AK Parti'nin İstanbul seçimleri için elindeki son iddia

AK Parti'nin İstanbul seçimleri için elindeki son iddia
Güncelleme:

İstanbul seçimlerine itiraz eden AK Parti'nin elinde "sandık kurulu başkanları dışarıdan atandı" iddiasından başka iddia kalmadı.

YSK’nin AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin başvurusuyla ilgili nihai karar görüşmelerine, pazartesi günü başlaması bekleniyor. AK Parti’nin YSK temsilcisi, ilçe seçim kurullarından gelen yanıtlarla ilgili olarak kurul üyelerine sunum yapacak.

Cumhuriyet gazetesinen Emine Kaplan'ın haberine göre kurulun kararını 8 Mayıs çarşamba günü verebileceği kaydediliyor. YSK’nin iptal kararı vermesi durumunda İstanbul seçiminin kurulun süreleri kısaltma yetkisi dikkate alınarak 16, 23 ya da en geç 30 Haziran’da yapılabileceği belirtiliyor.

Seçim gecesinden başlayan tartışmalar, AK Parti’nin ortaya koyduğu itirazlar ve sonuçlarıyla ilgili yaşanan gelişmeler şöyle:

Geçersiz oylar sayıldı, fark kapanmadı

AK Parti, önce birleştirme tutanaklarında hatalar olduğu, Binali Yıldırım’ın oylarının başka partilerin adaylarına yazıldığı gerekçesiyle ilçe seçim kurullarına başvurdu. CHP de aynı şekilde Ekrem İmamoğlu’nun aleyhine hatalar yapıldığı yönünde itirazlarını yaptı. Her iki partinin itirazları sonucunda birleştirme tutanakları düzeltildi. Yıldırım’a 11 bin, İmamoğlu’na 4 bin dolayında oy eklendi. Burada farkın kapanmaması üzerine AK Parti, İstanbul’daki tüm geçersiz oyların sayılmasını istedi. YSK, tartışmalı kararlarla sayıma karar verdi. Geçersiz oyların sayımı devam ederken AK Parti’nin başvurusu üzerine bazı ilçelerde oyların tümü sayıldı. Aradaki fark kapanmayınca bu kez İstanbul’daki tüm oyların sayılmasını isteyen AK Parti’nin talebi üzerine YSK yalnızca 57 sandıkta oyların yeniden sayımına karar verdi. Bu sayım sonucunda da aradaki fark 13 bin 900 oldu ve Yıldırım’ın kazanması sağlanamadı.

Büyükçekmece’deki seçmen avında beklenen olmadı

Geçersiz oyların sayımı sürerken AK Parti’nin hayali seçmen, seçmen listelerinde usulsüzlükler yapıldığı iddiaları üzerine polis ‘seçmen avı’na çıktı. AK Parti, Büyükçekmece’de seçimin iptali için YSK’ye başvurdu. Ancak AK Parti’nin, olağanüstü itiraz yoluyla İstanbul’da seçimin iptaline ilişkin başvurusunda, Büyükçekmece ile ilgili iddialar yalnızca 2 paragraf olarak yer aldı. AK Parti kulislerinde, konuyla ilgili yapılan araştırmalarda sonucu değiştirecek bir duruma ulaşılamadığı konuşuluyor. 

46 bin dediler, bin çıktı

AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için yaptığı başvuruda 6 bin 500’ü sandık kurulu başkanı ve 13 bini üye olmak üzere 19 bin kamu görevlisi olması gereken sandık kurulu görevlisinin dışarıdan atandığı, 46 bin dolayında seçmen olamayacak kısıtlı ve hükümlünün oy kullandığı iddiasına yer verdi. Ancak söz konusu 46 bin kişiyle ilgili YSK’ye ilçe seçim kurullarından gelen bilgilere göre yaptığı araştırmada yalnızca bu durumda 1000 kişinin olduğu belirlendi. AK Parti’nin, KHK’yle kamudan atılan 14 bin 712 kişinin oy kullandığı, bu durumdaki kişilerin oy kullanamayacağına ilişkin başvurusunu da YSK reddetti.

AK Parti’nin tek savı kaldı

Diğer başvurularından sonuç alamayan, başvurduğu tüm yollardan eli boş çıkan AK Parti, şimdi iptal başvurusunun dışarıdan atanan sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili bölümüne güveniyor. AK Parti yetkilileri, 2017’de yapılan yasa değişikliğiyle birlikte getirilen ‘kamu görevlisi’ olma zorunluluğuna karşın 31 bin sandık kurulu başkanından 6 bin 500’ü ile 13 bin sandık kurulu üyesinin dışarıdan atandığı, bu isimler arasında parti üyeleri ve banka çalışanlarının olduğunu savunuyor. Yasada sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri arasından belirleneceği hükmü yer alıyor, ancak sandık kurulunun memur üyesinin kamudan karşılanamaması durumunda dışarıdan belirlenmesine olanak tanınıyor. Parti içinde, YSK’nin sandık kurulu başkanlarıyla ilgili itirazını kabul edebileceği, ancak burada da 6 bin 500 sandık kurulu başkanının görev yaptığı sandıklarda Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki oy farkını kapatabilecek rakama bakılacağı görüşü dile getiriliyor. 

AK Parti, 13 seçimi partili sandık başkanlarıyla kazandı

AK Parti, şimdi dışarıdan belirlenen sandık kurulu başkanlarının ve üyelerin tarafsız olamayacağını savunurken, seçim mevzuatında Mart 2018’de değişiklik yapılmadan önce sandık kurulu başkanları, mülki idare amirlerinin gönderdiği kamu görevlileri listesi ile bir önceki en fazla oyu olan 5 partinin bildirdiği isim listesinden oluşan havuzdan kurayla belirleniyordu. AK Parti’nin 24 Haziran seçimlerine gelinceye kadar yüzde 34 ile yüzde 49 arasında oy oranlarıyla tek başına hükümet kurduğu genel seçimler, belediyelerin büyük çoğunluğunu kazandığı yerel seçimler ve halkoylamaları olmak üzere 13 seçimde siyasi partilerin belirlediği çok sayıda kişi sandık kurulu başkanı olarak görev yaptı.

 

Cumhuriyet