AK Partili Şahin'den Putin'e benzetme

AK Partili Şahin'den Putin'e benzetme

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Rusya lideri Putin'i bodyguardlara benzetti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Rusya Devlet Başkanı Putin için "Biz bodyguardlarla muhatap olmak istemiyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Putin’in anlaşılmaz ve inanılmaz bir şekilde agresif bir takım söz ve davranışlarda bulunduğunu belirterek, “Benim kanaatime göre şu anda dünyanın ibretle izlediği iki tane Putin var. Bir Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, diğeri de bir takım kazanımlar karşılığı Beşar Esad’ın bodyguardlığına soyunmuş Putin var. Bizim muhatabımız Türkiye olarak Rusya Federasyonu Başkanı Putin. Biz bodyguardlarla muhatap olmak istemiyoruz” dedi.

SAVAŞLARDAN VE ÇATIŞMALARDAN MEMNUN OLAN BİR ÜLKE DEĞİLİZ

Mehmet Ali Şahin, memleketi Karabük’in Ovacık İlçesi’ne bağlı Çatak Köyü’nde köy konağında köylülerle biraraya geldi. Şahin, önlerindeki 4 yıllık dönemi en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi. Türkiye’nin çehresini değiştirmek istediklerini ifade eden Şahin, şöyle dedi: “Çünkü Türkiye’nin bulunduğu coğrafya çok hareketli risklerle dolu bir coğrafya. Sınırımızda bulunan Suriye ve Irak’ta yıllarca süren bir iç savaş var. Bizlerde bunlara komşuyuz. Orada meydana gelen her türlü olumsuzluk az veya çok bize de yansıyor. Temel düşüncemiz bu iki kardeş ülkede biran önce istikrarın sağlanması ve iç çatışmaların sona ermesi. Bize sığınmış ve hatta bizden de Avrupa ülkelerine giden çokça insan var. Bunların son bulmasını istiyoruz. Savaşlardan çatışmalardan memnun olan bir ülke değiliz. Bunların bitmesini arzu ediyoruz. Bu konuda Türkiye olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.”

RUSYA İHLALE ISRARLA DEVAM ETTİ

Geçmişte bu coğrafyada cetvelle çizer gibi haritalar çizen ülkelerin yeniden ‘Ortadoğu’da haritaları çizebilir miyiz?’ diye geldiklerini kaydeden, Şahin şöyle devam etti: “Biz Suriye ile sınırız. Ama Rusya Federasyonu hiç sınırı olmayan ülkeye geldi. Niye geldi, Şam yönetimi Beşar Esad davet etti ve geldi. Suriye’de barışın sağlanması için değil, Suriye’de iç barışı sağlanarak oradaki insanların iç huzura kavuşması için değil, bir takım kendisine vaat edilen amaçlarını gerçekleştirmek için orada bulunuyor. Türkiye ile arası açıldı. Televizyonlardan takip ediyorsunuz. Bizim hava sahamızı Suriye’ye gelmiş olan Rus savaş uçakları defalarca ihlal etti. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında gerçekten iyi ilişkiler vardı. Çünkü aramızda ticari birçok alışveriş oluyordu. Birbirimizden yararlanıyorduk. Defalarca uyarılmış olmasına rağmen, ‘Bakın uçaklarınız bizim hava sahamızı ihlal ediyor’ demiş olmamıza rağmen ısrarla ihlale devam ettiler. Ama her ülke kendi sınırları korumak durumundadır. Bu ciddi bir gerginliğe yol açtı” ifadelerini kullandı.

BİZ BODYGUARDLARLA MUHATAP OLMAK İSTEMİYORUZ

Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in anlaşılmaz ve inanılmaz bir şekilde agresif bir takım söz ve davranışlarda bulunduğunu belirten Şahin, “Benim kanaatime göre şu anda dünyanın ibretle izlediği iki tane Putin var. Bir Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, diğeri de bir takım kazanımlar karşılığı Beşar Esad’ın bodyguardlığına soyunmuş Putin var. Bizim muhatabımız Türkiye olarak Rusya Federasyonu Başkanı Putin. Biz bodyguardlarla muhatap olmak istemiyoruz. O bakımdan dünyada sayılı ülkeler arasında yer alan ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan hatta daha önceleri iki kutuplu dünyanın var olduğu söylenen bir dönemde ABD ve Rusya vardı karşısında. Böylesine önemli bir ülkenin Rusya Federasyonun ve Devlet Başkanının Beşar Esad’ın bodyguardlığına soyunarak Ortadoğu da anlaşılmaz bir takım hedefleri yakalamak için faaliyette buluyor olması dünyanın barışçıl geleceği ile ilgili bir takım riskler doğurmaktadır. Biran önce BM Güvenlik konseyinin bu konuyu gündeme alması gerekir. Biz Türkiye olarak bölgemizde özelikle Ortadoğu’da barış istiyoruz” dedi.

RUSYA’NIN NE İŞİ VAR SURİYE’DE?

Ortadoğu’nun yıllardır kaynayan bir kazan olduğunu da savunan Şahin, “Bunun böyle olmasını isteyen bir takım dış güçlerin varlığını şimdi daha iyi anlıyoruz. 7 düvel oraya geldi. Her ülkenin aşağı yukarı Suriye ve Irak’ta uçakları var. DEAŞ’la mücadele ediyoruz diye burada bulunuyor diye havadan bombardıman yapıyorlar. Amaçları orada haritaları yeniden çizerek yeni bir yapılanma peşinde koşuyorlar. Türkiye olarak komşu ülkelerimizin tamamının toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Bizim komşu ülkeler ve Ortadoğu ile ilgili diğer ülkelerin özelikle Rusya Federasyonun ve başta ABD olmak üzere onların müttefiklerinin beklentilerinin dışında Türkiye’nin bir başka beklentisi var. O da biz o ülkelerde toprak bütünlüğü sağlansın, o ülkeler şuan mevcut hali ile iç barışlarını temin ederek geleceğe yürüsün. Diğerleri oradan bir şey kapmak istiyorlar. Bir şeyler elde etmek istiyorlar. Rusya’nın ne işi var komşu mu Suriye’ye? Bizde dünya kamuoyu da sormalıyız, sizin Rusya Federasyonu olarak Suriye ile hiçbir sınırız yok, ne işiniz var. Dolayısıyla şuanda kendini süper güç ve büyük devlet olarak ifade eden devletlerin küçük hesaplar peşinde koştukları bugün çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Biz çok şükür, Türkiye olarak engin ve derin bir geçmişe sahibiz. Bir devlet deneyimiz ve tecrübemiz var. Biz Türkiye olarak küçük hesaplar peşinde hiç koşmadık bundan sonrada koşmayacağız. Biz ülkemizde de dünyamızda da barış istiyoruz” diye konuştu.