlerin hem devleti soyanların dokunulmazlığını kaldıralım' diyoruz, mesele bu kadar basit. '4 bakanı da bunun içine koyalım' dedik, 'bu olmaz' dediler. Niye bu kadar muhafaza ederler, suçu ve suçluyu örtmek için niye bu kadar çaba içindeler, anlamıyorum. Kabe'den örtü getirseler, 17-25 Aralık’ın üstünü örtemezler."

Altay, CHP'nin tavrının ne olacağının yeniden sorulması üzerine, "Komisyondan gelen metni bir görelim ama biz mantık ve ilkesel olarak dokunulmazlıkları doğru bulmuyoruz. Eksik de olsa, yetersiz de olsa CHP, Genel Kurul'a dokunulmazlıkla ilgili, gelmiş bir anayasa değişikliğiyle ilgili, 2002’den beri söylediği yerdedir." karşılığını verdi.

Siyasette üslup tartışmasına ilişkin soru üzerine ise Altay, "(Yatmak) kelimesinin Türk Dil Kurumunda 17 ayrı karşılığı var ama nedense AKP'lilerin aklına sadece o şey geliyor." değerlendirmesinde bulundu.