AK Parti'den dikkat çeken ''ceza'' hamlesi: Bu suçlar erteleme kapsamından çıkarılacak

AK Parti'den dikkat çeken ''ceza'' hamlesi: Bu suçlar erteleme kapsamından çıkarılacak
Güncelleme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Yanlışsa değiştireceğiz, doğru gitmiyorsa neşter atarız" diyerek duyurduğu yeni infaz düzenlemesinde bazı suçların erteleme kapsamından çıkarılacağı öğrenildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın geçtiğimiz günlerde İzmir'de Kaya Otel'de düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda, "Yanlışsa değiştireceğiz, doğru gitmiyorsa neşter atarız" diyerek duyurduğu yen infaz düzenlemesinin detayları belli oldu.

Türkiye gazetesinin haberine göre AK Partili hukukçuların da desteğiyle hazırlıkları süren yeni infaz düzenlemesinde, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki 'rehabilitasyon' sistemi Türkiye'de de uygulanacak.

Erteleme veya denetimli serbestlik kurallarının da yeniden belirleneceği düzenlemeye göre suç işleyen birisi, bir gün bile olsa hapse girecek. İki yılın altındaki bazı suçlar erteleme kapsamından çıkarılacak ve suçlu belirli bir süre için hapiste kalacak. Cezasının bir bölümü için de kamu hizmetinde çalıştırma gibi yöntemler devreye sokulacak.

'HER SUÇUN BİR GÜN BİLE OLSA YATARI OLMASI LAZIM'

AK Parti kaynakları “Adam trafikte el frenini çekiyor, iniyor arabadan, karısının çoluğun çocuğunun yanında adamın kafasını gözünü yarıyor. Ama ceza alsa bile hapis yatmıyor. Bir yılın altındaki cezaların infazı yarı oranında uygulanıyor. Yani altı ay hapis cezası var ama yatmıyor ki, erteleme kapsamına giriyor. Şimdi yapılacak düzenleme ile bu cezanın gerekirse iki ayını en azından hapiste geçirsin istiyoruz. Gerekirse memuriyetten olsun. Yani bu cezasızlık algısını ortadan kaldırmamız lazım. Özellikle hırsızlık dolandırıcılık, hakaret, tehdit, trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi suçlarda bir gün bile olsa hapis yatsın. Çünkü toplumda şöyle bir algı var: ‘Bunlar nasılsa hapis yatmıyor, suçu işliyor elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Buna izin veremeyiz. Adalet duygusu zedeleniyor. Her suçun bir gün bile olsa yatarı olması lazım. Bazı haklarının kısıtlanması lazım” dedi.

'HAKARET' DETAYI: EV HAPSİ DÜŞÜNÜLEBİLİR

AK Parti kaynakları, özellikle 'tehdit', 'hakaret' gibi suçlardaki infaz sistemine göre suçlunun hapse girmediğini hatırlatarak “Toplumda infial uyandırıyor bu durum. Bunlarla ilgili belki bir ev hapsi de düşünülebilir. Bu tip suçlarda genelde erteleme, para cezasına çevirme gibi uygulamalar var. Yani cezası hapis cezası gerektirmeyen suçlarla ilgili bir düzenleme olacaktır. Suçu işleyip, hiçbir şey olmamış gibi dolaşamayacaklar. Değişik suç tiplerinde ceza miktarlarına bakmak suretiyle bir kısmında tam infaz, bir kısmında belli bir süre infaz olabilir, erteleme kalkabilir” diye konuştu.

 

Türkiye Gazetesi